JOBB & PENGAR 2023-01-22 KL. 12:00

Fullsatt när nyårsfirandet startade

Av Kristian Alm

Nu är det dags att gå från Tigerns år till Kaninens. När det kinesiska nyårsfirande började på lördagen var det fullbokat på Min Restaurang i Valand.

Fullsatt när nyårsfirandet startade
Kockarna Zhan och Jian, restaurangchef Philip Laestadius och ägaren Min Li. Foto: Kristian Alm

TV-klipp och nyheter

Det kinesiska nyåret firas i två veckor, och avslutas med en lyktfestival, inte helt olik vårt nyårsfirande.
– Då är folk ute överallt på gatorna och firar, berättar Min Li, som flyttade till Sverige för åtta år sedan och sedan förra sommaren driver Min Restaurang i centrala Kungsbacka.
Nyåret är framför alltid familjens tid, och många som knappt ser varandra under året i Kina, är lediga och reser långa sträckor för att få vara tillsammans.
Man delar ut presenter, vilar eller spelar spel, men det handlar också om att uppmärksamma avlidna släktingar och besöka deras gravar. Lyktfestivalen firas med traditionella ”drakdanser”, där människor får en stor pappersdrake att dansa. Man kan också släppa iväg papperslyktor som bringar en tur.
För Min Li blir det ingen sammankomst med familjen i år.
– Jag har min syster med familj i Falkenberg, men de har rest till mamma i Kina i år. Jag hoppas att jag kan göra det nästa år!
I stället är det fullt upp med att driva restaurangen. På lördagen var det fullbokat med gäster som var sugna på en klassisk nyårsmeny med sex rätter.


Delar av nyårsmenyn.


– Det bor inte så många med kinesisk bakgrund i Kungsbacka, men några av Min Lis bekanta kommer i kväll. I morgon söndag är det ett lite större kinesiskt sällskap som har bokat, berättar restaurangchef Philip Laestadius.
Asiatisk mat är ett stort intresse för honom, tidigare mest japansk och thailändsk, så den kinesiska maten är ett nytt kapitel sedan han började på Min Restaurang.
– Jag försöker lära mig lite kinesiska också, åtminstone menyerna. Men det är ett svårt språk...
För den som vuxit upp med klassiska svensk-kinesiska krogar där man mest sa ett nummer och fick en minst sagt anpassad rätt, är den traditionella menyn något helt annat.
– Jag kommer från norra Kina, men har drivit restaurang i både Beijing och Shanghai. Så jag serverar traditionella kinesiska rätter. Men i Shanghai var det många skandinaver, så jag vet vilka rätter de uppskattar, säger Min Li.
Så lite anpassad är alltså menyn efter våra gommar. Men den som tror att rätten "köttbullar i brunsås", som faktiskt är med på nyårsmenyn, ska smaka som svensk husmanskost tar grundligt miste. Den är spetsad med sju kryddor och har en skysås med helt annan touch.
Så den som är sugen på lite annorlunda nyårsmat har chansen ett tag till. Det kinesiska nyårsfirande avslutas inte förrän den 5 februari, när Tigerns år övergår i Kaninens år.


Läs mer!


Min Restaurang ligger i Valand.


Fakta
I Kina följer man den traditionella månkalendern. Nyåret firas inte alltid på samma dag, utan infaller i samband med nymånen mellan den 21 januari och 20 februari.
Den sista dagen på det kinesiska nyåret är dagen då zodiakdjuret byts ut. Den 5 februari i år går vi från Tigerns år till Kaninens år.
De kinesiska stjärntecknen skiljer sig från de västerländska och är årsbaserade. De består av tolv djur, vilket innebär att ett stjärntecken är i fokus vart tolfte år.

TV-klipp och nyheter

Anders Thornberg:
NYHETER 2024-07-19 KL. 12:50
Premium

Anders Thornberg: "Det har varit en jobbig tid"

Utredningen läggs ner – "Går inte att bevisa oaktsamhet"

Perry tillbaka i Kungsbacka efter 40 år
FAMILJ 2024-07-18 KL. 20:00
Premium

Perry tillbaka i Kungsbacka efter 40 år

Kom hit som student: "Tiden här har påverkat mig"

SOK accepterar ärendet i OS-härvan
SPORT 2024-07-18 KL. 14:38
Premium

SOK accepterar ärendet i OS-härvan

Gyllene Tider för Sommartider
NYHETER 2024-07-18 KL. 11:45
Premium

Gyllene Tider för Sommartider

Micke Syd på plats i Kungsbacka: "Allt i filmen har hänt"

Färdtjänst, hallå, hallå – 78-åriga Inger irriterad
NYHETER 2024-07-18 KL. 07:00
Premium

Färdtjänst, hallå, hallå – 78-åriga Inger irriterad

Telefonerna på sjukhuset trasiga

Den tolfte spelaren?
FOTBOLL 2024-07-17 KL. 21:00
Premium

Den tolfte spelaren?

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2024-07-19 KL. 20:05
Kungsbackatalangen hemkommen från EM

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.