Kommunen: ”Kan bli falsk trygghet”
Kommunen meddelar att man följer de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten och regionen rekommenderar.
– Men jag har stor respekt för att man kan känna sig otrygg, säger verksamhetschef Helene Ljungqvist.
– Vi är väl förberedda och tar ett stort ansvar. Vård och hemtjänst ska fungera 24 timmar om dygnet, och det är en stor utmaning. Men vi är vana vid olika smittor och jobbar alltid aktivt med basala hygienrutiner. Sköter vi detta ordentligt så kommer vi, om än i inte bli av med smittan, att i alla fall få spridningen att minska. Det handlar om att jobba rätt och inte skapa panik.
Det sa Helene Ljungqvist, som är verksamhetschef för vård- och omsorg samt hemsjukvård rehab, under den presskonferens som kommunen höll på onsdagen i stadshuset.
Tillgång till skyddsutrustning en dagsfråga
Det gjordes samtidigt klart att det än så länge inte är tal om att använda skyddsutrustning, som exempelvis munskydd, i annat fall än vid misstanke om smitta, eller vid konstaterad smitta.
På frågan om hur tillgången på skyddsutrustning ser ut blev svaret att statusen i dagsläget är god, men att det just handlar om dagsläget och att allt snabbt kan förändras.
– Skulle det bli fler fall av smitta så räcker det vi har inte så länge, säger Helene Ljungqvist.
Hur är det med den utrustning som finns, håller den fullgod kvalitet?
– Vi följer Folkhälsomyndighetens och regionens riktlinjer och använder det som är rekommenderat. Det som är allra viktigast är att man följer de basala hygienrutinerna och tvättar händerna ofta. Skyddskläderna ska bara användas vid misstanke om smitta eller konstaterad smitta. Sedan förstår jag och har stor respekt för att personalen upplever en rädsla, säger verksamhetschefen.
Skulle det vara möjligt att utrusta alla med skyddskläder?
– Som det ser ut idag så finns det inte tillräckligt för att alla ska kunna ha det hela tiden, och det är heller inget som Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Dessutom skapar det en falsk trygghet.
Men det är väl inte helt lätt att hålla avstånd om man jobbar med att vårda människor, eller inom hemtjänst?
– Nej, ibland måste man komma närmare, men vår personal tar ett stort ansvar och även här handlar det om att vara noga med de basala rutinerna. Men absolut, jag har stor respekt för att man kan känna sig otrygg.
Fler provtagningar önskvärt
För en tid sedan gav regeringen Folkhälsomyndigheten i uppdrag att utöka antalet provtagningar för covid-19. Än så länge har det dock inte blivit någon skillnad i Kungsbacka.
– Nej det tas bara vid misstanke om smitta. Då är det läkare som begär provtagning, säger Helene Ljungqvist.
Men hur känner du som chef? Skulle det vara bra med fler provtagningar?
– Ja det är klart att det vore en fördel. Om någon på exempelvis ett boende konstateras med smitta så vore det ju önskvärt att kunna testa de andra som bor där också. Och även när det kommer till personal som kanske varit hemma sjuka, att kunna testa dem för att se om de haft smitta. Nu vet vi ju ännu inte hur mycket immunitet man får om man varit drabbad, men ja kan man testa fler så vore det positivt, säger Helene Ljungqvist.
Helena oroas av läget i hemtjänsten