JOBB & PENGAR 2023-09-24 KL. 13:00

Experten svarar på frågor om din ekonomi

Av Ronny Karlsson

Anna Björnör, kommunens rådgivare i ekonomiska frågor, ger dig tips och råd om din privatekonomi.

Experten svarar på frågor om din ekonomi
Anna Björnör.

TV-klipp och nyheter

Vad bör vi tänka på vid köp av en bostadsrätt?

– Jag tycker att ni ska gå på så många visningar som möjligt, så ni skapar er en bild av vad ni vill ha. När ni fått ett lånelöfte av banken, så är det bra om ni inte lånar mer än det. Sätt er in i bostadsrättsföreningens ekonomi för att bland annat se hur stora skulder föreningen har, vilka räntesatser och när eventuella bundna räntor förfaller. Detta för att vara beredd på eventuella höjningar av månadsavgiften. Tala med föreningens ordförande för att ta reda på vilka renoveringar som förväntas göra och om de har en bra underhållsplan. Ta även en titt på driftskostnaderna. Läs på ordentligt och ta hjälp av någon som kan lite mer och försök att inte bli för känslostyrda.

Tänk också på att ni har undersökningsplikt på den bostad ni vill köpa och välj den ränteform som passar er ekonomiska situation. När ni köpt en bostadsrätt, råder jag er till att sätta av pengar till en boendebuffert.

Det har gått åt mycket mer pengar än jag räknat med i sommar, så jag vill ha tips på hur jag ska komma till rätta med min ekonomi igen?

– Semestern har blivit dyr för många, så nu är det kanske dags att höststäda privatekonomin. Priserna på en hel del mat går fortfarande upp och vad som händer med räntan är ingen som vet. Jag tycker att du ska börja med att göra en budget. Konsumentverket har ett bra budgetverktyg som du kan använda dig av. Du kan spara både pengar och tid genom storkok. Ett annat tips är att laga dubbla portioner till middag och ta med resterna i en lunchlåda till jobbet. Du kan även försöka få ner dina utgifter genom att jämföra räntor på lån, kostnader för bland annat försäkringar, el, telefon och bredband. Glöm inte att ta bort utgifter för sådant som inte används. Logga in på din bank och granska årets utgifter för att se vad som behöver åtgärdas. Små förändringar kan göra stor skillnad. För att inte hamna i samma situation igen tycker jag att du ska bygga upp en buffert för oförutsedda utgifter. När du har fått koll på dina utgifter och byggt upp en buffert tycker jag att du även ska börja spara långsiktigt. Undvik att låna och undvik att skjuta upp betalningar om det går. Du är alltid välkommen att kontakta Ekonomisk rådgivning, så kan vi tillsammans gå igenom och försöka förändra din ekonomi.

Hur kan jag skydda mig mot ID-kapning?

– Du kan börja med att spärra din adress på Skatteverkets hemsida. På så vis ser du till att ingen annan kan adressändra, eftersända eller lagra din post. Om någon ändå försöker ändra dina uppgifter får du ett meddelande via sms eller e-post. Jag rekommenderar även att du har en låsbar brevlåda. Var extra försiktig med exempelvis sms som innehåller en länk. Det kan se ut som att sms:et kommer från din kompis, men ändå vara en fälla. Glöm inte att använda olika lösenord för olika inloggningar och använd gärna lite krångliga lösenord. Man kan inte vara nog försiktig.

Jag är pensionär och har svårt att få pengarna att räcka till. Kan jag få bostadstillägg?

– Du kan gå in på Pensionsmyndighetens hemsida och göra en preliminär beräkning. Om det är aktuellt kan du ansöka om bostadstillägg på hemsidan eller via blankett. För att vara berättigad måste du bo i Sverige och ta ut hela din allmänna pension samt din premiepension. Om du är född 1958 eller 1959 måste du vara 66 år för att få bostadstillägg. Om du är född senare är det andra åldrar som gäller. Om du tycker det är krångligt kan du besöka ett servicekontor för att få hjälp med ansökan.

Jag är 75 år och har skulder som jag inte kan betala. Jag är orolig för att mina barn kommer att ärva dem när jag dör? Kan det bli så?

– Nej, i Sverige går skulderna inte i arv. Skulle det visa sig att det inte finns tillräckligt med pengar i dödsboet kommer skulderna att skrivas av.Segervrålet för
SPORT 2023-12-09 KL. 20:24
Premium

Segervrålet för "nya" Onsala – som redde ut paniken

Bildextra från derbyt

TV-klipp och nyheter

En vinnare i släktduellen i elitseriedebuten
BANDY 2023-12-09 KL. 19:11
Premium

En vinnare i släktduellen i elitseriedebuten

"Det blir kanske någon gliring"

Lyckad Särödag trots ruskväder
NYHETER 2023-12-09 KL. 18:00
Premium

Lyckad Särödag trots ruskväder

Krönika: Youtube tröstar pappa
KRÖNIKOR 2023-12-09 KL. 12:00
Premium

Krönika: Youtube tröstar pappa

Debatt: Tack för showen
DEBATT 2023-12-09 KL. 11:00

Debatt: Tack för showen

Dyrare att bo i riskområden
NYHETER 2023-12-08 KL. 12:45
Premium

Dyrare att bo i riskområden

Lärare misshandlad på skola
NYHETER 2023-12-08 KL. 11:00
Premium

Lärare misshandlad på skola

Husägare stäms på en miljon
NYHETER 2023-12-08 KL. 07:00
Premium

Husägare stäms på en miljon

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2023-12-09 KL. 18:53
19-åringens match slutade på akuten
Premium | NYHETER 2023-12-09 KL. 18:00
Lyckad Särödag trots ruskväder
Premium | NYHETER 2023-12-09 KL. 14:00
Blåvittstjärnor signerade på Hede
BANDY 2023-12-09 KL. 13:35
FBK-lån kastas in direkt
Premium | KRÖNIKOR 2023-12-09 KL. 12:00
Krönika: Youtube tröstar pappa
DEBATT 2023-12-09 KL. 11:00
Debatt: Tack för showen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Förskolans utemiljöer ska hjälpa barn att lära

Förskolans utemiljöer ska hjälpa barn att lära

Utemiljöerna i Kungsbackas förskolor ska utvecklas. Enligt Anna Alexandersson, som leder projektet, ska barnens utemiljöer stimulera till rörelse, lärande, kreativitet och lekglädje. Hon menar att behovet av att jobba med detta i kommunen är stort. – Det här är så viktigt, säger hon.