Tölöcupen – En fotbollsfest
Av Carl Schöndell
Tölö IF arrangerade sin årliga fotbollscup Tölöcupen när både nya och bekanta lag från runtom i Sverige tog sig till Hamravallen och fick uppleva en lyckad fotbollsfest.
– Det är jätteroligt att folk kommer hit och att Tölö IF får visa upp oss, säger Petra Lafqvist som är tävlingssamordnare.
Full fart! Tölöcupen lockade hundratals lag till Hamravallen under helgen. FOTO: Carl Schöndell
I helgen arrangerades den årliga upplagan av Tölöcupen igen. Omkring 130 lag med fotbollsspelare från såväl Kungsbacka, som Göteborg och Falkenberg ställde upp i evenemanget på Hamravallen som pågick under lördagen och söndagen.
Det bjöds på dans, musik och andra flera underhållningsaktiviteter för barnen som hade tagit sig dit. Bland annat fanns en hoppborg som fylldes så länge det spelades fotboll bredvid.
– Vi vill att det ska finnas saker runtomkring som man kan göra så det händer lite mer än bara fotboll, säger Lafqvist.
Givetvis var det främst de lokala lagen som Kungsbacka, Tölö och Åsa som hade mest representanter i turneringen. Men det fanns också lag från Falkenberg och Kungälv. Och det var ett samlat intryck bland spelarna själva, att det var kul att möta lag som man inte annars får spela emot.
Det erbjöds spel på flera planer, tremanna, femmanna och sjumanna. Och ungefär 60 procent av de 130 lagen som deltog var pojklag.
– Framför allt är det i de yngre åldersklasserna där ett femmannalag kan ha 40 spelare i klubben, då anmäler de flera lag i den åldersklassen, medan tjejerna ofta har runt elva spelare, säger Petra Lagerkvist.
Och cupen sticker också ut i den bemärkelsen att alla matcher spelas på gräs.
– Vi hade ett lag som hörde av sig och frågade om det var riktigt gräs och därefter avbokade en annan cup som de hade planerat, säger Lafqvist.
Det är första gången på två år som cupen spelas, den har precis som i princip allt annat i samhället, blivit hårt påverkade av pandemin. Och det var något färre lag i år, än vad de är vana vid.
– Framförallt handlar det om de yngre lagen och jag tror de lockas lite av Kungsbackaleken som pågår samtidigt. Och jag tror det räcker med fotbollsmatcher för dem faktiskt, säger Lafqvist.
Viktig del av klubbenMan använder sig av drygt 200 volontärer som alla har någon slags relation till klubben. Bland annat välkomnas man av spelare från herrlaget som står och vägleder en på parkeringsplatsen.
– Alla lag bidrar med något och parkeringen är deras stora jobb, säger Lafqvist.
Evenemanget innebär att en stor inkomstkälla är tillbaka till Tölö, som tillsammans med Midsommarfirandet är en viktig del av deras ekonomi. Men det är inte det som är det viktigaste för klubben i allmänhet och Petra Lafqvist i synnerhet.
– Det är något speciellt med de tindrande barnögonen när de får sina medaljer, säger Lafqvist.
Nya spelformerMatcherna går tätt på varandra. Man har gått ifrån den klassiska fotbollsvarianten av två halvlekar och spelar istället 3x15. Men inte på eget initiativ utan det är förbundet som står för den idén. Och det har medfört sina problem.
– Vi har inte haft cuper i 3x15 förut så igår(lördag) så blev det lite tajt med pauser mellan matcher. Men det fick vi lösa genom att korta ner halvlekarna med en minut vilket inte var några problem för något av lagen. Man får anpassa sig, säger Lafqvist.
Men det verkar uppskattas bland ledare och spelare. Inte minst får man fler tillfällen att coacha lagen, och fler får chans att visa sina förmågor på planen.
Resultaten räknas egentligen inte, det får dem inte göra. Men att barnen räknar mål, blir ledsna när de förlorar och glada när det vinner, sitter kvar. En spelare tycker det borde finnas en domarpolis som straffar dåliga domare, en spelare blir så frustrerad när han blir knuffad oschysst i ryggen att hans mamma måste säga till honom.
Men när matcherna är över tackar man både domaren och motståndaren för en god match, och i slutet av dagen så får alla en medalj.