JOBB & PENGAR 2023-11-12 KL. 15:00

Teknikföretag växer vidare i nya lokaler i Fjärås

Av Kristian Alm

– Det här är ju inte vi!
Efter åratal av trångboddhet tittar sig vd Christian Janson-Wiklund förundrat runt i de splitternya och rymliga lokalerna i Fjärås. Nu finns utrymme att växa utan att slå i taket.

Teknikföretag växer vidare i nya lokaler i Fjärås
Nu har Nordic Labtech flyttat in i sina nya lokaler i Fjärås stationssamhälle. Bakom är klädföretaget Seagull eye groups företagshus snart klart.

TV-klipp och nyheter

Det går bra för Nordic Labtech, som tillverkar avancerad lab-utrustning till kunder inom forskning, läkemedelsindustri och sjukhus. Efter en dip under pandemin, ökar nu omsättningen igen.

Företaget, som från början hette Nino Labinteriör, startade 2013 som en spinoff från det företag där Christian Janson-Wiklund var marknadschef, och växte snabbt. Nya lokaler på Arendalsvägen blev för små, men de hittade nya på Magasinsgatan, övertygade om de skulle räcka ett bra tag.

Så blev inte. Omsättningen fortsatta växa, liksom antalet anställda och det stod snart klart att det behövdes ännu större lokaler. En rolig utveckling så klart, men inte helt enkel att hantera.

När det lokala investeringsbolaget Screen Capital 2021 köpte Nordic labtech fick de äntligen muskler att våga satsa rejält. Tomten i Fjärås industrisamhälle passade perfekt, och nu efter sommaren kunde de runt 30 anställda flytta in i lokaler som är anpassade efter behoven.

För 80-100 miljoner (exakta siffran är inte offentlig) har det blivit en toppmodern anläggning på 6 000 kvadratmeter.


Lyrisk

Christian Janson-Wiklund är lyrisk när han visar runt i fläckfria kontor och ett halvinrett showroom som doftar nyinlagda mattor och nyss uppackade möbler. Lager och tillverkningslokalerna är minst sagt rymliga och allt andas framtid och möjlighet att växa.

– Tidigare har vi alltid fått anpassa oss efter lokalerna. Vår målsättning är att inte hamna i en situation igen där lokalerna är flaskhalsen.

Emil Mellquist sluttestar säkerhetsbänken så att filter och luftflöden fungerar innan den levereras till kund.

Foto: Kristian Alm

För ett företag som jobbar med produkter med extrema krav på säkerhet och sterila miljöer, är ju dessutom de nya lokalerna ett lyft.

– Vi har runt 40 distributörer runt om i Skandinavien, Europa och globalt som säljer våra produkter, och det här ger ju ett helt annat intryck när vi får besök. Det är ordning och reda, snyggt och prydligt.

Hur länge räcker de här lokalerna då?

– Oooooh – väldigt svårt att säga! Vi är starka i Norden med en marknadsandel på, låt mig säga 50 procent i genomsnitt, och nu vill vi växa vidare, bland annat i Europa där vi också anställt en tysktalande säljare på plats.

– Vi hoppas att konjunkturen lättar upp lite, men det finns fortfarande en viss försiktighet på marknaden.

När går ni in i i USA?

– Det är lockande, det är en marknad som är större än Europa, men det skiljer sig en del när det gäller regelverk. Det är inte aktuellt just nu.

Även om Nordic Labtech växer och har en internationell marknad, värnar Christian Janson-Wiklund om den lokala förankringen i Kungsbacka.


Närodlat

– Absolut, det allra flesta anställda är lokala, vi jobbar "närodlat. Men då måste man också ställa frågan – vad ska vi locka med för att få folk till lilla Fjärås? Det krävs mjuka värden som attraherar.

Förutom nya lokaler med matsal, träningsrum och biltvätt, handlar det om att de anställda får möjlighet att växa. Det är många unga på Nordic Labtech.

Christian Janson-Wiklund är vd och delägare för Nordic Labtech.

– Det viktiga för mig är inställning och attityd. Visst, det är bra om man kan hålla i en skruvmejsel, men annars kan man börja med enkla moment och sen utbildar vi dem. Det tuffa är att hitta konstruktörer – det letar vi efter just nu.Fakta Nordic Labtech
Huvudägare: Screen Capital
Omsättning 2022: 74 miljoner, vinst 3 miljoner
Antalet anställda: 30
Tillverkar: Säkerhetsbänkar, dragskåp, inkubatorer, specialanpassade produkterTV-klipp och nyheter

Stökig start - flera anmälningar på Skårbyskolan
SKOLA 2023-11-27 KL. 07:45
Premium

Stökig start - flera anmälningar på Skårbyskolan

Skadegörelse och grannar som störs

Dag med marint tema i Onsala
NYHETER 2023-11-26 KL. 17:00
Premium

Dag med marint tema i Onsala

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-11-27 KL. 20:08
Kommunen hyllade medarbetare på gala

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.