Annons

Historiska gravar på Fjärås Bräcka

Naturum i Fjärås Bräckas naturreservat erbjuder dagligen olika guidade turer i reservatet. Norra Halland följde med på turen Gravarna på Bräckan och fick höra historien om bland annat kolerakyrkogården och Li gravfält.

Nyheter | 17 Augusti 2021 17:30

Li gravfält består utav 127 uppresta stenar. Tidigare fanns det över 200 stenar på gravfältet.

FOTO: Eric Andersson

Fjärås är Hallands mest fornlämningstäta område med över 500 fornlämningar. Majoriteten av fornlämningarna är gravar från bronsåldern, järnåldern, vikingatiden och 1800-talet.

– Man tror att det här området har haft en fast befolkning sedan bronsåldern, säger Tove Rosenberg, naturvägledare på Naturum.

De mest nutida gravplatserna återfinns på kolerakyrkogården. Det finns förvisso enbart ett fåtal gravstenar kvar, men totalt blev 48 personer begravda på kyrkogården.

På kolerakyrkogården begravdes 48 personer som avled i koleraepidemin 1834.

1834 drabbades området runt Fjärås Bräcka av en koleraepidemi. Kunskapen kring hur sjukdomen skulle botas var så pass bristfällig att ungefär 80 procent av de smittade avled. Kyrkogården vid Fjärås kyrka skulle inte användas åt kolerasmittade personer. I stället fördes de en bit ut i åkermarkerna till det som sedan blev kolerakyrkogården. På kyrkogården eldades enris och tjära i hopp om att det skulle rena luften och liken stänktes med ättika för att förhindra fortsatt smittspridning.

Numera är det känt att kolera uppstår genom att en bakterie släpper ett gift. Den smittade får sedan kraftiga magsmärtor, kräkningar och blir snabbt uttorkad. Under koleraepidemin 1834 tog det ofta inte mer än ett par dygn innan smittade personer avled.

– Det fanns ingen kunskap om sjukdomen. Åtgärderna som vidtogs gav snarare motsatt effekt. Man gav smittade personer kräkmedel och lade om dem med varma förband vilket gjorde att personen blev än mer uttorkad och avled, säger Tove Rosenberg.

Tove Rosenberg är naturvägledare på Naturum och har hand om flera av de guidade turerna.

Nedanför kolerakyrkogården ligger Li gravfält. Ett gravfält med 127 resta stenar, fyra gravhögar och 31 stensättningar som härstammar från vikingatiden. Personerna som ligger begravda där tros ha varit bosatta i närområdet. Den största stenen på gravfältet sägs tillhöra kung Frode. Kung Frode var en dansk kung som gjorde två jättinnor till slavar och lät dem mala guld, fred och lycka åt honom i kvarnen Grotte. Enligt myten föll kung Frode i ett krig för att sedan bli begravd på Li gravfält.

Den största stenen på Li gravfält tillhör kung Frodes grav.

– Kung Frode har förmodligen inte ens funnits, det är en sagokung i eddan. Men det finns anteckningar från urgrävningar vid hans grav på 1800-talet. I urgrävningen gjordes ett fynd av en onormalt stor människotand, så man vet aldrig, säger Tove Rosenberg.

Läs fler nyheter här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Landshövdingen invigde på Naturum

Nyheter Satsningen på Friluftslivets år och den nya utställningen på Naturum fick en högtidlig inramning. Det blev ingen traditionell ...

1500 kunder drabbade av strömavbrott

Nyheter Ett strömavbrott drabbade delar av Kungsbacka kommun under torsdagsmorgon. Under en dryg timma var drygt 1500 kunder utan ström. ...

Häng med på vandring till Borgudden

Familj Häng med på en spännande vandring från Naturum Fjärås Bräcka till fornborgen Borgudden. Guiden ...
Annons