JOBB & PENGAR 2024-06-21 KL. 14:00

Ekonomin drabbar byggbranschen – antal sysselsatta minskar

Av Anton Lorentzson

Nedgången i ekonomin har drabbat byggbranschen rejält. Antalet sysselsatta i branschen minskade med nästan 4 procent i Sverige från mars i fjol till mars i år. Det visar ny statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB.

Ekonomin drabbar byggbranschen – antal sysselsatta minskar
Jobb i byggbranschen drabbas av nedgång i ekonomin. Genrefoto: Pixabay

TV-klipp och nyheter

Byggbranschen sysselsätter totalt 354 000 personer. Det motsvarar ungefär 7 procent av alla sysselsatta i Sveriges ekonomi. Men antalet sysselsatta i branschen minskar. SCB har analyserat konjunktursläget i branschen i deras senaste nummer av tidskriften Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv.

– De senaste åren har byggbranschen drabbats extra hårt av stigande kostnader till följd av materialbrist och höga räntor. Framförallt är det bostadssidan som drabbats, säger Fredrik W Andersson, nationalekonom på SCB, i ett pressmeddelande.

SCB har listat förändringen i sysselsättningstillväxten inom byggbranschen i Sveriges 21 län. Bara ett län har positiv tillväxt och det är Norrbottens län med 3,94 procent tillväxt. Övriga 20 län har en negativ tillväxt. Hallands län har en negativ tillväxt på 2,28 procent. Men minskningen av antalet anställda är störst i Skåne län, 6,72 procent.

Inbromsningen i byggbranschen märktes av redan för ett par år sedan. 2022 började antalet nya beviljade bygglov att minska och därefter har det fortsatt att sjunka.

– Bottennivån av investeringar i bostäder, övriga byggnader och anläggningar är i paritet med nedgången under finanskrisen 2009. Då minskade bostadsinvesteringarna under åtta kvartal i sträck innan de började öka. Nu har bostadsinvesteringarna minskat sju kvartal i rad, säger Fredrik W Andersson i pressmeddelandet.



TV-klipp och nyheter

Stöld på kyrkogård – över hundra skyltar borta
NYHETER 2024-09-28 KL. 07:58
Premium

Stöld på kyrkogård – över hundra skyltar borta

"Så respektlöst att göra så här, det finns inga gränser längre"

Eldsjälar ger hjälp till besökare på sjukhuset
NYHETER 2024-09-26 KL. 19:00
Premium

Eldsjälar ger hjälp till besökare på sjukhuset

"En jättestor uppgift som värmer hjärtat"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-09-28 KL. 13:03
Årets match fick ett snöpligt slut

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.