Annons

Han kan odla ett halvt ton grönsaker på 20 kvadrat

Hur äter vi mer klimatsmart och hur får vi maten att räcka när allt fler ska leva på det som växer i våra allt färre odlingsbara jordar? Enligt 21-årige entreprenören William Åkerfeldt i Onsala stavas svaret: microgreens.

Jobb & Pengar | 07 Oktober 2020 19:00

William Åkerfeldt har fått en lysande affärsidé.

FOTO: FOTO: Paulie van der Kooij pauline.vanderkooij@gmail.com Pauline.vdkooij_photography

MER OM WILLIAM

Ålder: 21

Yrke: matproducent och entreprenör

Bor: Onsala

Familj: bor tillsammans med pappa och syster och har mamma boendes alldeles i närheten

Fritidsintressen: att träna och umgås med kompisar – och så jobbet, förstås

Äter helst: så nyttigt som möjligt – mycket fisk, frukt och grönsaker och lite kött

Dricker helst: vatten

Musiksmak: lite allt möjligt – blandad

Läser: böcker man kan lära sig något av

Kollar: nästan aldrig på TV eller film, men när det blir av blir det en rolig komedi eller något spännande – dock ej action

Motto: har inget uttalat motto, men strävar efter att bryta gamla dåliga vanor till förmån för skapande av nya hälsosamma vanor. Har även bestämt sig för att alltid jobba med det han tror på – och att aldrig ge upp

Ogillar: ”En del, men inget jag går och tänker på hela tiden”

Gillar: sitt jobb

Dold talang: har ingen – alla talanger är kända

Aktuell: som grundare av Mikrofarmen Onsala

Det var när han satt och kollade på film på Youtube som William Åkerfeldt plötsligt fick en lysande idé: han skulle börja odla mikrogrönsaker i sin pappas garage.

– Det var något nytt, som inte var så känt, men som är stort i USA. Jag fastnade egentligen för det för att jag själv ville hitta ett sätt att äta nyttigare, berättar William Åkerfeldt.

Grönt som skördas tidigt

Ganska snart började unge William dock se möjligheter att odla mikrogrönt i större skala. Pappas garage bjöd faktiskt på så mycket odlingsbar yta att han vågade börja drömma om att dela sitt hälsokoncept med fler.

Mikrofarmen Onsala, odlingsplattor
Genom att odla på plattor utnyttjar William Åkerfeldt sin odlingsyta maximalt. FOTO: Mikrofarmen Onsala

Mikrogrönsaker, eller Microgreens som de kallas i USA, är vanliga grönsaker som skördas väldigt tidigt. Till skillnad från groddar eller skott får mikrogrönt både ljus och näring och går på så sätt längre i växtprocessen innan de skördas.

Plantorna växer på plattor täckta av kokosfiber och det solljus de strävar mot är helt artificiellt. Allt för att de ska kunna drivas upp i en kontrollerad och från växtsjukdomar fri miljö, belägen nästan var som helst. Eftersom odlingsplattorna kan staplas på höjden, är det dessutom möjligt att odla mycket mikrogrönt på liten yta.

”Ger 40 gånger mer näring”

– Microgreens skördas vid sju till fjorton dagar och de innehåller fyra till fyrtio gånger mer

Mikrofarmen Onsala, tallrik
Sin spädhet och fräschör till trots: mikrogrödor smakar betydligt mer än sina fullvuxna släktingar. Dessutom är de nyttigare. FOTO: Mikrofarmen Onsala

näring än fullvuxna grönsaker. Det är visat i en massa studier. Så att odla mikrogrönsaker är ett hållbart, smidigt och enkelt sätt att odla väldigt mycket på väldigt liten yta, förklarar William Åkerfeldt.

När William odlat för husbehov ett tag började han, lite på försök, att marknadsföra sina grönsaker i sociala medier. Initiativet väckte sådant intresse att William Åkerfeldt sedan några månader tillbaka vågar kalla sig direktör med eget företag. En entreprenör, som ligger i startgroparna för att skapa något stort.

– Nu vill jag förändra människors känsla för mat och deras syn på hälsa. Microgreens kan man äta istället för grönsaker, bara man varierar sorterna. De är ett bra sätt att få i sig väldigt mycket näring, förklarar William Åkerfeldt.

Konkreta affärsplaner

Särskilda förvaringspåsar, som garanterar en hållbarhet på sju till fjorton dagar har tagits fram och nu ska marknadsföringsinsatserna i sociala medier ökas. Då och då säljer William även mikrogrönt över disk, vid ett torgstånd utanför ett kafé i Onsala. Allt för att fler ska få upp ögonen för hans närproducerade produkter.

Någon butik planerar han inte att skaffa sig, än på ett tag. Istället är det restaurangbranschen han först bestämt sig för att ta med storm.

Mikrofarmen Onsala, påsar
Med speciella påsar får William Åkerfeldt sina grödor att hålla sig fräscha upp till 14 dagar efter skörd. FOTO: Mikrofarmen Onsala

– Tanken är att jag mest ska sälja till restauranger och, i ett lite senare skede, även till privatpersoner som prenumererar på hemleveranser av mikrogrönt. Att få möjlighet att introducera microgreens på våra äldreboenden vore också kul, avslöjar William.

– Jag har som mål att inom sex månader kunna sälja allt jag kan odla i min nuvarande odlingslokal. Sedan planerar jag att utöka och växa, med ytterligare odlingsrum. Längre fram hoppas jag kunna börja arbeta med produktutveckling, som att göra probiotika, fortsätter han.

Vågar tänka storskaligt

Fastän han bara varit mikro-odlare i fem månader och egenföretagare i drygt två har William Åkerfeldt redan nått den magiska punkt från vilken han vågar börja blicka framåt, mot en tillvaro som självförsörjande matproducent.

– Jag behöver få med mig några av de restauranger jag kontaktat. Men sedan är jag där, säger William.

Han sticker inte under stol med det faktum att professionell odling kräver betydligt större arbetsinsats än den odling som bara är för husbehov. Men för William Åkerfeldt är mödan ett kärt besvär.

– Jag älskar verkligen mitt jobb och jag tror starkt på microgreens som framtidens föda. De innehåller inte bara upp till fyrtio gånger mer näring än fullvuxna grönsaker. De smakar mer och de behöver bara en fyrtiondel så mycket vatten som traditionellt odlade grönsaker. Man kan odla ett halvt ton på tjugo kvadratmeter – året runt, var som helst. Så jag är inte rädd för att tänka storskaligt, avslutar William Åkerfeldt.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Förare saknade körkort och hade kniv

Nyheter Det var i fredags klockan 15.45 som en polispatrull stoppade en bil som körde på Onsalavägen. Då upptäcktes ...

Dags för konstrundan

Konst Under Konstrundan i Halland öppnar 90 av länets konstnärer upp sina ateljéer. Norra Halland besöker Margareta Sö...

De har landets starkaste framtidstro

Jobb & Pengar Nu är det fastställt. Halländska företagare är mest optimistiska i landet.När organisationen Svenskt näringsliv ...
Annons