JOBB & PENGAR 2021-09-25 KL. 10:30

Han ska få oss att lyxa till det - med äkta Caviar

Den kan skifta i bärnsten, grönt och grått. Med ett pris som kan komma upp till 120 000 kronor per kilo bör den ätas med andakt. Det handlar om caviar – en lyxvara vi snart avnjuter lika ofta som ett riktigt fint vin, eller en svensk nyfiskad hummer. Det ska Kullaviksföretagaren Johan Tengstrand se till.

Han ska få oss att lyxa till det - med äkta Caviar

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Stabil tillgång till störrom från några av Kinas finaste odlingar och entusiastiska affärspartners i bland annat Azerbajdzjan har säkrats. Alla papper som behövs ligger på bordet. Kullaviksbon Johan Tengstrand behöver bara trycka på startknappen, för att Mammadov Caviar ska bli ett begrepp i Sverige och Europa.

Strängt reglerad handel


Att hitta rätt leverantörer och skaffa alla tillstånd som behövs har inte varit lätt. Handeln med den utrotningshotade stören och dess värdefulla rom omgärdas av mycket stränga regler. Endast rom från odlade fiskar får säljas och köpas.

Men Kullaviksföretagaren Johan Tengstrand har inte gett upp. Nu ska han introducera Caviar för hela svenska folket.

– Det produceras cirka 400 ton caviar per år globalt i världen. 130 – 140 av dem konsumeras i Europa. Men medan fransmännen äter cirka 60 ton per år, uppgår den svenska konsumtionen bara till några hundra kilo om året. Jag tycker inte vi ska missa den här fantastiska smakupplevelsen i Sverige, förklarar Johan Tengstrand sin satsning.

Varje fisk är unik


Den saktmodiga och fredliga urfisken stör är världens största sötvattensfisk. Den lever på botten i djupa sjöar. Skelettet är broskartat och istället för fjäll skyddas störens hud av benplattor.

Vissa arter kan bli nio meter långa och väga uppemot två ton. Men vanligast är en längd på cirka två meter och en vikt runt 100 kilo.

Stören mognar långsamt. Det tar minst åtta år innan den är könsmogen och börjar producera rom.

Då 7-15 procent av störens vikt utgörs av rom, kan varje fisk producera en ansenlig mängd caviar och rommen från en fisk är inte lik någon annans.

– Caviar är lite som vin. Ingen fisk är den andra lik. Hur caviaren lagras påverkar också. Fermentering höjer till exempel värdet, säger Johan Tengstrand.


Caviar gjord av störrom kan se ut på många olika sätt. Varje fisk är unik. FOTO: Pixabay

”Svenskarna är redo”


Själv tänker han sälja caviar över nätet, till såväl företag som privatpersoner – inom och utom Sverige. Trots att han räknar med ett kilopris på uppemot 20 000 kronor, och mer, tror han starkt på sin affärsidé.

– En del har kanske känt sig tveksamma till caviar på grund av att de vet att den vilda stören är utrotningshotad. I löjrommen har vi dessutom vår egen caviar. Men nu tror jag svenskarna är redo för den riktigt lyxiga smakupplevelse som caviar är. En burk för två personer kostar cirka 650 kronor. Även om det är ett ganska högt pris är det ändå en överkomlig kostnad för den som vill förse en särskild tilldragelse med riktigt fin guldkant, säger Johan Tengstrand.

Äter den som den är


Själv upptäckte han caviar medan han jobbade utomlands, i hotell- och finansbranschen. Det var också genom sitt internationella arbete han kom i kontakt med de företagare i Azerbajdzjan som han nu samarbetar med i Mammadov Caviar.

På senare år har caviar blivit allt vanligare som smakhöjare på menyn hos landets allra finaste krögare. Men får Johan Tengstrand bestämma ska den exklusiva störrommen ätas precis som den är – direkt från handryggen eller kanske som garnering ovanpå en liten bit toast.

Fina matsilvret ska man dock låta ligga kvar i besticklådan när man har caviar på bordet. Silvret kan reagera med störrommen och påverka smaken negativt.


Det är så här, direkt från handryggen, Caviar smakar bäst - allt enligt Johan Tengstrand. FOTO: Privat

”Då händer det grejer!”


– Caviar äts oftast från en skål, med skedar av pärlemor eller något annat material som garanterat inte påverkar smaken. Men jag tycker caviar smakar bäst om man applicerar den direkt på handryggen och låter den ligga där i cirka tio sekunder innan man stoppar in den i munnen och trycker upp den med tungan i gommen. Då händer det grejer! säger Johan Tengstrand.

– Serverad med champagne eller ren vodka ger den en väldigt unik smakupplevelse. Caviar är umami. Den har alla smakriktningar. Det är en smaksensation som inte går att reproducera, avslutar han.

Hemligt nej från Försvaret stoppar midsommarfirande
NYHETER 2025-05-13 KL. 07:00
Premium

Hemligt nej från Försvaret stoppar midsommarfirande

Bod med redskap och möbler får inte byggas upp efter brand

TV-klipp och nyheter

Debuterat i SHL – nu klar för Hanhals
2025-05-13 KL. 10:00
Premium

Debuterat i SHL – nu klar för Hanhals

Bor på camping flera månader om året:
2025-05-12 KL. 20:45
Premium

Bor på camping flera månader om året: "Ett andra hem"

Dan och Gull-Britt Svenningsson är så kallade långliggare

SHL-klubbens stjärnvärvning från Onsala
2025-05-12 KL. 19:45
Premium

SHL-klubbens stjärnvärvning från Onsala

✔ Varför han lämnar NHL ✔ Intresset från andra SHL-lag ✔ Drömmen som inte släckts

Vännerna gör upp om SM-guldet
HANDBOLL 2025-05-12 KL. 16:00
Premium

Vännerna gör upp om SM-guldet

"De har varit överlägsna hela säsongen"

Budgeten klar: Alliansen sänker skatten 2026
JOBB & PENGAR 2025-05-12 KL. 13:38
Premium

Budgeten klar: Alliansen sänker skatten 2026

"En oerhört expansiv budget"

Sporthelgen i korthet
SPORT 2025-05-12 KL. 09:31
Premium

Sporthelgen i korthet

Riktig bilglädje vid Rolfsån
NYHETER 2025-05-11 KL. 17:45
Premium

Riktig bilglädje vid Rolfsån

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2025-05-12 KL. 16:00
Vännerna gör upp om SM-guldet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Kungsbackagäng bärgade tyskt krigsflyg ur isen

Den 2 maj 1945 insåg tre unga tyska flygare att kriget var förlorat. De hade ingen lust att kapitulera i Norge utan nödlandade på isen på Torne träsk. Planet sjönk senare till botten, men 1986 fick en brokig samling äventyrare för sig att det skulle bärgas. Pensionerade polisen och hembygdsforskaren Sune Börjesson berättar här den spännande historien om hur Kungsbacka blev centrum för expeditionen.