JOBB & PENGAR 2023-01-22 KL. 12:00

Fullsatt när nyårsfirandet startade

Av Kristian Alm

Nu är det dags att gå från Tigerns år till Kaninens. När det kinesiska nyårsfirande började på lördagen var det fullbokat på Min Restaurang i Valand.

Fullsatt när nyårsfirandet startade
Kockarna Zhan och Jian, restaurangchef Philip Laestadius och ägaren Min Li. Foto: Kristian Alm

TV-klipp och nyheter

Det kinesiska nyåret firas i två veckor, och avslutas med en lyktfestival, inte helt olik vårt nyårsfirande.
– Då är folk ute överallt på gatorna och firar, berättar Min Li, som flyttade till Sverige för åtta år sedan och sedan förra sommaren driver Min Restaurang i centrala Kungsbacka.
Nyåret är framför alltid familjens tid, och många som knappt ser varandra under året i Kina, är lediga och reser långa sträckor för att få vara tillsammans.
Man delar ut presenter, vilar eller spelar spel, men det handlar också om att uppmärksamma avlidna släktingar och besöka deras gravar. Lyktfestivalen firas med traditionella ”drakdanser”, där människor får en stor pappersdrake att dansa. Man kan också släppa iväg papperslyktor som bringar en tur.
För Min Li blir det ingen sammankomst med familjen i år.
– Jag har min syster med familj i Falkenberg, men de har rest till mamma i Kina i år. Jag hoppas att jag kan göra det nästa år!
I stället är det fullt upp med att driva restaurangen. På lördagen var det fullbokat med gäster som var sugna på en klassisk nyårsmeny med sex rätter.


Delar av nyårsmenyn.


– Det bor inte så många med kinesisk bakgrund i Kungsbacka, men några av Min Lis bekanta kommer i kväll. I morgon söndag är det ett lite större kinesiskt sällskap som har bokat, berättar restaurangchef Philip Laestadius.
Asiatisk mat är ett stort intresse för honom, tidigare mest japansk och thailändsk, så den kinesiska maten är ett nytt kapitel sedan han började på Min Restaurang.
– Jag försöker lära mig lite kinesiska också, åtminstone menyerna. Men det är ett svårt språk...
För den som vuxit upp med klassiska svensk-kinesiska krogar där man mest sa ett nummer och fick en minst sagt anpassad rätt, är den traditionella menyn något helt annat.
– Jag kommer från norra Kina, men har drivit restaurang i både Beijing och Shanghai. Så jag serverar traditionella kinesiska rätter. Men i Shanghai var det många skandinaver, så jag vet vilka rätter de uppskattar, säger Min Li.
Så lite anpassad är alltså menyn efter våra gommar. Men den som tror att rätten "köttbullar i brunsås", som faktiskt är med på nyårsmenyn, ska smaka som svensk husmanskost tar grundligt miste. Den är spetsad med sju kryddor och har en skysås med helt annan touch.
Så den som är sugen på lite annorlunda nyårsmat har chansen ett tag till. Det kinesiska nyårsfirande avslutas inte förrän den 5 februari, när Tigerns år övergår i Kaninens år.


Läs mer!


Min Restaurang ligger i Valand.


Fakta
I Kina följer man den traditionella månkalendern. Nyåret firas inte alltid på samma dag, utan infaller i samband med nymånen mellan den 21 januari och 20 februari.
Den sista dagen på det kinesiska nyåret är dagen då zodiakdjuret byts ut. Den 5 februari i år går vi från Tigerns år till Kaninens år.
De kinesiska stjärntecknen skiljer sig från de västerländska och är årsbaserade. De består av tolv djur, vilket innebär att ett stjärntecken är i fokus vart tolfte år.

TV-klipp och nyheter

Wislander:
SPORT 2024-02-24 KL. 15:00
Premium

Wislander: "De måste vinna annars är det griskört"

Experterna inför Aranäs ödesmatch

Cirkulära fynd i Åsa
NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Premium

Cirkulära fynd i Åsa

Krönika: Jag vill ha sex!
KRÖNIKOR 2024-02-24 KL. 11:00
Premium

Krönika: Jag vill ha sex!

Blåsig morgon – många rapporter om träd på vägar
NYHETER 2024-02-23 KL. 06:34

Blåsig morgon – många rapporter om träd på vägar

Polisen uppmanar att jobba hemma om det går

Johan Tolinsson firar 60 med resa till New Orleans
FAMILJ 2024-02-22 KL. 20:00
Premium

Johan Tolinsson firar 60 med resa till New Orleans

"Jag är präglad av min mors omtanke"

Succé för Christofer – tog hem tävling i Spanien
SPORT 2024-02-22 KL. 17:51
Premium

Succé för Christofer – tog hem tävling i Spanien

"Jag är fortfarande i chock"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2024-02-24 KL. 18:18
Leo skapar dialog med känsla
Premium | NYHETER 2024-02-24 KL. 14:30
Cirkulära fynd i Åsa
Premium | KRÖNIKOR 2024-02-24 KL. 11:00
Krönika: Jag vill ha sex!

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Stor ökning – allt fler brottsoffer söker hjälp

Antalet personer som vänder sig till Brottsofferjouren i Kungsbacka har ökat med över 50 procent. Det är främst via polisen som kontakten förmedlas. Enligt Ulla Johansson, ordförande i Brottsofferjouren Kungsbacka, och Kungsbackas kommunpolis Jenny Sjöström är det viktigt att utsatta erbjuds stöd. – Det minimerar risken för att man utsätts igen, säger Ulla Johansson.