Målramen hindrade Onsala från att haka på i toppen

Av Eric Andersson

Onsala BK hade ett gyllene läge att knappa in på serieledande BK Häcken som förlorade sin match i helgen. Men fyra ramträffar och en storspelande bortamålvakt gjorde att OBK fick nöja sig med en poäng hemma mot jumbon.

Det ville sig inte för Onsala BK mot HGH. Foto: Eric Andersson

På Rydets IP möttes två lag i poängbehov, men av helt olika anledningar. Onsala BK för att haka på serieledande BK Häcken som i och med förlusten mot IFK Örby under söndagen bjudit in de jagande lagen i matchen igen. Medan jumbon HGH med blott fyra inspelade poäng behövde en trepoängare för att klättra i tabellen.

Och det skulle visa sig bli betydligt tuffare för Onsala BK än vad många kanske trodde på förhand. Spelmässigt ville det sig inte alls för hemmalaget i den första halvleken. Passningarna gick en meter bredvid medspelaren istället för på foten och alltför ofta slogs den avgörande passningen i ett för tidigt skede.

Men det saknades för den sakens skull inte målchanser. Linn Mörfeldt träffade ribban på frispark och Ida Cederberg prickade överliggaren vid dubbla tillfällen i den första halvleken. Även spjutspetsarna Bianca Lundén och Ellinor Jonsson hade ett par halvlägen, men det var bara Linn Mörfeldts kanon från straffområdeslinjen som letade sig in i mål.

– Det var på tiden att jag gjorde mål. Bollen studsade lite så jag var livrädd att skjuta över men den gick i mål som tur var, säger Linn Mörfeldt.

Ellinor Jonsson försökte och försökte, men hade inte marginalerna på sin sida.

HGH FC visade sig även vara blixtsnabba i sina omställningar vilket Onsala genomgående hade svårt att hantera. Efter 45 minuter hade två av kontringarna resulterat i mål och Onsala gick till pausvila i underläge 1–2.

– Det märks att vi nästintill är ovana att ligga under. Vi faller ifrån våra principer och spelar väldigt stressigt och slarvar mycket. Där måste vi bli bättre på att behålla tålamodet och lita på att vi kan trötta ut motståndarna med vårt spel, säger Linn Mörfeldt.

När HGH sedan gjorde 1–3 i inledningen av andra var Onsala BK rejält i gungning. Men repliken kom snabbt. Efter otaliga försök med diverse hörn- och frisparksvarianter kunde Ellinor Jonsson förvalta en sådan och reducera.

– Vi lägger inte jättemycket tid på att öva på våra varianter men vi pratar en del om dem. Det är kul att hitta på grejer och framförallt är det kul när det ger utdelning som det gjorde idag.

I och med målet var det som att en mental spärr släppte för hemmalaget. Det knackiga spelet från matchens första timma var som bortblåst och målchanser radades upp i anfall efter anfall. Kvitteringen kom med tjugo minuter kvar att spela och Onsala jagade febrilt ett fjärde mål. Men när Onsala väl lyckades överlista en storspelande bortamålvakt stod stolpen i vägen i matchminut 90. Matchen slutade 3–3 och Onsala missade därmed chansen att knappa in på serieledande BK Häcken.

Har man för höga förväntningar på er om man tänker att ni ska gå ut och köra över jumbon på hemmaplan?
– Nej. Jag tycker att vi ska göra det och när vi kommer upp i nivå i delar av andra halvlek spelar vi ut HGH. När vi är som bäst ska vi vinna en sån här match, säger Linn Mörfeldt.

Men ni har ändå gjort en kanonvår som nykomlingar?
– Även om det är svårt att säga det nu när man står här med tre raka segerlösa matcher är det klart att vi ska vara sjukt nöjda. Men avslutningen är tråkig så klart, säger lagkaptenen.

Matchfakta: Division 1
Onsala BK – HGH FC 3 – 3 (1–2)
0–1 (6), 1–1 (21) Linn Mörfeldt, 1–2 (27), 1–3 (50), 2–3 (56) Ellinor Jonsson, 3–3 (72) Sandra Johannesson