JOBB & PENGAR 2024-02-25 KL. 11:00

Experten svarar på frågor om din ekonomi

Av Ronny Karlsson

Anna Björnör, kommunens rådgivare i ekonomiska frågor, ger dig tips och råd om din privatekonomi.

Experten svarar på frågor om din ekonomi
Anna Björnör svarar på frågor om ekonomi. Foto: Eric Andersson

TV-klipp och nyheter

Vad bör vi tänka på vid köp av en bostadsrätt?

– Jag tycker att ni ska gå på så många visningar som möjligt, så ni skapar er en bild av vad ni vill ha. När ni fått ett lånelöfte av banken, så är det bra om ni inte lånar mer än det. Sätt er in i bostadsrättsföreningens ekonomi för att bland annat se hur stora skulder föreningen har, vilka räntesatser och när eventuella bundna räntor förfaller. Detta för att vara beredd på eventuella höjningar av månadsavgiften. Tala med föreningens ordförande för att ta reda på vilka renoveringar som förväntas göra och om de har en bra underhållsplan. Ta även en titt på driftskostnaderna. Läs på ordentligt och ta hjälp av någon som kan lite mer och försök att inte bli för känslostyrda.

Tänk också på att ni har undersökningsplikt på den bostad ni vill köpa och välj den ränteform som passar er ekonomiska situation. När ni köpt en bostadsrätt, råder jag er till att sätta av pengar till en boendebuffert.

Jag vill ha tips på hur jag ska komma till rätta med min ekonomi igen?

– Semestern har blivit dyr för många, så nu är det kanske dags att höststäda privatekonomin. Priserna på en hel del mat går fortfarande upp och vad som händer med räntan är ingen som vet. Jag tycker att du ska börja med att göra en budget. Konsumentverket har ett bra budgetverktyg som du kan använda dig av. Du kan spara både pengar och tid genom storkok. Ett annat tips är att laga dubbla portioner till middag och ta med resterna i en lunchlåda till jobbet. Du kan även försöka få ner dina utgifter genom att jämföra räntor på lån, kostnader för bland annat försäkringar, el, telefon och bredband. Glöm inte att ta bort utgifter för sådant som inte används. Logga in på din bank och granska årets utgifter för att se vad som behöver åtgärdas. Små förändringar kan göra stor skillnad. För att inte hamna i samma situation igen tycker jag att du ska bygga upp en buffert för oförutsedda utgifter. När du har fått koll på dina utgifter och byggt upp en buffert tycker jag att du även ska börja spara långsiktigt. Undvik att låna och undvik att skjuta upp betalningar om det går. Du är alltid välkommen att kontakta Ekonomisk rådgivning, så kan vi tillsammans gå igenom och försöka förändra din ekonomi.

Hur kan jag skydda mig mot ID-kapning?

– Du kan börja med att spärra din adress på Skatteverkets hemsida. På så vis ser du till att ingen annan kan adressändra, eftersända eller lagra din post. Om någon ändå försöker ändra dina uppgifter får du ett meddelande via sms eller e-post. Jag rekommenderar även att du har en låsbar brevlåda. Var extra försiktig med exempelvis sms som innehåller en länk. Det kan se ut som att sms:et kommer från din kompis, men ändå vara en fälla. Glöm inte att använda olika lösenord för olika inloggningar och använd gärna lite krångliga lösenord. Man kan inte vara nog försiktig.

Jag är pensionär och har svårt att få pengarna att räcka till. Kan jag få bostadstillägg?

– Du kan gå in på Pensionsmyndighetens hemsida och göra en preliminär beräkning. Om det är aktuellt kan du ansöka om bostadstillägg på hemsidan eller via blankett. För att vara berättigad måste du bo i Sverige och ta ut hela din allmänna pension samt din premiepension. Om du är född 1958 eller 1959 måste du vara 66 år för att få bostadstillägg. Om du är född senare är det andra åldrar som gäller. Om du tycker det är krångligt kan du besöka ett servicekontor för att få hjälp med ansökan.

Jag är 75 år och har skulder som jag inte kan betala. Jag är orolig för att mina barn kommer att ärva dem när jag dör? Kan det bli så?

– Nej, i Sverige går skulderna inte i arv. Skulle det visa sig att det inte finns tillräckligt med pengar i dödsboet kommer skulderna att skrivas av.



TV-klipp och nyheter

Här kan du inte bada i helgen
NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Premium

Här kan du inte bada i helgen

Nya prover visar höga bakteriehalter

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås
NYHETER 2024-07-26 KL. 12:30
Premium

Missfärgat vatten skapar oro i Frillesås

"Blir så påtagligt när det ser ut så här vid stranden"

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda
NYHETER 2024-07-26 KL. 11:45
Premium

Vill helst slippa - därför måste kommunen brädda

"Risk för att vattnet vänder tillbaka i folks avlopp"

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa
NYHETER 2024-07-26 KL. 08:17
Premium

Räddningstjänsten kvar efter storbranden i Åsa

När brandresterna svalnat inleds polisens undersökning

Gottskärsseglare vann SM
SPORT 2024-07-25 KL. 15:09
Premium

Gottskärsseglare vann SM

Elpida är årets lärare i Kungsbacka
NYHETER 2024-07-25 KL. 07:00
Premium

Elpida är årets lärare i Kungsbacka

"Är som bäst när vi har henne"

Här drillas målvaktstalangerna
ISHOCKEY 2024-07-24 KL. 21:00
Premium

Här drillas målvaktstalangerna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2024-07-26 KL. 17:22
Inget OS för Bengtsson
NYHETER 2024-07-26 KL. 16:50
Tågstopp genom Halland
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 16:00
Så varmt är badvattnet i Kungsbacka
Premium | NYHETER 2024-07-26 KL. 14:07
Här kan du inte bada i helgen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.