JOBB & PENGAR 2022-04-08 KL. 06:40

De vill öppna ny bergtäkt

Av Kristian Alm

Varje år krävs en miljon ton krossat berg till alla byggen i Kungsbacka. Nästan allt kommer med lastbil utifrån. Nu vill Fjärås sand och makadam starta en ny bergtäkt. Men boende i närheten protesterar.

De vill öppna ny bergtäkt
Andra och tredje generationens grusföretagare: Christer, John och Lars-Olof Gerhardsson. Foto: Kristian Alm

TV-klipp och nyheter

Gång på gång har försök med bergtäkter i kommunen gått på pumpen. Mest känt är väl Kammarberget intill Lygnern, där det trots upprepade ansökningar blivit nej till brytning på grund av höga naturvärden och närheten till kommunens dricksvattentäkt.
Den enda bergtäkt som finns i kommunen är Fjärås sand och makadams stenbrott väster om Idala. Efter en del strul fick man 2015 förlängt tillstånd fram till 2030. Sen är det slut, det finns helt enkelt inte mer sten att bryta där.

Historisk plats
Så nu letar familjeföretaget nya möjligheter, och tror sig ha hittat den perfekta platsen där företaget startade en gång för 60 år sedan, vid Tom söder om Lygnern.
– Det var här farsan började bryta grus 1961, berättar Lars-Olof Gerhardsson.
Det är han, brodern Christer och sonen John som nu driver företaget tillsammans med fyra anställda.


För att undersöka stenens egenskaper har man gjort ett antal provborrningar, visar Lars-Olof Gerhardsson och sonen John.


Vi sitter på kontoret intill den gamla täkten och tar en kopp kaffe tillsammans med konsulten Mille Örnmark, som tagit fram underlaget för ansökan.
Det är inte lite grus och sten det handlar om. På tjugo år vill man bryta totalt 1 000 000 ton berg (en miljon) och 100 000 ton grus.
– Visst låter det enormt mycket? Men det är bara vad Kungsbacka gör av med under ett enda år. Så den här täkten skulle bara stå för några procent av behovet.
Och det är här familjen Gerhardsson har sitt starkaste argument.
– Det är ju knappast miljövänligt att köra all sten och grus långa sträckor hit med lastbil, säger sonen John.
– Och när drivmedelspriserna stiger som nu slår frakten direkt mot byggkostnaderna, konstaterar Lars-Olof.
För det är så – efter bara någon mil är transporten dyrare än stenen man köpt.
Men var man än vill öppna en bergtäkt blir det konflikt, antingen med naturvärden eller grannar, ofta både och. Så kraven från myndigheterna är höga. 2018 fick företaget nej, eftersom länsstyrelsen ansåg att ansökan var för dåligt underbyggd.
Runt den nerlagda grustäkten i Tom finns ett sextiotal hus, och flera av de boende har protesterat mot planerna. Redan i dag lever de med ljudet från lastbilar som lämnar och hämtar sten och grus hos Fjärås makadam som använder sitt nerlagda grustag som "butik". Dessutom bryter Bröderna Johansson/Swerock sand i gropen intill.
"Jag vill ha en långsiktigt hållbar situation för mig och mina efterlevande då vi avser bo och leva här under och efter brytningstiden", skriver en granne.
En annan skriver:
"Vår fastighet ligger ca 10 meter från vägen och blir därmed ytterligare utsatt för föroreningar samt de skakningar som lastbilar med cirka 50 tons last förorsakar. (...) En utökning ser vi som en katastrof."
– Sprängningar kommer bara att ske ett par gånger per år av inhyrda specialister, så det blir ingen stor störning, säger Lars-Olof Gerhardsson, som också påpekar att bilarna har 35 tons last.
Lite värre är det med krossningen av stenen, som onekligen låter.
– Men bergtäkten ligger i en håla, så ljudet dämpas kraftigt. Vi ska bryta en kil in i berget söderut. Och det sker ingen sprängning eller krossning under sommarmånaderna.


Det är lastbilstransporterna som framför allt oroar de kringboende.


Nej, det är nog lastbilstransporterna som väcker mest oro. Även om företaget lovat att lägga nytt bärlager och förbättra vägen, och ha hastighetsbegränsning på 30 km/tim är det svårt att komma ifrån att det bullrar och dammar när lastbilarna kör förbi. Verksamheten är igång från sex på morgonen till sex på kvällen.
Det handlar om ytterligare 6-7 lastbilar per dygn som ska ut och in ur bergtäkten.
– Vi är medvetna om att det kan bli störningar, men vi vill att det ska bli så bra som möjligt. Vi bor ju själva i Fjärås och är medlemmar i vägföreningen, säger John.
Nu ligger ansökan hos länsstyrelsen. I ansökan har företaget även gått igenom tre alternativa platser att bryta sten, men kommit fram till att de är sämre. I Fjärås finns redan en påbörjad täkt, det finns väg ut och stenen har dessutom mycket låga halter av radon, vilket är viktigt när man bygger hus.
– Vi fick kritik förra gången så den här gången har vi strävat att göra en föredömlig ansökan där vi fått med allt, säger konsulten Mille Örnmark.
Men även om det skulle bli ett ja, är det knappast slut där. Överklagan är närmast obligatoriskt.
– Det kanske kan komma ett avgörande i Mark-och miljödomstolen om två år.


TV-klipp och nyheter

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinna åtalas för ofredande efter Tindermöte

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2024-04-18 KL. 15:00
Klassikern ser ut att locka 900 löpare
Premium | KRÖNIKOR 2024-04-18 KL. 14:00
Nyckelfrågan är om ilska hjälper

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.