JOBB & PENGAR 2023-08-30 KL. 12:45

Kris i bostadsbyggandet

Av Kristian Alm

Mer långsiktighet i bostadspolitiken oavsett vem som sitter vid makten – det är den viktigaste punkten för att öka byggandet. Så långt verkar socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson Jennie Nilsson och Aranäs ledning vara överens.

Kris i bostadsbyggandet
Gänget som snackade bostadspolitik: Aranäs affärsområdeschef Sarah Blomgren, Socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson Jennie Nilsson, Aranäs vd Nenne Pettersson och kommunalrådet Magdalena Sundqvist (S). Foto: Kristian Alm

TV-klipp och nyheter

Halländska riksdagsledamoten Jennie Nilsson med rötterna i Hylte är på turné för att testa idéer och få nya synpunkter innan riksdagen öppnar 12 september.

På torsdagen träffade hon Aranäs ledning tillsammans med socialdemokratiska kommunalrådet Magdalena Sundqvist. Det blev ett långt samtal kring vad som behövs för att hålla igång byggandet, både kortsiktigt och långsiktigt.

Senaste siffrorna visar att bostadsbyggande mer än halverats det senaste året, och att trenden ser ut att fortsätta.

Boverkets prognos är att antalet påbörjade bostäder i landet minskar från 71 000 under toppåret 2021 till cirka 27 000 år 2023 och 21 500 år 2024.

I Kungsbacka har både Aranäs, Riksbyggen, kommunala Eksta och mindre fastighetsägare skjutit upp bostadsprojekt på obestämd framtid.

Höga räntor och inflation har gett en kostnadsexplosion, och fått många köpare och hyresgäster att tveka.


Tidigare var Hyltepolitikern Jennie Nilsson landsbygdsminister och nu är hon Socialdemokraternas bostadspolitiksa talesperson. Foto; Kristian Alm

Aranäs vd Nenne Pettersson menade att det behövs en lång rad åtgärder för att återfå framtidstro och investeringsvilja inom byggsektorn.

Om han fick önska några konkreta åtgärder av en möjligen kommande bostadsminister?

– Återinfört stöd för byggande av billiga hyreslägenheter. Underlätta renovering av äldre hus genom stöd eller avdrag, det finns en stor underhållsskuld idag.

Men stöd ska bara vara kortsiktigt för att få igång hjulen igen, betonar Nenne Pettersson, och får medhåll av Jennie Nilsson.

– Vi har inte bestämt oss för om vi ska föra fram förslaget om stöd till billiga hyreslägenheter igen, det blir ingen kontinuitet om nästa regering tar bort det. Nu senast var det 20 000 lägenheter som var färdigplanerade med hjälp av stödet, men det avskaffades utan att ta hänsyn till det.

– Men de 20 000 lägenheterna vill vi ge stöd att bygga, oavsett hur vi ställer oss till fortsatt stöd.

Jennie Nilsson trycker på att alla är överens om att bostadsmarknaden inte fungerar, och att det viktigaste är att enas om spelregler som kan gälla länge.

– Det är därför vi föreslagit en bostadskommission över partigränserna som kan ta fram en nationell handlingsplan, och jag förstår inte varför regeringen säger nej.
TV-klipp och nyheter

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka
VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Premium

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.