Annons

Händerna upp i luften – Livemusiken är tillbaka

Under tisdagskvällen sjöd Tjolöholms slottsträdgård av liv, musik och gemenskap. Petra Marklund inledde konsertsommaren och publiken var lyckliga att få uppleva livemusik för första gången sedan pandemins början.

Scen | 30 Juni 2021 13:00

Petra Marklund var strålande glad att få spela för publik igen efter coronauppehållet.

FOTO: Ingrid Ramberg

Första turnéstoppet för Petra Marklunds sommarturné, första av sommarens tjugo trädgårdskonserter vid Tjolöholm, och viktigast av allt – första liveframträdandet på länge för de flesta i publiken. Det var många “första” som bockades av på tisdagskvällen och man kan nog säga att det gjorde stämningen lite extra uppsluppen och magisk.

Det bjöds på både välkända favoriter och nya låtar under kvällen.

Margareta Stigson fyllde år i juni och fick biljetter till Petra Marklund-spelningen i födelsedagspresent av maken Per Stigson och döttrarna Lisa Rehn och Emma Stigson. De har sett fram emot helhetsupplevelsen, den vackra miljön och känslan att få uppleva livemusik.

– Vi gillar Petra men vi är inga groupies, skrattar Per.

Familjen Stigson från Karlsborg njöt av såväl musiken som miljön och varandras sällskap.

Tre av fyra familjemedlemmar åkte tre timmar i bil från Karlsborg, medan Lisa åkte hela vägen från Robertsfors i Västerbotten. Det var det helt klart värt, det är de överens om innan spelningen ens börjat.

– Vi letade och letade efter konserter och så äntligen fanns det, och då blev det här, berättar Emma.

Äntligen, äntligen, äntligen

Ett par bord bort från familjen Stigson sitter paren Elisabeth och Dan Samuelsson och Linda och Hasse Abrahamsson från Åsa. De har precis ätit upp maten från restaurang Storstugan och är redo att digga till musiken.

– Petra Marklund är duktig, och framförallt är det roligt att göra något i dessa tider, säger Hasse.

På den oundvikliga frågan, “hur känns det?”, svarar alla fyra unisont:

– Jättetrevligt!

– Vädret kunde inte ha varit bättre, tillägger Dan och gör en gest mot den klarblå himlen.

Paren Abrahamsson och Samuelsson hade satt fram emot den härligt somriga kvällen.

500 sittplatser stod redo, men biljetterna sålde inte riktigt slut den här gången. Kanske hittar man förklaringen i åttondelsfinalen England-Tyskland. Men Sverigematchen kunde man lugnt hinna se ändå. Gunnar Andersson hade packat med sig Sverigetröjan för att vara redo att snabbt ställa om från konsert till fotboll. Gunnar, hustrun Anette, Vera Alvin och Per Kjörling avnjöt varsin svalkande dryck och hade det trevligt i solen strax innan Petra Marklund kom ut på scenen.

– Det här är vår första konsert efter corona, vi är så taggade! Vi hade med oss lite picknick som vi åt uppe vid slottet tidigare. Det är en fantastisk kväll, säger Vera.

– Det här är alldeles lagom, mysigt och intimt, säger Anette.

Gunnar Andersson, Anette Andersson, Vera Alvin och Per Kjörling var alla taggade, och hoppades att få höra en del av Petras äldre låtar.

Gänget hoppades på några äldre låtar, för då skulle de kunna sjunga med. Och det blev en skön blandning av färskt från nya albumet Frimärken och välkända godingar, som publikfavoriten Händerna mot himlen.

Nu kan branschen komma i gång

David Dagemark är evenemangschef på Stiftelsen Tjolöholm. Han berättar om konceptet med trädgårdskonserter i sommar:

– Vi har 20 kvällar totalt, i ett mindre och intimare format där man kan få musikaliska upplevelser med några av de största artisterna i Sverige. Vi har en fantastisk miljö och fantastiska möjligheter här, och det känns viktigt att vara med och hjälpa till att få i gång musikbranschen igen efter den här tiden.

David Dagemark, evenemangschef Tjolöholm, är glad att tillsammans med arrangörer och Kungsbacka teater kunna erbjuda livemusik i slottsträdgården.

Trots att det från och med 1 juli blir tillåtet att ta emot hela 3 000 sittande gäster utomhus planerar man för att hålla kvar 500-taket, just för intimitetens skull.

– Då kan vi också hålla övriga ytor öppna. Jag tycker man ska passa på att komma tidigare, uppleva slottet, äta på restaurang Storstugan, kanske ta med badkläder och ta en eftermiddag på stranden. Där kan man snart äta glass i vår nya glassbod. Det känns väldigt, väldigt trevligt, säger David Dagemark.

IFK Fjärås har hjälpt till vid evenemang på Tjolöholm i snart 40 år. Anna-Stina Nordkvist är personalansvarig och Niklas Nedrén styrelseordförande. “Vi är så glada att det har kommit i gång igen efter dessa jobbiga år”, säger de.

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Inbrott i bil vid Tjolöholm

Blåljus På måndagseftermiddagen fick polisen in en anmälan om stöld i en bil som stått parkerad vid ...

Högt tryck på Tjolöholms musikscen

Musik I tisdags uppträdde Emil Jensen och Thomas Di Leva på Tjolöholm. Stämningen var hög och arrangö...

Skön mix av musik på Hasses loge

Musik I morgon lördag arrangerar Frillesåsmusikern Monica Robertson en viskväll på Hasses loge i Frillesås. Förutom ...
Annons