JOBB & PENGAR 2023-05-30 KL. 11:45

Enorma intresset – 77 sällskap på husvisning

Av Julia Sandstén Vikberg

Efter ett svagt år på bostadsmarknaden börjar intresset bland köparna nu att öka. Detta enligt Jonas Eken, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Kungsbacka. Norra Halland fick följa med på en visning av ett hus i Anneberg där 77 sällskap var inbokade.

Enorma intresset – 77 sällskap på husvisning
Jonas Eken, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Kungsbacka, märker att intresset för visningar har börjat öka. Foto: Julia Sandstén Vikberg

TV-klipp och nyheter

Här kan du se fler bilder på huset


Cirka en timme innan visningen börjar är Jonas Eken på plats för att ställa allt i ordning. Dynor placeras i stolarna i trädgården och på de olika borden dukas med champagneglas och kaffekoppar. Det är försommarvärme och solen skiner.

– Alla parametrar är helt rätt inför visningen. Det är bra väder och det är fågelkvitter, säger Jonas Eken.

77 sällskap har anmält att de ska komma. Det är fler spekulanter än Jonas Eken har sett på länge.

– Det har inte varit så här stort intresse för ett objekt sedan efter pandemin. Jag hade inte väntat mig att så här många skulle komma, jag hade väntat mig kanske 35-40 sällskap och det här är det dubbla, säger han.

Unikt läge


Intresset för husvisningar svalnade ordentligt under förra året, enligt honom. Det ekonomiska läget gjorde att många köparna drog sig tillbaka.

– Det var ett oroligt världsläge med inflation, krig och höjda räntor. Många kände sig osäkra i hur det skulle utveckla sig och vart allt skulle landa, säger Jonas Eken.

Det höga intresset för det här huset tror han delvis kan förklaras av det unika läget. Huset ligger på en naturnära tomt precis intill Gärdsjön i Anneberg och en brygga vid sjökanten erbjuder möjligheten till ett dopp. Men Jonas Eken har också sett ett ökat intresse generellt sett för objekt till salu i Kungsbacka kommun.

– De två senaste månaderna har det hänt något. Vi känner att det börjar få fart igen. Det är fler som anmäler sig till visningarna. För ett halvår sedan kom det bara några stycken till visningarna, men nu kommer minst 10-15 stycken. Vi säljer fler objekt också. De går inte upp i pris, men vi säljer, säger han.

Oro över räntorna


De första spekulanterna har börjat anlända till dagens visningen. Ett av sällskapen är Catherine Trevor, Tony Trevor och deras två barn som i dag bor i en lägenhet i Göteborg.

– Vi hade inte gått på någon visning om det inte vore för att det här huset dök upp, säger Catherine Trevor.

De menar att det egentligen känns lite osäkert att slå till nu.

– Det känns inte bra med räntorna. Men vi har pratat med banken som säger att det går att lösa, säger Tony Trevor.


Tony Trevor, Catherine Trevor och deras två barn tittar runt i huset. De hade egentligen inte tänkt gå på någon visning, men så dök detta hus upp. Foto: Julia Sandstén Vikberg


En annan barnfamilj på visningen känner samma osäkerhet.

– Det är ju det här med räntorna som är ett orosmoln. Priserna spelar mindre roll. Vi köper billigare men vi säljer också billigare, säger pappan i familjen.

Anledningen till att de ändå funderar på att köpa en ny bostad är helt enkelt att de behöver det.

– Vi har en utökning av familjen och behöver bo större, säger pappan.

En av spekulanterna på visningen är en förstagångsköpare som tycker att de ökade räntorna är bra. Han menar att det har lett till en prissänkning av bostäder som gör det möjligt för honom att äntligen ta sig in på bostadsmarknaden.

– Jag har velat köpa en bostad länge men gav upp för några år sedan när bostadsmarknaden skenade. Men nu börjar det bli sundare, säger han.

Köparna har landat


Pappan i en av barnfamiljerna kommer tillbaka in i huset och säger att han vill ta en snabb andra titt. När Jonas Eken frågar hur det känns och så säger mannen att ja, familjen är intresserade.

– Det här hände aldrig för ett halvår sedan. När man frågade hur det kändes så var de kryptiska. De ville inte säga att de var intresserade om de var det. Men nu kan de visa att de är det, säger Jonas Eken.


Läget vid sjön gör huset i Anneberg ovanligt eftertraktat. Men även andra objekt i Kungsbacka får fler intressanter i dag än tidigare. Foto: Julia Sandstén VIkberg


Han tror att en anledning till den senaste tidens ökade intresse för bostäder är att mångas oro inför det ekonomiska läget har dämpats.

– Det har blivit lugnare nu. Det är lägre inflation och man ser också att priserna på bostäder inte sjönk så mycket som många trodde. Nu har köparna landat och prioriterar om och känner att de har råd ändå, säger han.

Att priserna på bostäderna är lägre i dag än det var innan inflationen kan också vara en orsak.

– Vi justerar utgångspriserna efter marknaden. Vi har justerat ner priserna för objekten med runt 10 procent jämfört med hur det var för ett och ett halvt år sedan. Vissa objekt justeras ner 20 procent, säger Jonas Eken.

Han märker dock att kunderna är mer försiktiga i dag än de var tidigare.

– Nu tänker de fem gånger innan de tar ett beslut och lägger ett bud. De sträcker sig inte till sin absoluta max, utan tar det försiktigt, säger han.

Han ser även att de ökade energipriserna har gjort spekulanterna mer medvetna om sådana aspekter.

– Kunderna är kunniga och ställer många frågor kring uppvärmningen, energiförbrukningen och energideklarationen. Det gjorde de inte för två år sedan.

Trots den fortsatta försiktigheten bland köparna tror Jonas Eken att det ökade intresset kan vara ett tecken på en vändning på bostadsmarknaden.

– Jag tror att intresset kommer att öka det kommande halvåret och att priserna kommer att gå upp, säger han.

Här kan du se fler bilder på huset som visades upp:
Sjönära villa mest uppmärksammad
TV-klipp och nyheter

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Lundgren om nya fyraårskontraktet
FOTBOLL 2023-10-02 KL. 14:01
Premium

Lundgren om nya fyraårskontraktet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.