Annons

Havsutflykter blir utställning

Havet har lockat konstnärer i alla tider.
Därför är det inte undra på att deltagarna i daglig verksamhet på Kolla gruppbostad har åkt till havet för att måla hela våren.
Snart blir det dessutom utställning och vernissage.

Nöje & Kultur | 22 Juni 2021 18:57

Under våren och försommaren har ett gäng från Kolla gruppbostad en gång i veckan åkt ut till havet för att måla. Snart blir det utställning och vernissage.

FOTO: Ann Kristin Ekman

Under stora delar av året som gått har den ordinarie daglig verksamheten varit stängd, på grund av coronapandemin. I väntan att den ska återgå till det normala efter sommaren, är den istället utflyttad till de olika boendena. Men det kan ju bli lite trist att bara jobba hemma, det har nog många märkt. Så på Kolla gruppbostad lånar man en buss från Ågården ett par timmar varje onsdagsmorgon och åker ut till olika stränder, men bagaget fullastat av målardukar, akrylfärger och stafflier.
– Det hela började med att Per gillar att åka till havet och att han och jag började göra utflykter dit. Sedan fick han idén att börja måla där, säger Ida Ludvigsen, en av två stödassistenter på plats.

Målning är Per Brobergs stora intresse och det var hans idé att den dagliga verksamheten på Kolla gruppbostad skulle börja åka ut till havet för att måla.

Det var knappast ett oväntat förslag från Per Broberg, målning är det stora intresset och det han fyller så mycket av sina dagar med som möjligt.
– Min mamma målade mycket, så jag har fått det från henne. Jag hoppas kunna få ställa ut på Fyren senare, när man kan göra sådant igen, säger han medan duken fylls av distinkta penseldrag i olika nyanser.

Katrin blandar gärna målandet med att samla snäckor och blommor. I bakgrunden Nicole Nagel, Per Broberg och stödassistenterna Ida Ludvigsen och Andy Sandeen.

Fler hängde på

Efter ett tag hängde också Nicole Nagel och Katrin med. Medan Katrin har traskat iväg tillsammans med stödassistenten Andy Sandeen för att leta vackra snäckor, låter Nicole de blå nyanserna leta sig in i varandra, precis som den sommarblå himlen och havet vid Gårda brygga som var veckans utflyktsmål.
– Men annars brukar jag jobba i caféet på Omsorgens hus. Jag tycker om att prata med folk. Och att laga mat, säger Nicole som raskt sätter sig i rätt pose när kameran kommer fram.
– Jag har modellat en del, berättar hon.

I vanliga fall brukar Nicole Nagel jobba i caféet på Omsorgens hus. Men under våren har hon bytt kaffet och bullarna mot pensel och duk.

Utställning vid ån

Under våren och försommaren har man hunnit med att besöka Gårda brygga, Hästholmen, Lerkil, Hanhals holme, Kungsbackaån och Vallda Sandö. Vecka 27, 5 till 9 juli blir det utställning, Tavlor från havet, vid Kungsbackaån, utanför Kolla gruppbostad.

– På måndagen blir det också vernissage med bubbel och det kommer att finnas foldrar som berättar om verken och konstnärerna, säger Ida Ludvigsen.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Tankeväckande utställning om tiden efter

Konst Vad blir egentligen kvar efter oss när vi dör? Fysiskt och digitalt? Den frågan funderar bröderna ...

Regionalt pengaregn över länets konstnärer

Jobb & Pengar 25 000 kronor rikare. Det kan 15 yrkesverksamma halländska konstnärer bli efter att Region Halland extrautlyst ett antal arbetsstipendier. Inga sä...

Dags för konstrundan

Konst Under Konstrundan i Halland öppnar 90 av länets konstnärer upp sina ateljéer. Norra Halland besöker Margareta Sö...
Annons