JOBB & PENGAR 2022-06-17 KL. 12:00

Biltemabygge dementeras

Av Kristian Alm

I fjorton år har tomten vid Onsalamotet stått tom i väntan på Biltema. Nu cirkulerar uppgifter om att ett bygge är på gång. Men ansvariga på kommunen dementerar bestämt.

Biltemabygge dementeras
Foto: Biltema

TV-klipp och nyheter

Det var i december 2008 som Norra Halland kunde berätta att tidningsägaren Karl-Arvid Andersson sålt den stora tomten vid motet till Biltema.
Då var tanken att en detaljplan snabbt skulle kunna vara på plats och butiken byggas 2010.
Men avfarten vid motet var redan då underdimensionerad, och Trafikverket hade inga planer att på att bekosta en utbyggnad. Skulle det byggas om fick Biltema och kommunen stå för kostnaden.
Men Biltema hade redan betalt i överkant för tomten, och kommunen ville inte lägga skattepengar på Trafikverkets avfarter, så hela projektet gick i stå.
Där har det legat sedan dess, trots försök från Biltema att skaka igång bygget.
På tisdagen skrev dock Kungsbacka-Posten att det äntligen lossnat. Man citerade Biltemas fastighetschef Martin Norrman som hävdade att Trafikverket nu var berett att betala och att det pågick detaljplanearbete på kommunen sedan en tid tillbaka.
Men det stämmer inte. Både kommunens planchef Ida Lennartsson och samhällsbyggnadschef Emma Kjernald avvisar bestämt att det pågår något planarbetet.
– Det har inte hänt något nytt när det gäller Biltematomten, säger Emma Kjernald.
Vad det skulle kunna handla om är den åtgärdsvalsstudie som Trafikverket gjort där man äntligen planerar för en ombyggnad av Onsalamotet. Men det har inget med Biltemas önskemål att göra, och ligger minst tio år framåt i tiden.
Möjligen skulle den processen kunna skyndas på om kommunen betalar, men det är inte aktuellt, säger kommunalrådet Lisa Andersson (M).
– Nej, vi lägger inga skattepengar på motorvägsmot för att enskilda företag ska kunna bygga.
Norra Halland har sökt Biltemas fastighetschef Martin Norrman men han är på utlandsresa och har valt att inte svara på frågan om vad han bygger sitt uttalande på.


TV-klipp och nyheter

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka
VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Premium

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.