Fyrverkerier på nyår - påfrestning för vården
Vackert men farligt. Nyårsafton närmar sig och för många är fyrverkerier vid midnatt en höjdpunkt. Men det gäller att hålla koll på vad som gäller. Fyrverkerier orsakar allt från dödsfall till skador och bränder samt skrämmer djur. Den ansträngda sjukvården behöver ingen extra belastning.
Skjut inte fyrverkerier innan du kollat upp lagen och de lokala bestämmelserna.
Morgan Olofson, kommunikationsdirektör på MSB, gick under dagens myndighetsgemensamma presskonferens med Folkhälsomyndigheten, ut med en uppmaning om att alla ska vara försiktiga när det kommer till fyrverkerier.
– Vi går ut med en skarp varning, sammantaget ökar risken för skador och då ökar belastningen på sjukvården. Det har inte vi råd med. Var noga med att följa råden för fyrverkerierna! säger Morgan Olofson.
Kungsbacka kommuns ordningsstadga som reglerade bland annat fyrverkerier, koppeltvång och alkoholanvändning på offentliga platser, fick hösten 2018 underkänt i domstol.
I januari i år, stramades formuleringen upp i Kungsbackas ordningsstadga och röstades igenom i kommunstyrelsen. Men vad det gäller fyrverkeriförbud vid olika tidpunkter i Kungsbacka, hävdes det av länsstyrelsen i mars.
I Kungsbacka finns därmed inga särskilda lokala bestämmelser om användningen av fyrverkerier. I ordningsstadgan står:
”Den som skjuter av fyrverkerier eller andra pyrotekniska varor ska visa största möjliga hänsyn till omgivningen.”
Du är ansvarig
Den som köper, säljer eller hanterar fyrverkerier ska ha fyllt 18 år. Är man yngre än så kan polisen beslagta och förstöra fyrverkerierna. Tänkt också på att det är du som tänder fyrverkerierna som är ansvarig för att ingen människa, byggnad eller egendom skadas. Du måste också vara förberedd på att släcka.
Dödsfall och skador
Varje år skadar sig cirka 100 personer så allvarligt att de behöver uppsöka sjukvård på grund av fyrverkerier. Flest av olyckorna inträffar under nyårshelgen. Under rådande coronapandemi när sjukvården är hårt pressad, finns det särskilda skäl att tänka sig för en extra gång för att inte belasta sjukvården.
De vanligaste skadorna är i ansikte, huvud, öga och händer. Det beror oftast på att pjäsen inte börjar skjuta när det förväntas, att man lekt eller experimenterat eller fyrat av pjäsen utan att ha kontroll över var den tar vägen, visar statistik från MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Olyckorna som behöver slutenvård på sjukhus, har minskat sedan 1997, från närmare 60 stycken till cirka 10 i slutet på 2000-talet. Män står majoriteten av olycksfallen.
Även dödsfall till följd av olyckor med fyrverkerier förkommer. 1998 omkom två personer och under 2002, 2004, 2005, 2008 och 2013 dog en person årligen. Samtliga var män i åldersgruppen 17-27 år.
Lagändringar
För att minska fyrverkerirelaterade skador, blev det i juni 2019 tillståndspliktigt på att få avfyra raketer med styrpinne.
Åldersgränsen på fyrverkerier infördes för att minska risken för skador. Ofta är minderåriga inblandade i olycka i samband med avfyrande av fyrverkerier.
Att sälja eller köpa ut fyrverkerier till barn- och unga under 18 år är olagligt.
Sedan 2002 är det så kallat ”smällarförbud” i Sverige. Tillåtelsen att använda smällare där knallen är den främsta effekten, är mycket begränsad.
Det krävs inget tillstånd för att använda tomtebloss eller partypoppers, då de enligt polisen inte medför någon större risk för skador.
Räddningstjänstens tips
Varje år orsakar fyrverkerier bränder och skador. Under 2000-talet handlar det om mellan 275-40 bränder ungefär, enligt siffror från räddningstjänsten och MSB. Bränderna har minskat sedan 2015, men de vanligaste ”brand eller brandtillbud i annat än byggnad” ligger på strax under 50 stycken årligen.
Räddningstjänstens tips för ett säkrare fyrverkeri
- Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem.
- När du köper fyrverkerier, kolla nogrant att de är CE-märkta och har bruksanvisning på svenska.
- Förbered ditt fyrverkeri i god tid.
- Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
- Rigga pjäsen enligt bruksanvisningen
- Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen, om inte bruksanvisningen tillåter det.
- Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs
- Håll dig på ett behörigt säkerhetsavstånd enligt bruksanvisningen
- Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.
- Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.
När behövs tillstånd?
Du behöver söka tillstånd hos polisen för att avfyra fyrverkerier eller använda annan pyroteknik, om det sker på en plats eller vid en tidpunkt där det finns risk för att människor, djur eller egendom skadas.
Tidigare i NH:
Ny stadga om tiggare och grillvin
Länsstyrelse godkänner lokalt tiggeriförbud