VAB-fuskade på grund av stress – vid 24 tillfällen
Stress och press – både hemma och på jobbet. Så förklarar den 39-åriga kvinnan att hon förmått Försäkringskassan att betala ut fel VAB-ersättning till henne, vid 24 tillfällen på ett år. Tingsrätten köper förklaringen. Men konstaterar samtidigt att hur slarvig som helst, det får man faktiskt inte vara.
Från mitten av november 2018, till mitten av december 2019 skavde livet ordentligt på den 39-åriga kvinnan från ett samhälle i Kungsbacka kommun. När stressen och pressen i såväl arbetslivet som privatlivet dessutom späddes på, av att hennes barn blev sjuka, växte problemen 39-åringen över huvudet.
Direkt från minnet
Tiden räckte varken till dokumentation av barnens sjukfrånvaro, eller någon kontroll av när hon själv vabbat med hennes arbetsgivaren. Ansökan om VAB-ersättning från Försäkringskassan fyllde kvinnan i när hon hade tid och möjlighet, oftast direkt i myndighetens app.
Följden blev att kvinnan fyllde i en del av uppgifterna fritt ur minnet, ett bra tag i efterhand.
Fastnade i fusk-kontroll
Det ledde till att redovisningen blev felaktig – vid hela 24 olika tillfällen.
Detta framkom när Försäkringskassan dubbelkollade 39-åringens uppgifter med hennes arbetsgivare – ett tag efter att ersättningen hon ansökt om på felaktiga grunder betalats ut.
Fick betala tillbaka
Försäkringskassan krävde tillbaka sina pengar, totalt 28 290 kronor. Trots att 39-åringen betalade tillbaka lämnade myndigheten över ärendet till rättslig prövning.
Det ledde för en tid sedan till att 39-åringen åtalades för bidragsbrott.
När kvinnan för en tid sedan ställdes inför rätta erkände hon att såväl hennes ansökningar, som en del av utbetalningarna från Försäkringskassan blivit felaktiga. Men eftersom hon inte fuskat med flit och därtill betalat tillbaka vartenda öre hon blivit Försäkringskassan skyldig, ansåg hon inte att hon gjort något brottsligt.
Slarvet var för grovt
Ledamöterna i Varbergs tingsrätt accepterade visserligen kvinnans förklaring om varför utbetalningarna blivit fel. De konstaterade även att det faktum att hon betalat tillbaka ersättningen hon kvitterat ut på felaktiga grunder talade till hennes fördel.
Men hur slarvig som helst får man faktiskt inte vara, anser tingsrätten. Mot det som bakgrund döms den 39-åriga kvinnan nu till 70 dagsböter för oaktsamt bidragsbrott. Tillsammans med den avgift till Brottsofferfonden som hon också ska erlägga handlar det om 4 300 konor.
Läs även NH som e-tidning:
Läs e-tidningen här
Är du prenumerant? Kom igång här.
[embed]https://youtu.be/EC8RertgYzU[/embed]