ISHOCKEY 2022-05-13 KL. 14:00

Succésäsongen avslutades med landslagsplats

Av Eric Andersson

Han kom från hockeyallsvenskan och gjorde omedelbart succé i SHL med Skellefteå AIK. Lägg där till landslagsdebut och ett stundande NHL-äventyr. Det har varit en minst sagt händelserik säsong för Filip Roos.

Succésäsongen avslutades med landslagsplats
Filip Roos, här i Hanhalströjan, har en händelserik säsong bakom sig. Arkivfoto: Christian Johansson

TV-klipp och nyheter

Det har gått snabbt för 23-åriga backen Filip Roos från Onsala. Efter två starka säsonger i allsvenska BIK Karlskoga värvades han av Skellefteå AIK för ungefär ett år sedan. Där har han fått stort förtroende i första backparet och levererat på en hög nivå. Filip Roos medger själv att han är aningen förvånad över hur snabbt det har gått.

– Självklart. Jag visste inte riktigt vad som skulle hända mer än att det var ytterligare ett steg att ta. Att jag skulle anpassa mig så snabbt trodde jag kanske inte men jag har trivts bra och utvecklats väldigt mycket. Det har varit en rolig säsong, säger Filip Roos.

För Skellefteå tog säsongen slut i mitten av april efter förlust i kvartsfinalen mot Färjestad.

– Vi gör en bra grundserie men räcker inte till riktigt mot Färjestad. Det är bara att erkänna att de var bättre än oss. Vi ville mer med vår säsong men den här gången gick det inte vägen.

Men säsongen var inte slut där för Filip Roos. Direkt efter sortin mot Färjestad blev han kallad till landslagssamling för första gången i karriären.

– Jag hade inte så bra koll på det där men när jag fick höra att jag var uttagen blev jag så klart superglad. Ett riktigt kul sätt att avsluta säsongen på.

Är du nöjd med vad du presterade?
– Det är ett steg upp i tempo och lite annorlunda hockey, men jag tycker att jag klarade det på ett bra sätt.

Fem matcher blev det i Tre Kronor där han mestadels bildade backpar med Jonathan Pudas, en spelare Filip Roos kamperar ihop med även i klubblaget.

– Det har varit en trygghet. När jag kom till samlingen första gången var det skönt att ha honom vid sidan. Det är lättare att hitta på saker på isen när man vet vart man har varandra.

I den slutgiltliga VM-truppen lyckades Filip Roos inte slå sig in. Konkurrensen blev stenhård när en rad spelare från NHL tackade ja till turneringen.

– Självklart hade jag velat representera Sverige i ett VM, men det blev väldigt tuff konkurrens. Det är bara att bita ihop, bli bättre och försöka ta en plats nästa gång.

Vad som händer framåt vill Filip Roos inte avslöja. Men Sportbladet har uppgifter på att det blir ett äventyr på andra sidan Atlanten då Roos uppges vara överrens med NHL-klubben Chicago Blackhawks.

– Den frågan avvaktar jag med tills allt blir officiellt. Men troligtvis lär det hända roliga saker även nästa säsong, säger Filip Roos.TV-klipp och nyheter

Sune en man med tusen intressen och historier
FAMILJ 2023-11-28 KL. 21:10
Premium

Sune en man med tusen intressen och historier

Hembygdskännaren fyller 70 år

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-11-28 KL. 22:07
20 timmar i buss – dessutom utan chans

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.