JOBB & PENGAR 2023-11-05 KL. 09:00

Varnades för branschen – men Camilla står pall

Av Ronny Karlsson

Hennes pappa tyckte att hon skulle undvika branschen, då den genom tiderna varit känd som en speciell och skum bransch. Men Camilla Søndergaard bestämde sig trots det för att starta eget företag och jobba med lastpallar. Nu driver hon ett eget företag som omsätter 20 miljoner per år.

Varnades för branschen – men Camilla står pall
Camilla Søndergaard har lyckats bra i branschen hon först varnades. Foto: Ronny Karlsson

TV-klipp och nyheter

Säljet hade hon med sig tidigt från sitt yrkesliv, men inledningsvis handlade det då om dagligvarubranschen. Men 2012 fick hon ett erbjudande från ett företag som sålde lastpallar.

– Min pappa tyckte att jag inte skulle ta ett jobb i den branschen, men jag tog ett möte med företaget och fick jobbet, säger Camilla Søndergaard.

Det var en ny värld att komma in i, och mycket som skulle läras in.

– Det var komplext med kunder och leverantörer. Men jag såg till att ha många möten och lärde mig mycket av det.

En viktig del som gjorde att hon trivdes var de utmaningar hon såg i jobbet.

– Jag gick i gång på att andra sade att vissa kunder var omöjliga. Det fick mig att jobba ännu hårdare. Ingenting är omöjligt!

Hon bytte sedan företag men var kvar inom samma bransch, och 2017 var det dags att starta eget. Det var ett beslut som hon inte har ångrat.

– Då hade jag faktiskt ett annat jobb i början. De lät mig hålla på med pallarna vid sidan om, men ganska snabbt blev det här ett heltidsjobb, berättar hon.

Namnbyte

Företaget hon driver heter Refine Pallet AB. Inledningsvis lanserade hon företaget under namnet Campall, men där blev det uppretade känslor hos ett företag i Småland med liknade namn, så det blev till att byta namn.

En av nycklarna bakom Søndergaards framgångar i branschen är att hon jobbat med att hitta ett unikt koncept. Bland annat har hon kortat ner resorna för de olika pallarna, och hon vill bidra med kunskap i samband med kundkontakterna.

– Mina pallar kommer direkt från leverantör och det innebär en transport i stället för två, och jag pratar mycket om hållbarhet. Det känns som att många gillar min affärsidé.

Lastpallarna är något som ofta ”blir över” hos företag efter transporter, och en viktig del i arbetet är att få företag att se värdet i pallarna. Att återanvända pallarna är bra både för ekonomin och miljön. Det kan vara något komplext men Refine har de rätta verktygen för att hjälpa till.

– Det finns företag som slänger runt 3 000 pallar per vecka för att de måste bli av med pallarna när nya leveranser kommer. Så mycket kan förbättras när det gäller hållbarhet. Jag har bland annat jobbat med ett stort företag i Göteborg som slängde en massa specialpallar. Nu har jag fått igenom att vi säljer tillbaka pallarna till deras leverantörer. Här är vi snälla mot skogen och miljön genom att inte producera nya pall och ger pallarna fler möjligheter att fortsätta bära. Pall-Smart och hållbart, alla vinner på det, säger Søndergaard.

Sparat in miljoner

Det är med stort engagemang hon pratar om pallarna, som för många är något som mest blir över när deras varor har packats upp. Men det finns pengar att vinna för de företag som jobbar på rätt sätt.

– Jag har jobbat med företag som sparat in miljoner på att jobba på rätt sätt med sina pallar.

Hennes engagemang och kunskap har också gett framgång på marknaden. Under 2022 omsatte hennes företag runt 20 miljoner kronor.

– Det kanske går ner lite i år. Pallarna blev väldigt dyra under pandemin, men nu är priset på väg ner, till en mer sund nivå. Men jag är väldigt stolt över mitt företag, säger hon med ett stort leende.

Som egenföretagare är det förstås en hel del jobb. Hon får hjälp med ekonomin, men sköter det mesta i övrigt. Samtidigt är hon noga med att jobbet inte ska ta över helt.

– Jag vill påstå att jag jobbar mer hälsosamt idag än när jag var anställd. Det är underbart att få styra själv över sitt liv. Jag jobbar till exempel aldrig på helger, men sedan kan man ju alltid snacka lite om pallar även på helger ibland, för de som orkar lyssna.

Viktigt att få sälja

Att få sälja är en naturlig del av hennes liv och hon vill vara duktig på sitt jobb. Det har spridit sig i familjen och när sonen var fyra år och blev arg kunde han säga ”mamma, du är inte bäst på att sälja pallar”.

– Han visste vad han skulle säga, kommenterar mamma den händelsen.

Inte helt oväntat träffade hon även sin man i samband med ett pallmöte. Men där tog det några år och krävdes ett nytt möte i Göteborg innan det blev allvar med den relationen.

Camilla Søndergaards företag finns i dag även på den internationella marknaden. Hon jobbar med företag i länder som bland annat Norge, Finland, Danmark, Holland och Tyskland.

– Vi försöker att anpassa oss och jobbar med både små och stora kunder., Mycket handlar om logistik och kunskap när använda pallar ska samlas in och hamna hos en ny kund.

Som egenföretagare har hon inga kollegor, men samtidigt ett stort kontaktnät. Där handlar det om täta kontakter för att få allting att fungera.

Hur var det då med hennes pappas varning för tio år sedan? Hade han rätt eller inte?

– Det kan vara en lite skum bransch ibland, men jag tycker att det förändras. I dag vill kunder ha en seriös leverantör av lastpallar.

I dag är även pappa stolt över företaget, där han dessutom sitter med som suppleant. Även om företaget har gjort succé, ser Camilla Søndergaards mer potential i branschen och sitt företag.

– Det är många som inte riktigt orkar ta tag i hanteringen av sina pallar. Men efter ett par möten brukar de kunna se fördelarna.

Fakta Camilla Söndergaard

Ålder: 37 år.

Familj: Man och två barn

Fritidsintressen: Jobbet blir som en livsstil, men jag tycker också om att vara med familjen, träning och inredning.

Bästa film: Jakten på lycka

Favorityrke om jag skulle byta jobb: Jag älskar ju att sälja, så något inom det. Jag gillar entreprenörskap och att se nya affärsmöjligheter.TV-klipp och nyheter

Anders Thornberg:
NYHETER 2024-07-19 KL. 12:50
Premium

Anders Thornberg: "Det har varit en jobbig tid"

Utredningen läggs ner – "Går inte att bevisa oaktsamhet"

Perry tillbaka i Kungsbacka efter 40 år
FAMILJ 2024-07-18 KL. 20:00
Premium

Perry tillbaka i Kungsbacka efter 40 år

Kom hit som student: "Tiden här har påverkat mig"

SOK accepterar ärendet i OS-härvan
SPORT 2024-07-18 KL. 14:38
Premium

SOK accepterar ärendet i OS-härvan

Gyllene Tider för Sommartider
NYHETER 2024-07-18 KL. 11:45
Premium

Gyllene Tider för Sommartider

Micke Syd på plats i Kungsbacka: "Allt i filmen har hänt"

Färdtjänst, hallå, hallå – 78-åriga Inger irriterad
NYHETER 2024-07-18 KL. 07:00
Premium

Färdtjänst, hallå, hallå – 78-åriga Inger irriterad

Telefonerna på sjukhuset trasiga

Den tolfte spelaren?
FOTBOLL 2024-07-17 KL. 21:00
Premium

Den tolfte spelaren?

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2024-07-19 KL. 20:05
Kungsbackatalangen hemkommen från EM

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.