Annons

Kemikaliecoach städar bort farliga ämnen

Hon började med att städa bort farliga ämnen i kommunens lokalvård. Nu har Sandra Einhaus titeln kemikaliecoach och på mindre än ett år har det försvunnit 800 onödiga kemikalier från kommunens verksamhet.

Nyheter | 10 Januari 2021 07:00

Kommunens kemikaliecoach Sandra Einhaus har bra koll på vilka produkter som är mest miljövänliga, och menar att det gäller att kolla märkningen och välja dem utan varningssymboler.

FOTO: Kristian Alm

52-åriga Sandra Einhaus invandrade från Tyskland i slutet på 1900-talet och fick jobb som lokalvårdare i Kungsbacka kommun. Hon tog snabbt steget till enhetschef och så småningom miljösamordnare. Ett av uppdragen var att minska alla farliga ämnen.

–  När jag jobbade som lokalvårdare inom förskolan på 90-talet bonade vi golven och använde polish och polishborttagningsmedel. Vi fick ont i huvudena av de starka medlen och var tvungna att öppna fönstren. Som tur var gjorde vi det under stängningsveckor, när barnen inte var där.

Att själv bli mamma ökade engagemanget.

– Ja, man vill ju lämna över en bättre värld till sina barn, funderar Sandra Einhaus.

Miljöfarliga medel

När lokalvården väl tog tag i problemet visade det sig att det gick att bli av med de flesta miljöstörande rengöringsmedlen och ersätta med miljövänligare varianter. Från 63 olika medel gick man ner till 14, och i de flesta fall miljövänliga. Det gick faktiskt så bra att Kungsbackas lokalvård de senaste åren gång på gång blivit miljödiplomerad, och en förebild.

Arbetet har fortsatt, till exempel med att använda mindre mängd rengöringsmedel, och rensa bort så mycket plastpåsar som möjligt. Alla lokalvårdare får grundläggande miljöutbildning, och det är avgörande för engagemanget.

– När jag fick med mig medarbetarna, så brann de för miljöarbetet, det blir en stark kraft. Visst, det finns alltid de som tycker att ”så här har vi alltid gjort”, men säg att 80 procent var med på tåget.

– Och med tiden har vi visat att ”fula” kemikalier inte måste vara bättre.

Projekttjänst

I våras utlyste kommunen en projekttjänst som kemikaliecoach för att sprida erfarenheterna till övriga förvaltningar. Sandra sökte och fick jobbet.

Då fanns det runt 2 000 olika kemiska produkter som användes runt om i kommunen, visade en inventering. Sandra satte igång med att rensa och byta. Idag, några månader senare, är det bara 1 200 produkter kvar.

– Jajamen, här är det gasen i botten, säger Sandra Einhaus med ett stort skratt.

Det kan handla om lim, smörjmedel, lacker och mycket mer, där man kan välja det bästa alternativet och plocka bort de miljöfarliga.

Tufft att komma till ”gubbar” på Teknik och säga att de ska byta? 

– Nädå, de är så snälla. Och om jag visar att ett lim kan framkalla cancer, då är det inget snack.

Någon kemist är inte Sandra Einhaus, men hon har lärt sig enormt mycket om miljöarbete på vägen.

– Jag kan lagkraven på arbetsmiljön, och gäller det spetskompetens om olika medel, är det inga problem att få den hjälpen från våra leverantörer.

Roligt jobb

Nu är tanken att jobbet som kemikaliecoach ska permanentas. Det finns mycket mer att göra, och är ett ständigt pågående arbete där forskning och nya miljökrav hela tiden flyttar gränserna och tvingar fram bättre produkter.

– Just nu vet jag inte hur det blir med jobbet, min projektanställning har förlängts under corona. Men det är ett roligt jobb jag gärna fortsätter med. Men annars har jag ju kvar mitt jobb på lokalvården!

LÄS ÄVEN:

Så rensar du din hemmiljö

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Fortsatt distansundervisning för en del elever

Vård Undervisningen kan ännu inte återgå till det normala. Smittläget i Halland innebär fortsatta behov för anpassningar av ...

Delar ut jackor till hemlösa

Nyheter Hemlösa behöver skydd mot kylan. Och att det finns ett stort behov i Kungsbacka, det märker man ...

Krister är Kungsbackas nya polischef

Familj Krister Adolfsson lyssnar på KSMB och Ebba Grön och söndagsåker gärna i någon av sina ...
Annons