Annons

”Kokainanvändandet har exploderat”

Äldre ungdomar till framgångsrika företagare i övre medelåldern. Användandet av kokain har ökat stort i kommunen, och polisen gör tillslag i alla åldersgrupper.
Nyheter | 10 Juli 2019 07:19

Användandet av kokain har ökat i Kungsbacka. Foto: Josefine Julen

 

Äldre ungdomar till framgångsrika företagare i övre medelåldern. Användandet av kokain har ökat stort i kommunen, och polisen gör tillslag i alla åldersgrupper.

– De tycker det är fräscht, som en liten after work, säger polisen.

 

Förra året visade resultat av provtagningar av avloppsvattnet under 2017 i Kungsbacka, att kommunen sticker ut när det gäller användandet av kokain. Det är länsstyrelsen som i samarbete med länets kommuner letar spår i avloppsvattnet.

– Vattenproverna bekräftar vad vi ser, det är kokain överallt. Bland ungdomarna är det cannabis som gäller, men går man upp lite i ålder till de som går ut på krogen är det kokain. Vårt inflöde av tips kring kokain ökar hela tiden, säger polisinspektör Ulrika* som jobbar i polisens spaningsgrupp mot narkotika.

 

 

 

 

Under flera år har det varit mycket svårt för polisen att göra narkotikakontroller på krogarna. Resurserna har saknats och störst fokus har legat på ungdomars bruk av cannabis. Men sedan förra sommaren kan narkotikaspanarna endast jobba med just det, och inte tas i anspråk av den övriga polisverksamheten.

Under maj månad genomförde polisen narkotikakontroller på krogarna i Kungsbacka stad, under två helger. Kontrollen genomfördes av civilklädda poliser som plockade ut personer som misstänktes vara narkotikapåverkade.

– Första kvällen tog vi in 12 personer. Nio var positiva på kokain. Totalt tror jag det var ett 30-tal personer som kontrollerades, men alla var inte påverkade av narkotika, säger polisinspektör Patrik.

Den yngsta personer som påverkad av kokain var en 17-årig kille, men majoriteten är i knappa 30-årsåldern.

– Kokain tycks vara en del av framgångssagan. Att man har råd och köpa det. Brukarna tycker inte att de är en smutsig drog, det är ok att dra en lina, lite flashigt, säger Ulrika.

 

Läs mer i Norra Hallands papperstidning. 

Skaffa Norra Hallands app här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Elnätspriset: Kungsbacka dyrast i Halland

Jobb & Pengar Trots en sänkning har Kungsbacka den högsta elnätsavgiften för lägenheter i Halland. 106,3 öre per kilowattimme. ...

Frontade misskött bolag – döms för brott

Jobb & Pengar Den 46-årige kungsbackabon stod registrerad som styrelseledamot i bolaget. Men i själva verket sköttes och ägdes fö...

Naturpass på fler ställen i kommunen

Nyheter För några veckor sedan skrev Norra Halland om Naturpass som ett sätt att göra skogspromenaden mer ...
Annons