Annons

Hon är ny rektor för Sveriges lantbruksuniversitet

– Jättespännande!
Så sammanfattar Maria Knutson Wedel sitt nya jobb som rektor på Sveriges lantbruksuniversitet.

Familj | 29 Juli 2019 10:08

Marie Knutson Wedel från Billdal har fått nytt jobb som rektor på Sveriges lantbruksuniversitet. ”Jag trivs jättebra här. Så det kommer att bli till att veckopendla”, säger den nytillträdda rektorn.

FOTO: Oscar Mattsson

Maria Knutson Wedel

Aktuell: Ny rektor vid Sveriges lantbruksuniversitet
Ålder: 56 år
Född: Biskopsgården i Göteborg
Bor: Billdal
Familj: Man och tre vuxna barn
Intressen: Vi i familjen har två hästar och jag gillar att träna, både på gym och yoga

Förra veckan gjorde Maria Knutson Wedel sin första arbetsdag som rektor på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, på kansliet i Uppsala. Innan dess har hon under hela sitt yrkesverksamma liv och även studentåren varit knuten till Chalmers tekniska högskola i Göteborg.
– Jag började som student på Chalmers 1983 och disputerade sedan i fysik, berättar Maria som kan Chalmers verksamhet utan och innan.
– Jag anställdes efter disputationen först inom dåvarande maskinsektionen och ägnade mig som forskare och lärare åt hållbar produktutveckling och materialteknik. Sedan har jag bland annat varit med och utvecklat grundutbildningen, jobbat med våra ingenjörsutbildningar internationellt, haft ansvar för utbytesprogram och varit vice föreståndare på Göteborgs miljövetenskapliga centrum.

Maria lämnar nu tjänsten som biträdande professor och vicerektor för utbildning och livslångt lärande för sitt nya jobb.
– Det är jättespännande!, säger Maria.
– Jag blev uppmanad att söka jobbet. Men det har varit en lång process. Ett rektorsuppdrag på universitetet går igenom en hörandeförsamling som intervjuar utvalda kandidater och genomför ett val, och efter det går universitetets förslag på person vidare till regeringskansliet som bereder och fattar beslut. Så valet hölls i december och det definitiva beslutet togs för ett par veckor sedan.

Maria som bor på Kungsbackasidan av Billdal har inga planer på att lämna västkusten för östkusten helt och hållet. Inte än i alla fall.
– Jag trivs jättebra här. Så det kommer att bli till att veckopendla. Men jag har lite familj i Uppsala. Två av våra tre barn bor där, så nu kommer vi vara ytterligare en till i Uppsala, säger Maria med ett leende.

Även om Maria i grunden är civilingenjör har hon den största delen av tiden arbetat med administrativa uppgifter och ledningsuppdrag.
– Så på så sätt blir steget inte så stort från Chalmers till SLU. Mycket av mitt arbete innebär att arbeta med helheten. Det blir som att vara ledare för ett förtag och jag kommer att ha budgetansvar och svara inför näringsdepartementet som vi står under, säger Maria och fortsätter.
– Arbetet innebär också att på ett helhetsplan arbeta för att utveckla SLU både nationellt och internationellt, att ha kontakt med näringsliv och politiker. Men mycket av arbetet kommer vara liknande som på Chalmers då många saker är gemensamma för högskolor och universitet. Vi har till exempel samma antagningssystem. Och vi har mycket gemensamt arbete mellan universiteten.
Det är första gången Maria byter jobb så det är ett stort steg.
– Men jag ser verkligen fram emot allt vad jobbet kommer att innebära. Och framförallt ser jag fram emot att lära mig nytt.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Veckans läsarbilder: Vilda djur

Familj Veckans läsarbilder är ett gäng mer eller mindre vilda djur. Maja Elisson bjöd på en video frå...

Veckans läsarbilder - midsommarafton

Familj Vädret var i alla fall klassiskt på midsommarafton i år, ömsom sol ömsom regn. Här kommer ett urval ...

Hur firar du midsommar?

Familj De stora firandena är inställda, men man kan ju dansa kring stången och äta sill med potatis ändå. ...
Annons