HANDBOLL 2023-04-02 KL. 19:18

Kvartsfinalduellerna för att välta giganten

Av Christian Johansson

Ett lag gjorde flest mål, släppte in färst, tog flest poäng och var egentligen snäppet bättre hela vägen. De avslutade med att vila fem ordinarie spelare och ändå besegra en av huvudkonkurrenterna. På bortaplan.
HK Aranäs får bekänna färg när de ställs mot favoriterna IFK Kristianstad.
– Det är bäst absolut, de har varit överlägset bäst, säger tränaren Jerry Hallbäck.

Kvartsfinalduellerna för att välta giganten
Jerry Hallbäcks HK Aranäs är ordentligt nederlagstippade i kvartsfinalen.

Bara att knappa in att HK Aranäs är favoriter i kvartsfinalen mot IFK Kristianstad gör att det dyker upp personer i vita rockar på skärmen som undrar hur det står till.
Nej, verkligheten är att serievinnarna IFK Kristianstad går in som dunderfavoriter när Kungsbackalaget gör sitt första slutspel någonsin. Det skulle inte förvåna många om säsongen tar slut efter tre matcher. När lagen möttes senast föll HK Aranäs med 14 bollar.
– De har all press på sig, alla säger att vi ska förlora med 0–3, säger Jerry Hallbäck.
Han vill inte skriva under på att det är ett mardrömsmotstånd även om han hellre hade sett Sävehof på andra sidan. Dels för det kortare avståndet vilket skulle möjliggöra fler supportrar på bortaläktarna men även för att matcherna kunde få en derbykaraktär.
I sista omgången valde skåningarna att ställa över ordinarie kvintetten Anton Hallbäck, Markus Olsson, Andreas Cederholm, Ludvig Jurmala Åström och Hampus Henningsson. Ändå slog de regerande mästarna Ystad på bortaplan.
– De är ett komplett lag, säger Aranästränaren.
Om du lyckas neutralisera en, vem blir det?
– Markus Olsson, storskytten. De bygger mycket av sitt spel för att han ska komma i läge. Alla vet det men ändå gör han sju, åtta mål per match.

NH plockade ut tre nyckeldueller för att skaka storfavoriten
1. Målvakterna:
Målvaktsparen liknar varandra till så sätt att de har en veteran som gör sina sista matcher i klubben. Bakom finns en mer lovande keeper. Det ska sägas att Alexander Lindén är fyra år yngre än Gustaf Banke i Kristianstadskassen. I grundserien hade Kristianstadsparet betydligt bättre räddningsprocent än duon i HK Aranäs. Ska matchserien leva länge är det ett måste att vända på de siffrorna.

Jerry Hallbäcks kommentar: "Vi behöver vinna den matchen med ett par räddningsprocent. Jag tror de kommer starta en målvakt i första och den andra i den andra matchen. De jobbar på lite olika sätt men är reaktionssnabba. Vi har Alex (Alexander Lindén) som gör spektakulära räddningar och Berka (Daniel Bergquist) som är mer lugn och läser spelet. Ska man gå på Önneredsmatchen är det Berka som startar. Det som talar för oss är att båda är revanschsugna efter två mindre bra matcher."

2. 94:orna på vänstersex:
Emil Frend Öfors och Robert Ladan har definitivt haft olika vägar fram till den här matchserien. Medan Robert Ladan gjort succé under sin första säsong i handbollsligan så har vänstersexan hos seriesegrarna redan hunnit med att representera storklubben TWH Kiel. Frend Öfors har 14 A-landskamper i bagaget och hade bäst MEP i IFK Kristianstad. Ska HK Aranäs nypa en match måste kontringsspelet sitta – där ska Robert Ladan glänsa så blir han målmässigt överglänst av vänsterkanten i motståndet kommer det troligen bli tungt.

Jerry Hallbäcks kommentar: "Ladan har varit fantastisk men haft en liten dipp i två matcher. Jag tror han är full av revanschlusta. Vi litar på honom och det haft varit kul om han fick göra ett bra slutspel. Inför säsongen hade jag Emil Frend Öfors som nummer ett på positionen i handbollsligan. Han har allt."

3. Det taktiska spelet:
Få i HK Aranäs har någon som helst slutspelsrutin. Men de leds av personen som tagit hem flest SM-guld på herrsidan. Under säsongen har HK Aranäs dels fått en större variation i sitt anfallsspel med sitt 7-mot-6 men de har även experimenterat bakåt med ett mer utgrupperat försvar. Alltså fler tydliga verktyg är nedpackade. Stian Tönnesen gör sitt första år i IFK Kristianstad. Han har lett HK Malmö under en lång period – men trots att de hade guldambitioner lyckades norrmannen aldrig leda dem till guldet.

Jerry Hallbäcks kommentar: "Vi kan ändra någon start men vi ska nog inte göra något revolutionerande. När jag var med och vann var vår styrka att vi litade på vårt spel och hade en hög tilltro. Det kommer bli mer beslut. Att man behöver vara snabbare på att ändra eller byta spelare när det inte går bra och skapa utrymme för vila när det är så tätt matchande. Jag har nog sett Kristianstad (sonen Anton spelar där) mer än andra lag. Jag har koll på dem som lag och individerna."

SENASTE TV-NYHETERNA

Eldningsförbud – men det här får du göra
NYHETER 2023-06-01 KL. 15:00

Eldningsförbud – men det här får du göra

Butiken tas bort när mack blir obemannad
NYHETER 2023-06-01 KL. 11:45

Butiken tas bort när mack blir obemannad

Solig festdag när boendet ordnade egen marknad
NYHETER 2023-06-01 KL. 10:30

Solig festdag när boendet ordnade egen marknad

Tågstopp under större delen av dagen
NYHETER 2023-06-01 KL. 07:08

Tågstopp under större delen av dagen

Två 15-åringar åtalas för misshandel på skola
NYHETER 2023-06-01 KL. 07:00
Premium

Två 15-åringar åtalas för misshandel på skola

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:43
Efter tunga perioden klev Jonsson fram
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:02
Lerkils stod för en överkörning
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 21:36
Här avgör skyttedrottningen derbyt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.