JOBB & PENGAR 2022-04-02 KL. 09:00

Mediq har vänt kurvan uppåt

Av Kristian Alm

Tvärtemot vad man kunde tro innebar pandemin inget lyft för medicingrossisten Mediq. Men nu växer företaget igen och planerar ett gigantiskt nybygge i Kungsbacka.

Mediq har vänt kurvan uppåt
Shahram Khorsand ser ljust på framtiden – Mediq har vänt kurvan. Foto: Kristian Alm

Mediq, som ju alltså ligger i de gamla Beiersdorfslokalerna, är Kungsbackas största företag.
Det har tuffat på och gett bra vinst till ägarna, numera ett riskkapitalbolag i Holland.
Men 2016 blev en rejäl knyck nedåt på omsättningskurvan, och trots den stora efterfrågan på sjukvårdsprodukter under pandemin har linjen fortsatt att peka nedåt. Så vad är det som händer?
Sedan 1,5 år tillbaka har Mediq en ny VD – Shahram Khorsand. Han är minst sagt upptagen, och det krävs flera kontakter innan vi hittar en intervjutid. Och väl där råkar det ha blivit en dubbelbokning.
Lite sen studsar han nerför trappan.
– Jag satt i möte, har du väntat länge, vill du ha en kopp kaffe, kom, vi hittar ett rum att sitta i!
Det flödar av energi kring Shahram Khorsand.
– Ja, det har varit en tråkig kurva de senaste åren. Vi förlorade en stor upphandling 2016, ja, du minns kanske det uppmärksammade anbudet som Apotekstjänst vann. Då tappade vi mycket omsättning och fick permittera. En anledning till att jag anställdes var att det behövdes en mer kommersiell person som kunde sätta Mediq på kartan, synas och höras och få till större avtal.
– Men varför har det inte gått uppåt under pandemin, frågar du förstås? Ni borde ju tjäna hur mycket som helst!

Fler betyder inte vinst
Shahram Khorsands svar är att fler varor inte är samma sak som vinst.
– Vi lever på hela vårdkedjan. Stora delar försvann när alla operationer ställdes in och ersattes av handskar och munskydd, enkla produkter med otroligt låg marginal.
Dessutom blev det en chockbehandling av hela organisationen.
– De som brukade beställa en pall i veckan ville plötsligt ha en container, våra kunder handlade i panik. Vi var vana att leverera samma dag, och plötsligt tömdes nästan lagret innan vi hann stoppa maskineriet.
Precis som regioner och kommuner fick Mediq gå upp i stabsläge, där en ledningsgrupp samlades varje morgon för att försöka få kontroll på inflöde och utflöde. Var kunde man få tag på mer produkter, och hur mycket skulle varje kund få köpa? Coronastängda fabriker i Asien och ett fartyg på tvärs i Suez hjälpte inte till.
– Vi kunde ju inte leverera 100 000 handskar om dagen till Sahlgrenska, när Skåne också behövde en leverans. Vi hade dagligt möte ända fram till tredje dosen i höstas, när utflödet började bli förutsägbart igen.
Ny utmaning
Nu är det dags för nästa utmaning: hela vårdskulden ska betas av, och det är helt andra produkter som sjukhusen skriker efter. Mediqs telefonsvarare tvingas fortfarande påpeka att allt inte går att få omedelbart.
Efter all kritik vill inte regionerna bli sittande utan materiel om det skulle smälla till igen. Ukrainakrisen har utlöst en ny hamstringsvåg.
– De blev panikkänslor igen, man började beställa allt inom akutsjukvård, skyddsutrustning med mera.
Behövs det inte större beredskapslager?
– Jo, men inte hos kunderna. Och inte som i Finland med ett bergrum med tio miljoner masker som vittrat sönder. Beredskapslagret finns hos oss! Här blir grejerna aldrig gamla. Vi har varor för ungefär tre månader. Sjukhusen har bara plats och behov för 1-2 veckor, och då kan vi leverera i en jämn ström.
Men det gick ju inte så bra under pandemin?
– Vi har en helt annan beredskap nu. Ingen som jobbade här hade under sin livstid varit med om det som hände. Nu har alla 237 anställda det, vi är ett mycket kompetentare företag. Vi vibrerar alla på samma våglängd!
Så lagret är inte större nu?
– Jo, det är det, lagervärdet är mycket högre. Om kunder vill ha en längre back-up för egen del kan de få det mot en viss kostnad. Men det är här lagret ska vara, inte hos kunden. Och vi för en diskussion kring vad som ska finnas där? Blir det ett nytt virus, eller en bakteriehärd? Det är olika produkter.

Ser framåt
Nå, chockbehandlingen är över och Mediq tittar framåt. Under året har två bolag köpts in, fler är på gång, omsättningen växer och vinsten likaså. I och med inköpen är man tillbaka på samma personalstyrka som före smällen 2016. Och omställningen fortsätter.
– Vi har haft en grossisttung bakgrund, nu säljer vi i stället hela vårdkedjan. Vi erbjuder vår kompetens i hur man kan jobba effektivast. Och nya produkter som underlättar – ta till exempel en maskin som inventerar vilka läkemedel som finns på sjukhuset. Den är som ett kylskåp som mäter vad som går åt och ger signal till apoteket varje dag, i stället för att gå och plocka från Ikeahyllor i ett förråd.
Shahram Khorsand lutar sig fram över bordet:
– Alltså, ingen ska tro att vi eller våra konkurrenter säljer för att vi är snälla, vi är företag som ska göra vinst. Men jag vill känna att det jag gör är värdefullt, och tror verkligen på vårt företagslöfte: För patientens bästa.

Pilottest
Och det finns ytterligare steg att ta. Just nu kör Mediq ett pilottest för hemsjukvården.
– Sjukhusen har dragit ner på antalet vårdplatser och skickar hem patienter när de är färdigbehandlade. Men kommunerna har inte hängt med i att göra vården effektivare.
– Tänk dig om distriktsköterskan varje morgon kan komma till jobbet och se hur patienterna mår. Blodtrycket är taget, diabetikern har mätt insulinhalt, en apparat har spelat in hjärtljudet under natten. Då kan sköterskan gå till den patient som först behöver hjälp, inte bara ha en lista med personnummer att beta av. Och hon vet vad som behövs av mediciner och utrustning i väskan.
– Det är tjänsten kommunen köper, inte prylarna som mäter, de är ofta billiga, och ska lämnas tillbaka när patienten är frisk.
– En sån plattform säljer vi!


Fakta Mediq Kungsbacka
Gör: Medicingrossist för hela vårdkedjan
Anställda: 237
Omsättning: 1,2 miljarder
Ägs av: Holländskt riskkapitalbolag


Fakta Shahram Khorsand
Gör: Vd Mediq
Ålder: 49
Familj: Fru och två barn i tonåren
Bor: Hammarö vid Karlstad, snart i Kungsbacka


Förarbevis ett krav för vattenskoter
NYHETER 2022-05-28 KL. 13:00

Förarbevis ett krav för vattenskoter

Nya regler inför sommaren – många har ansökt

SENASTE TV-NYHETERNA

Får svårt ta hand om flyktingar
NYHETER 2022-05-28 KL. 09:00

Får svårt ta hand om flyktingar

Bostadsbolagen ser överställen som skulle kunna vara möjliga

FESTLIG samling inför årets studentbal
NYHETER 2022-05-27 KL. 17:25

FESTLIG samling inför årets studentbal

Lanbit i gång igen
NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00

Lanbit i gång igen

Slutspurt för konstrundan
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 15:00

Slutspurt för konstrundan

Saga årets sommartema i rondellerna
NYHETER 2022-05-27 KL. 12:00

Saga årets sommartema i rondellerna

Snart dags för kulturfestival igen
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 10:00

Snart dags för kulturfestival igen

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-05-28 KL. 18:10
Oavgjort i toppmötet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.