Annons

Full skogskoll – via datorn

Hallandsskogarna har laserskannats – igen. Nu kan länets skogsägare hålla full koll på sitt levande virkesförråd – från hemmakontoret.

Nyheter | 06 December 2019 18:00

Nu kan Hallands skogsägare hålla full koll på sitt växande virkesförråd, via Internet.

FOTO: Pixabay

10 ÄR KLARA

Norrbotten
Västerbotten
Jämtland
Västernorrland
Gävleborg
Kronoberg
Kalmar
Halland
Blekinge
Skåne

Det är Skogsstyrelsen som tillsammans med Lantmäteriet och Sveriges Lantbruksuniversitet SLU sedan 2009 arbetar med att laserskanna de svenska skogarna från luften. Med de data som samlas in konstrueras en karta, på vilken landets skogsägare kan följa sin växande skog via internet.

Nationellt heltäckande

Den första skanningen genomfördes mellan 2009 och 2016. Resultatet blev en karta med så kallade skogliga grunddata som täcker hela Sverige.

Skogsstyrelsens skogskarta
Hallandsskogarna tillhör de 20 procent av landets skogsområden som hittills kartlagts en andra gång. KARTA: Skogsstyrelsen

Skogen förändras dock hela tiden. Därför måste skogskartan ständigt uppdateras med nya uppgifter. Just nu pågår den andra omgången skannings-flygningar över Sveriges skogar och Halland är ett av tio län där den nya uppdaterade skogskartan redan är klar.

Skogsägarna finansiärer

Helt färdig kommer den nya kartan inte att bli förrän om flera år. Hittills har bara 20 procent av de svenska skogarna skannats en andra gång.

Ytterst är det regeringen och svenska staten som ansvarar för skapandet av skogskartan. Men genom att gå in som medfinansiärer ser landets skogsbrukare till att skanningsprocessen kan genomföras så snabbt som möjligt.

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Pandemin ger besökshype i naturreservaten

Kungsbacka I sommar har det varit rena rusningen till länets naturreservat. I de mest populära reservaten har antalet besö...

Stor minskning av antibiotika i Halland

Vård Utskrivningarna av antibiotika har minskat rejält i Sverige under 2020. Halland följer mönstret och ser en klar trend. – ...

Utbildning ska ge bättre företagsklimat

Jobb & Pengar Efter några år med uppgång rasar Kungsbacka återigen på Svenskt näringslivs rankningslista över bästa företagsklimat. ...
Annons