Fortfarande oklart om Onsala herrgård
Av Kristian Alm
Fortfarande finns det inga färdiga planer för Onsala herrgård.
– Vi hoppas ha något på plats till sommaren, säger delägaren Björn Toften.
Framtiden fortfarande oklar.
Arkivfoto: Annika Lundby
När konferensanläggningen för några år sedan lades ner köptes anläggningen av ett norskt fastighetsbolag.
Efter en kort och kritiserad period som flyktinghem var tanken att driva ett behandlingshem för unga och vuxna med missbruksproblem.
Men grannar överklagade och fick med sig länsstyrelsen och domstol som slog fast att vårdverksamhet inte rymdes inom detaljplanen.
Luften gick ur, sedan dess har anläggningen stått tom. I augusti förra året sa delägaren Björn Toften så här till Norra Halland:
– Ja, vi har egentligen inte så många konkreta planer, det är svårt att få till något med nuvarande detaljplan. Vi har lagt tiotals miljoner på ombyggnad specifikt för Aleris krav.
- Inom det närmsta halvåret hoppas jag att vi har ett konkret projekt att jobba med.
Men så har det inte blivit.
– Nej, tyvärr har vi inget nytt att meddela. Situationen är den samma som för ett halvår sedan. Nu hoppas vi ha något på plats innan sommaren, meddelar Björn Toften.
Helt tom är dock inte herrgården. Grindstugorna hyrs ut till arbetare i området. Men huvudbyggnaden står tom, så enligt Björn Toften går bolaget med förlust varje år.
FAKTA
Onsala herrgård uppfördes av Tjolöholms ägare Blanche Dickson år 1901 under namnet Meryt. Det skulle fungera som en plats för rekreation för de som arbetade vid slottet. Meryt stammar från en egyptisk fras med betydelsen "den sista kärleksfulla tanken".
Det blev sedan rehabiliteringshem för fattiga patienter. När det lades ner på 1980-talet blev det privatbostad och sedan konferensanläggning under namnet Onsala herrgård.