JOBB & PENGAR 2023-01-22 KL. 12:00

Fullsatt när nyårsfirandet startade

Av Kristian Alm

Nu är det dags att gå från Tigerns år till Kaninens. När det kinesiska nyårsfirande började på lördagen var det fullbokat på Min Restaurang i Valand.

Fullsatt när nyårsfirandet startade
Kockarna Zhan och Jian, restaurangchef Philip Laestadius och ägaren Min Li. Foto: Kristian Alm

TV-klipp och nyheter

Det kinesiska nyåret firas i två veckor, och avslutas med en lyktfestival, inte helt olik vårt nyårsfirande.
– Då är folk ute överallt på gatorna och firar, berättar Min Li, som flyttade till Sverige för åtta år sedan och sedan förra sommaren driver Min Restaurang i centrala Kungsbacka.
Nyåret är framför alltid familjens tid, och många som knappt ser varandra under året i Kina, är lediga och reser långa sträckor för att få vara tillsammans.
Man delar ut presenter, vilar eller spelar spel, men det handlar också om att uppmärksamma avlidna släktingar och besöka deras gravar. Lyktfestivalen firas med traditionella ”drakdanser”, där människor får en stor pappersdrake att dansa. Man kan också släppa iväg papperslyktor som bringar en tur.
För Min Li blir det ingen sammankomst med familjen i år.
– Jag har min syster med familj i Falkenberg, men de har rest till mamma i Kina i år. Jag hoppas att jag kan göra det nästa år!
I stället är det fullt upp med att driva restaurangen. På lördagen var det fullbokat med gäster som var sugna på en klassisk nyårsmeny med sex rätter.


Delar av nyårsmenyn.


– Det bor inte så många med kinesisk bakgrund i Kungsbacka, men några av Min Lis bekanta kommer i kväll. I morgon söndag är det ett lite större kinesiskt sällskap som har bokat, berättar restaurangchef Philip Laestadius.
Asiatisk mat är ett stort intresse för honom, tidigare mest japansk och thailändsk, så den kinesiska maten är ett nytt kapitel sedan han började på Min Restaurang.
– Jag försöker lära mig lite kinesiska också, åtminstone menyerna. Men det är ett svårt språk...
För den som vuxit upp med klassiska svensk-kinesiska krogar där man mest sa ett nummer och fick en minst sagt anpassad rätt, är den traditionella menyn något helt annat.
– Jag kommer från norra Kina, men har drivit restaurang i både Beijing och Shanghai. Så jag serverar traditionella kinesiska rätter. Men i Shanghai var det många skandinaver, så jag vet vilka rätter de uppskattar, säger Min Li.
Så lite anpassad är alltså menyn efter våra gommar. Men den som tror att rätten "köttbullar i brunsås", som faktiskt är med på nyårsmenyn, ska smaka som svensk husmanskost tar grundligt miste. Den är spetsad med sju kryddor och har en skysås med helt annan touch.
Så den som är sugen på lite annorlunda nyårsmat har chansen ett tag till. Det kinesiska nyårsfirande avslutas inte förrän den 5 februari, när Tigerns år övergår i Kaninens år.


Läs mer!


Min Restaurang ligger i Valand.


Fakta
I Kina följer man den traditionella månkalendern. Nyåret firas inte alltid på samma dag, utan infaller i samband med nymånen mellan den 21 januari och 20 februari.
Den sista dagen på det kinesiska nyåret är dagen då zodiakdjuret byts ut. Den 5 februari i år går vi från Tigerns år till Kaninens år.
De kinesiska stjärntecknen skiljer sig från de västerländska och är årsbaserade. De består av tolv djur, vilket innebär att ett stjärntecken är i fokus vart tolfte år.

TV-klipp och nyheter

Fiskgjusarna är på plats i fjorden
MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Premium

Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-19 KL. 14:30
Många ville stötta genom att pärla
Premium | NYHETER 2024-04-18 KL. 19:30
Snart klart med toaletter och duschar
Premium | MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Fiskgjusarna är på plats i fjorden

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.