Kustled ska gynna turismen
Av Kristian Alm
Nu planeras en vandringsled längs hela Hallandskusten. Då gäller det att få fastighetsägarna med på banan.
– Hittills har jag flera bra och givande samtal, säger projektledaren Elin Aulin.
Naturnära. Vid Tjolöholm blir arbetet med leden lätt – här finns redan utmärkta stigar med en fantastisk utsikt över fjorden och fågelreservatet, konstaterar Elin Aulin.
Tankar om en kustnära vandringsled som ett komplement till Hallandsleden har funnits länge inom det halländska friluftslivet och bland turistföretagare längs kusten. Efter att cykelleden Kattegattleden blev en succé, bestämde sig Region Halland, de fem kustkommunerna och länsstyrelsen för att undersöka idén närmare.
Förstudien 2018 visade att det borde gå att skapa en kustled. Långa bitar finns det redan vandringsleder nära vattnet, och tjugo naturreservat, så nu handlar det om att knyta ihop dem. Men det kan bli knepigt.
På flera ställen finns gamla surdegar där fastighetsägare redan sedan tidigare är irriterade på vandrare som de tycker passerar för nära deras fastigheter.
Elin Aulin har anställts som projektledare av Kungsbacka kommun för att lösa knutarna och hitta kompromisser.
– Jag har precis börjat ha samtal med fastighetsägare, och hittills är det bara positivt. Det har faktiskt varit några fantastiska samtal där markägarna själva gått med långa sträckor för att visa var det är finast att gå. De känner sina marker bäst.
Knyta ihopDet handlar alltså inte om att anlägga så mycket nya stigar och leder, utan bara knyta ihop och märka ut de som finns.
Vi vandrar under samtalet i skogen vid Tjolöholm, som är ett utmärkt exempel på vad det handlar om.
– Här finns redan vackra stigar som Tjolöholm märkt upp. Det räcker med att vi gör skyltar. På havssidan är det en fantastisk utsikt där man ser hela fjorden!
Undvika konfliktAtt använda färdiga stigar innebär att en del konflikter kan undvikas, liknande den i Åsa där kustpromenaden med träkonstruktioner och grusade gångar fick ett par fastighetsägare att slå bakut.
Det håller också nere kostnaden. Inledningsvis bedöms kostnaden för anläggning, skyltning, webbplats och skötsel bli maximalt 500 000 kronor för leden, varav Region Halland står för halva summan.
Skötseln planeras att genomföras på samma sätt som för Hallandsleden, till exempel med hjälp av arbetslag från daglig verksamhet.
Konceptet bygger på att vandraren kan ta kollektivtrafiken till knutpunkter längs leden, så den måste därför samordnas med stads- och landsbygdsbussar utmed kusten.
Satsningen kan förhoppningsvis ge en skjuts åt turistföretagare.
– Vi kommer att märka ut var man kan övernatta eller där det finns gårdsbutiker, glasskiosker och liknande. Det blir alltså inga övernattningsskydd som på Hallandsleden.
Företagare som vill dra nytta av den kommande leden ska kunna få stöd att utveckla sin verksamhet.
Men hur ska ni få med er alla fastighetsägare?– Jag är medveten om att det kanske inte kommer att gå på alla ställen. Då får vi dra leden en bit från vattnet den sträckan. Men samtidigt menar jag att markägare kan ha glädje av leden. Vi kommer att skylta med regler för allemansrätt och se till att man följer vissa sträckor och inte skräpar ner.
Det finns också reella hinder som ställer till det.
– Det går inte att ta sig över Rolfsån och Kungsbackaån nere vid vattnet. Så om ingen vill bidra med en bro, så får leden vika av inåt land där!
Elin Aulin hoppas och tror att idén blir verklighet.
– Det blir en fantastiskt fin vandringsled med en så varierad natur och havet precis intill. Och dessutom ett rikt kulturarv.