Inte sedan juli 2022 har andelen långtidsarbetslösa varit så hög i Kungsbacka. Men fortfarande är arbetslösheten lägst i Halland.
I augusti hade 399 Kungsbackabor varit arbetslösa i minst ett år, vilket är 21 fler än månaden innan. Siffran motsvarar 0,9 procent av arbetskraften i kommunen – andelen långtidsarbetslösa är ungefär på samma nivå som för ett år sedan. Kungsbacka tillhör de kommuner som har lägst andel långtidsarbetslösa i hela landet just nu. Det visar Arbetsförmedlingens senaste månadsstatistik.
Antalet som står allra längst från arbetsmarknaden – som varit utan arbete utan i minst två år – har ökat jämfört med samma månad för ett år sedan: från 164 till 171, eller 0,4 procent av arbetskraften i augusti 2024.
Enligt den sammanställning som gjorts av nyhetssajten Newsworthy är andelen långtidsarbetslösa i Kungsbacka den lägsta i Hallands län. I Hylte finns länets högsta långtidsarbetslöshet, 3,8 procent. I Halland som helhet hade 3 391 personer (2,0 procent) varit arbetslösa i minst ett år i augusti. Det är 94 personer fler än månaden innan.
Så här såg arbetslösheten ut i Halland under augusti månad.
Totalt i riket hade omkring 144 000 personer varit utan arbete i minst ett år i augusti. Det motsvarar 2,7 procent av arbetskraften, vilket är ungefär lika stor andel som för ett år sedan.
Av de 399 personerna som varit arbetslösa i mer än ett år i Kungsbacka kommun är 111 personer mellan 55 och 65 år och 32 är mellan 18 och 24 år. För den äldre gruppen är andelen arbetslösa 1,1 procent medan den i den yngre gruppen är 0,7 procent.
222 av de långtidsarbetslösa i Kungsbacka är födda i Sverige, medan 177 är födda utomlands. Det innebär att långtidsarbetslösheten bland Sverigefödda är 0,6 procent, medan den är sex gånger så hög – 3,8 procent – bland födda utomlands. Även i riket som helhet är arbetslösheten högre bland utrikesfödda.
Även när det gäller utbildningsnivå är skillnaderna stora. 109 av de som varit arbetslösa i minst ett år har inte någon gymnasieutbildning, vilket motsvarar en långtidsarbetslöhet på 2,4 procent i den gruppen. Det kan jämföras med 0,8 procent bland dem som gått ut gymnasiet och 0,7 procent bland dem som studerat vidare efter gymnasiet.
I del 2 avhandlas herrklubbarna i division 1, 2 och 3
Hemvändarens segersvit bara växer
Först ut är herrlagen i division 4, 5 och 6
Onsalabon beställde en dator för drygt 8000 kronor. Men efter beställning steg priset med över 10 000 kronor. Nu har ärendet anmälts till Allmänna reklamationsnämnden.