Gösta och Stina Johansson hemma vid gården. Den 16 november blir det stort kalas i Gällinge församlingshem.

FOTO: Daniel Blomqvist

Det är med en stark utstrålning av lust och energi han tar emot. Gården har funnits i släkten i 13 generationer, och det har inte varit så många lugna stunder under åren som gått.

– Vi hade kor och grisar förr. Och djuren väntar inte direkt. De bryr sig inte om ifall det är jul eller midsommarafton, skrattar Gösta.

 

Han körde själv mjölk till Arla i Kallebäck innan man började använda tankbilar. Jordbruket tog mycket tid, och dessutom hade de en såg. Och så var det bandyn. Sporten var stor på 50- och 60- talen, och det fanns lag i varenda by berättar Gösta Johansson. Själv spelade han med ett gäng i Idala.

– Det var mest på skoj. Och så en gång så skulle vi spela mot Frillesås. Vi vann den matchen med 7-2. Kort därefter hörde de av sig och undrade om inte vi ville vara med och bilda en förening.

1959 var Frillesås Bandyklubb ett faktum. 60 år senare är de i elitserien.

– Det är jag och några till som varit med från scratch, men de går nog att räkna på en hand, säger Gösta Johansson.

En av de andra som var med, Erland Johansson, har han fortfarande daglig kontakt med.

– Han brukar sitta i entrébåset och jag står ute och säljer lotter. Vi hörs och pratar i telefon klockan 8.00 varje morgon.

 

En vanlig missuppfattning, troligen grundat i det gemensamma efternamnet, är att de är bröder.

– Men ni är ju inte ens släkt, säger Stina Johansson.

– Nej han är inte min brorsa, säger Gösta och fortsätter:

– Men vi har hängt ihop och samarbetat sedan starten. Ibland har vi varit förbannat osams, men det blir snart bra igen, skrattar han.

Första säsongen gick bra med ett publiksnitt på 800 personer och en stark vilja att arbeta ideellt, berättar Gösta Johansson.

– Det kom folk från alla håll och kanter, även såna som man aldrig sett vid bandybanan innan. Kanske var det lite nyhetens behag, men vi hoppas ju givetvis på en lika bra säsong i år.

 

Även Stina Johansson har dragit sitt strå till arbetet med bandyn, stöttat och ordnat med vinster till lotteriet. De har varit gifta i 56 år, och har trots allt levt ett något lugnare liv sedan de arrenderade ut gården för 15 år sedan. Och även om Gösta är engagerad i allt från bandyn till politiska uppdrag, så blir det då och då tillfälle till vila.

– Jo då, jag kan allt ligga här som Kronblom ibland också, säger Gösta som fyller 80 den 4 november, och lägger till:

– Men jag är nyfiken så in i vassen. Jag vill vara med där det händer.

 

Den 16 november firar han sin födelsedag med öppet hus i Gällinge församlingshem. Kalaset börjar prick klockan 14, vill jubilaren betona.

– Och jag vill inte ha några presenter. Däremot får man gärna skänka pengar till Hjärt- och lungfonden, säger Gösta Johansson.