Annons

”Ibland lyckas man – men oftast inte”

I mer än 40 år har han burit med sig kameran, nästan vart han än går. Man skulle kunna tro att han känner sig mer än fullärd på fotokonstens område. Men Matti Larborn brinner fortfarande för att hitta det magiska receptet – på en riktigt bra bild, som får andra att haja till.

Familj | 05 April 2021 19:00

Matti Larborn älskar att fotografera – och att vara ute i naturen. Här kan han skapa samtidigt som han slappnar av.

FOTO: Privat

MER OM MATTI

Ålder: 55 år

Yrke: dataingenjör

Bor: Hammerö i Kungsbacka

Familj: hustru och två barn – en son och en dotter

Fritidsintressen: fotografering, att vara ute i naturen och att spela golf

Äter helst: indisk mat, men gillar även husmanskost och vegetariskt – favoriträtten är familjens egen linssoppa som ofta står på matbordet därhemma

Dricker helst: vatten till vardags och vin till fest

Lyssnar helst på: är 60-talist som gillar mycket pop, men lyssnar även mycket på klassisk musik – och det som spelas på radion

Läser helst: fotoböcker och feelgood-romaner

Tittar helst på: det blir mycket streamade serier, just nu The Crown som går på Netflix, men även program som Antikrundan och Bäst i test brukar få betyget godkänt. Matti informerar sig även om sådant som rör hans hobbies genom filmer på Youtube. Sport går bort.

Ogillar: nedskräpning

Gillar: att umgås med vänner, äta middag och bara träffas – och att slappna av ute i naturen

Motto: har inget speciellt motto, men försöker göra rätt och leva som han lär, även om han inte alltid lyckas

Dold talang: är bra på att spela dragspel

För grannarna i Hammerö känns Matti Larborn nog igen som en inbiten Kungsbackabo som nästan alltid har kameran över axeln, var man än möter honom.

Så är dock inte riktigt fallet.

Föddes i Finland

Matti Larborn föddes faktiskt i Finland. När han närmade sig skolåldern flyttade familjen till Sverige och Mariestad, där hans mamma började arbeta i industrin.

Med en pappa som var finsnidare med utsmyckning i trä som specialitet, fick unge Matti tidigt lära sig att skapa med sina händer. Och när han i tio-årsåldern för första gången fick en systemkamera i händerna sade det bokstavligt talat ”klick”.

Många naturfotografer lägger ut åtlar och smyger i timtal på sina objekt. Matti Larborn fotograferar hellre fåglar han bara råkar få syn på, när han är ute och rör sig i naturen. FOTO: Matti Larborn

Start på ungdomsgården

På kort tid hade Mattis intresse för kameran vuxit till en brinnande passion, för fotografi.

– Det var ungdomsgården som lånade ut sin systemkamera och vi fick lära oss allt om hur man gör bilder. Hur man framkallar film och arbetar fram bilder i labbet och mörkrummet. Efter det fortsatte jag fotografera i flera år. Till slut kunde jag köpa min första Canon T-70. Den hade en motor som drog fram filmen, så den var ganska avancerad för sin tid, minns Matti Larborn.

Sålde systemkameran

Hans 1980-tal blev väl dokumenterat, i både svart-vitt och färg. Men då Larborn kom in på en ingenjörsutbildning vid Högskolan i Luleå tvingades han lägga fotograferandet på hyllan.

– Ja, då sålde jag kameran, för jag behövde pengar till studierna. Jag slutade nästan helt att fotografera. Jag hade visserligen en liten kompaktkamera. Men med den blev det bara ”vanliga” bilder på familjen och sådant där, berättar Matti.

Efter avlagd dataingenjörsexamen fortsatte Matti Larborn på högskolan, nu i rollen som lärare och adjunkt.

Mötte kärleken

Så kunde det ha fortsatt. Om inte kärleken kommit emellan.

I en kristen studentförening träffade Matti Larborn en kvinna, som han också klickade med direkt.

– Hon visade sig vara härifrån Kungsbacka. Så när vi båda studerat färdigt hamnade vi här. Vi flyttade ner i anslutning till att vi skulle få vårt första barn. Det var 1995, minns Matti Larborn.

Ett överraskande möte med en häst resulterade i en bild som andas frihet. FOTO: Matti Larborn

”Ett livslångt lärande”

Medan familjen etablerade sig låg Matti Larborns bildskapande fortsatt i träda. Men 2012/2013 bestämde han sig plötsligt för att ta upp sin gamla hobby igen.

– Ja, jag köpte en ny systemkamera och gick med i Kungsbacka fotoklubb. Där började jag lära mig allt det här igen. Fotografi är ett livslångt lärande. Jag undrar fortfarande hur man skapar en bild som kan vara av intresse för andra, säger Matti Larborn.

– Av alla hundratals bilder man tar blir bara några få riktigt bra. Resten kastar man bara. Men mitt medlemskap i fotoklubben ger mig tillfälle att få se vad andra gör, lyssna på andra när de pratar om bild och även någon att byta åsikter med, fortsätter han.

När Matti Larborn fotograferar människor hamnar ofta de han slumpmässigt möter i stadsvimlet i fokus. Här har några av tågentusiasterna som arrangerade Landeryds tågdagar fångats på bild. FOTO: Matti Larborn

Svårt vinna tävlingar

Själv fotograferar Matti Larborn gärna landskap och det han träffar på ute i naturen. Gatufotografering är också något han gärna ägnar sig åt.

Bilderna han tar finns ofta med när medlemmarna i Kungsbacka fotoklubb samlas för att kora Månadens bild.

– Men det är svårt att vinna fotoklubbens tävlingar. Att väcka andras intresse med en bild är jättesvårt! Ibland lyckas man – men oftast inte, säger Matti Larborn.

Om du vill se fler av Matti Larborns bilder kan du göra detta på hans Instagram-sida; mattilarborn.

Fler reportage från familjesidorna här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Hon prisas för sin fotokonst

Jobb & Pengar I Kullavik känns hon nog igen som en relativt nyinflyttad småbarnsmamma som gärna ger sig ut i ...

Prov och registrering krävs för drönarflygning

Nyheter Vid årsskiftet blev regelverket för att flyga med drönare likadant inom hela EU. Nu krävs både ...

Juldagen - en solskenshistoria

Nyheter BILDREPORTAGE. Ingen snö - men äntligen lite sol. Om soltimmarna i december har varit försvinnande få, så kom julaftonen ...
Annons