JOBB & PENGAR 2022-06-16 KL. 06:40

Tjänstemän körs över - nytt boende byggs

Av Kristian Alm

Tjänstemännen sa tvärt nej. Men kommunledningen sa ja. Nu får Eksta och bostadsbolaget Jemmett bygga ett trygghetsboende norr om Björkris.

Tjänstemän körs över - nytt boende byggs
Utanför nästa etapp av Björkris kommer Eksta och Jemmett få bygga ett trygghetsboende, trots att förvaltningen var negativ.

TV-klipp och nyheter

Bolagen gick för en tid sedan in med en ansökan om att få bygga runt 70 lägenheter i form av ett trygghetsboende på åkrarna norr om Björkris.
Eksta lockade dessutom med att ta ytterligare ett steg för att utveckla sina passivhus genom träkonstruktion och solenergi till både uppvärmning och elanvändning.
Men samhällsbyggnadskontorets utredare var minst sagt tveksamma att låta Eksta och Jemmett få köpa den kommunala marken. De har flera skäl:
1) Det inte är rätt i tiden att exploatera marken just nu, då det bland annat kommer att byggas ett stort antal bostäder de närmaste åren på angränsande mark i Björkris 2.
2) Marken på båda sidor Göteborgsvägen bör först studeras och utvecklas som en helhet för att få en så bra exploatering av området som möjligt.
3) Någon planläggning av området finns inte med i förslaget till samhällsbyggnadsplan för 2023.
4) Marken bör anvisas genom anbud eller tävling, så att fler aktörer får möjlighet att lämna förslag och bygga i Kungsbacka.
Tunga argument, således, men trots det beslöt kommunstyrelsens arbetsutskott tvärtom och sa ja till att anvisa marken till bostadsbolagen.
– Ja, det blir ett bra komplement till vård- och omsorgsboendet som byggs intill, säger kommunalrådet Lisa Andersson (M).
Men bör inte fler få lämna anbud?
– Det vanliga är att man går ut med anbud, men man kan göra en direktanvisning också. Det tyckte vi passade bra denna gång.TV-klipp och nyheter

Nästan alla busslinjer inställda
TRAFIK 2023-11-29 KL. 19:57
Premium

Nästan alla busslinjer inställda

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret
FOTBOLL 2023-11-29 KL. 18:00
Premium

OBK-spelarna blir proffs – i alla fall på pappret

Sportchefen om den nya ekonomiska verkligheten

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-11-30 KL. 18:00
En bandymånad som kan avgöra allt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.