JOBB & PENGAR 2022-06-07 KL. 06:40

Tingbergethusen i slitet skick

Av Kristian Alm

I flera år har en renovering av Tingberget varit på gång. Tegel och fönster är i dåligt skick, och enligt en hyresgäst riskerar man att få nedfallande delar på sig. Nu inventerar Aranäs området för att undvika att någon skadar sig.

Tingbergethusen i slitet skick
lång process. Tingbergshusen väntar på besked om renovering.

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Bostadsområdet Tingberget byggdes i början av sextiotalet och är slitet och omodernt. I stället för att bara renovera, kläckte Aranäs 2009 idén om att bygga på med två våningar. Det skulle ge många fler hyreslägenheter och slå ut kostnaden på fler boende. Samtidigt ville man förtäta genom att bygga ytterligare tre hus på parkeringen mot Kungsgatan plus ett parkeringsdäck.
Men de boende fruktade kraftiga hyreshöjningar och protesterade. Efter utredning backade Aranäs och ville bara bygga på tre av sju hus. Sen blev det inga alls, när EU skärpte kraven för vad en husstomme ska tåla.

Förhandlingar
Så hur mycket ska husen egentligen renoveras, och vad innebär det för hyran?
– Sedan 2018 har förhandlingar pågått med en samrådsgrupp och Hyresgästföreningen om renoveringens omfattning. Renoveringen får påbörjas först när dessa förhandlingar är klara, säger marknadschef Jessica Wikestam.
Och hyresgästerna har fog för sin oro. När Aranäs för ett par år sedan renoverade husen på Gullregnsvägen slutade det med en hyreshöjning på 27 procent. Dåvarande vd Jonas Håkansson menade att det var rimligt:
- Ser man till hyrornas utgångsläge och att man nu får en toppmodern lägenhet är det inte mycket. Det går ju inte att jämföra fönster och kök från 1967 med dagens standard. Hyran kommer att trappas upp under fyra år.
Här står olika önskemål mot varandra, och inte heller hyresgästerna har samma önskemål. För en del är låg hyra det viktigaste, medan andra efterlyser modernare bostäder, och hiss för att kunna bo kvar i hög ålder.

Säkerhetsrisk
Boende som hört av sig till Norra Halland, menar nu att det eftersatta underhållet på tegelfasaderna blivit en säkerhetsrisk.
– Det trillar ner delar, och folk kan få det i huvudet. Det är för dåligt att Aranäs drar ut renoveringen, säger en hyresgäst som vill vara anonym.
En rundvandring på området visar att fönster är i akut behov av renovering, fasaden har sprickor på sina ställen och tegelstenar har på många ställen trillat ner från fogarna till balkongerna.




Jessica Wikestam bekräftar att Aranäs fått klagomål på fasaderna, och att man nu påbörjat en inventering.
– Inventeringens syfte är att åtgärda brister för att undvika incidenter i väntan på renovering. Samma inventering har precis avslutats på Stormgatan och är något som ligger i vår underhållsplan. Utifrån denna inventering åtgärdas sedan det som behövs åtgärdas.
– För ett par år sedan gjordes en inventering av samtliga balkonger på Tingberget för att säkerställa säkerheten.
Frågan är då när renoveringen kommer i gång, och hur stor den blir.
– Tingberget kommer att renoveras etappvis och det är både invändigt och utvändigt som gäller. I dagsläget så förhandlar vi omfattning och hyresnivåer för första etappen. I första etappen är det inte aktuellt med hissar. Självklart utför vi nödvändigt underhåll i väntan på att vi får starta upp renovering men det stora greppet tas vid renoveringstillfället.
– Förhoppningsvis är förhandlingarna klara inom en nära framtid, säger Jessica Wikestam.


Fönster är i akut behov av målning och reparation.


Inte heller de tre punkthusen med 70 lägenheter nere vid Kungsgatan har fått något besked om byggstart. Det enda som skett är att Aranäs förberett genom att dra om ledningar.
– Beslut om byggstart för de nya husen på Tingberget fattas under hösten.
Aranäs har fler stora beslut framför sig i denna osäkra tid med kraftigt stigande byggpriser. Vad som ska byggas på Facklantomten är inte heller klart – däremot kunde Norra Halland nyligen berätta att det gamla biohuset ska rivas i oktober, och att något tillfälligt "kreativt" skapas i väntan på nybyggnad.

Tomma tomter
Det innebär att båda hörntomterna vid Norra Kyrkogatan står tomma och väntar på besked från sina ägare.
När det gäller "Brända tomten" sa den nya ägaren Plusfastigheters Johan Gunnarsson så här i april:
– Vi för diskussioner med hyresgäster till de kommersiella ytorna. Innan det är klart vet inte hur det blir med lägenheterna.
Läs mer om Tingberget!

Ännu mer



TV-klipp och nyheter

Lärorikt om hemberedskap
2025-05-10 KL. 18:05
Premium

Lärorikt om hemberedskap

Positiva trenden håller i sig för Onsala
2025-05-10 KL. 19:31
Premium

Positiva trenden håller i sig för Onsala

Fjärås tog komfortabel seger
2025-05-10 KL. 19:51
Premium

Fjärås tog komfortabel seger

Politikerna slog ett slag för demokratin
2025-05-10 KL. 16:45
Premium

Politikerna slog ett slag för demokratin

Krönika: Hurra för Europa!
KRÖNIKOR 2025-05-09 KL. 13:30
Premium

Krönika: Hurra för Europa!

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst
NYHETER 2025-05-08 KL. 21:00
Premium

Tuff omställning när cancern tog Kristins sångröst

Hanhalsbon har skapat en föreläsning om vägen tillbaka

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2025-05-10 KL. 19:51
Fjärås tog komfortabel seger
Premium | NYHETER 2025-05-10 KL. 18:05
Lärorikt om hemberedskap

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.