HANDBOLL 2022-03-23 KL. 20:32

Aranäs besegrade Alingsås – nu väntar kvalspel

Av Eric Andersson

I handbollsligans sista omgång tog HK Aranäs emot Alingsås på hemmaplan. Förutsättningarna inför matchen var glasklara: det krävdes poäng för att inte undvika att sluta sist i serien och därmed åka ur. Två poäng blev det och väntar nu kvalspel för Aranäs.
– Vi gör en jävla go laginsats där vi klarar av att hålla oss till det vi har pratat om inför, säger Jerry Hallbäck, tränare i Aranäs.

Det var stort segerjubel när Aranäs besegrade Alingsås. Foto: John Skoglund

HK Aranäs fick en bra start på matchen och satte sig tidigt i ett målmässigt överläge gentemot Alingsås. Bortalaget hade svårt att tränga sig igenom ett Aranäsförsvar som var på tårna, framhejade av den för dagen stora och högljudda hejaklacken i Kungsbacka Sporthall. När Alingsås väl tog sig igenom försvarsmuren stod allt som oftast en storspelade Daniel Bergqvist i vägen.

Som mest hade Aranäs ledningen med fyra bollar och det var främst Adam Wennerholm som visade vägen i offensiv riktning med sina sex mål i första halvlek. Efter den första halvleken var Aranäs i ledning med 13–10.

Ystad i underläge

Vid samma tidpunkt låg bottenkonkurrenten IFK Ystad under mot HK Malmö med 12–18. Det var med andra ord mycket som skulle ske i den andra halvleken på respektive arena för att Aranäs inte skulle knipa kvalplatsen.

Precis som i första halvlek var det HK Aranäs som var det hetare laget i början på andra. Hemmalaget drygar ut sin ledning och det stod 21–15 efter 43 minuter när Alingsås tog time out. När Philip Jonsson kort därpå satte 23–16 i öppen kasse till de 1 074 personerna i publikens stora glädje kändes saken klar.

Med tre minuter kvar av matchen förkunnade dessutom speakern att HK Malmö hade besegrat IFK Ystad och kvalplatsen var därmed säkrad för Aranäs.

"Vi står för en urladdning"

Matchen slutar 29–24 efter en stabil insats över 60 minuter från hemmalaget. Aranäs tränare, Jerry Hallbäck, menar på att det är ett styrkebesked att genomföra matchen på det sättet Aranäs gör med tanke på hur viktig matchen var.

– Det är klart att det har varit en anspänning sedan ett par veckor tillbaka i och med förlusterna mot RIK och Önnered. Vi står för en riktig urladdning och det är starkt att vi lyckas göra det.

Hur viktigt är det att gå in i kvalet med en seger i ryggen?
– Otroligt viktigt. Det blir en boost för hela laget och vi kommer in med en go känsla. Framför allt ska vi ta med oss varför vi vinner den här matchen och hur vi vinner den, säger Jerry Hallbäck.

Vad tar ni med er från kvällens match?
– Att vi står för en laginsats där vi vågar trycka i våra uppspel. Våra kantspelare fick lite mandat att tjuva men även att vi fyller på med folk och springer tills vi blir trötta. Sedan hanterar vi våra byten på ett bra sätt och har ett variationsrikt anfallsspel, säger Jerry Hallbäck.

Matchfakta: Handbollsligan
HK Aranäs–Alingsås 29 – 24 (13–10)
Målskyttar, HK Aranäs: Adam Wennerholm 9, Philip Jonsson 4, Tobias Svantesson 4, Johan Ericsson 3, David Florander 2, Oscar Gentzel 2, Jesper Gustavsson 2, Erik Karelius, Tobias Torbjörnsson, Johan Wallin
Publik: 1 074