FOTBOLL 2022-08-05 KL. 19:00

Målmaskinen som fortsätter leverera

Av Carl Schöndell

I den fjärde och sista delen av Målsprutorna möter vi den främsta målskytten av dem alla. Matilda Lagerström i Frillesås FF fyller snart 34, har hunnit med att få fem barn och fortsätter leverera runt två mål per match i division 3.

Målmaskinen som fortsätter leverera
Trivs. Född och uppvuxen i Frillesås har Matilda Lagerström varit laget troget. FOTO: Carl Schöndell

FOTBOLL. Det har blivit en säsong utanför kommunens gränser för skyttedrottningen Matilda Lagerström. När hon var 20 år testade hon på en säsong i Karlstad när pojkvännen pluggade där. Men efter det har hon varit Frillesås evigt trogen i över 15 år.

– Det har funnits erbjudanden men det har aldrig varit aktuellt, säger hon.

Hennes målfacit är imponerande, vad sägs om 33 mål på 15 matcher, 17 mål på sex matcher, eller som i år: 22 mål på nio matcher och då var hon borta både från 7–0-vinsten mot Åsa IF och 5–1 segern mot Lerkils IF.

– Där hade man kunnat göra några fler mål, konstaterar anfallaren.

Islossning

Men det har inte alltid varit så. När Matilda Lagerström tog klivet upp i seniorfotbollen för 17 år sedan så var hon inte lika notorisk i sitt målskytte.

– Efter jag fött min första dotter Alice så lossnade målskyttet för mig, jag gjorde många mål innan men efter henne så började det rassla till, säger Lagerström.

Och leveransen har inte slutat sen dess. Lagerström har hunnit med att föda ytterligare fyra barn varav de två senaste tvillingar. Det är också efter den förlossningen som anfallaren gjorde sin enda missade säsong.

– Jag fick göra kejsarsnitt på tvillingarna och kroppen hann inte återhämta sig den säsongen, säger hon.

Frånvaro

Det var 2019, då var Matilda Lagerström 31 år gammal. Men trots en helt missad säsong så påverkades inte säsongen därefter, förvisso kom en pandemi och de blev tvingade att spela en enkelserie. Men på nio matcher mäktade hon med 19 baljor.

Men trots målkavalkad säsong efter säsong så har inte telefonen ringt och erbjudit några jätteintressanta förslag. Det finns definitivt lag som har ringt, men Lagerström har aldrig tagit det steget.

– Vi visste att vi ville ha fler barn, så valet stod mellan fotboll eller familj och då föll det på familj. Så på något sätt har det varit lätt att spela kvar i Frillesås även om klubbar hört av sig, säger Lagerström.
Hade det sett annorlunda ut om du var 20 idag?
– Med tanke på hur det ser ut idag så kittlar tanken. Men då hade jag fått vara 20 år och utan barn, säger Lagerström.

Och likt hennes karriär så har Frillesås varit ett bra division 3-lag. Klubben gjorde förvisso en säsong i tvåan säsongen 2015. Men där blev det respass direkt. Men för Lagerströms egen del så fick hon visa att hon även kan göra mål i division 2 och slutade på 18 mål på lika många matcher.

Utöver den säsongen har klubben varit ett stabilt lag i trean. Men i år har det hänt något. Laget har gått väldigt bra och förutom seriefinalen mot Norvalla, som man förlorade med 1–0, så har man hittills gått obesegrade.

– Det var tungt att förlora den matchen. Det gör ju också att vi inte har det i egna händer, säger Lagerström.

Men om Norvalla skulle tappa poäng och Frillesås eventuellt vinna hemmareturen under höstsäsongen, så har man definitivt chans att gå upp. Frillesås har ju något som de andra lagen inte har, Matilda Lagerström.

Man har förvisso tagit storsegrar även utan henne. Men hon har, trots missade matcher, gjort drygt en tredjedel av lagets mål som står på 62 stycken totalt. Och visst finns det hopp om uppflyttning. Men det är enligt Lagerström inget utsagt mål.

– Vi har inte pratat så mycket om att gå upp. Vi brukar prata om topp tre och om att det hade varit kul att vinna serien, men för att kunna etablera oss i tvåan hade vi nog behövt vänta två säsonger, säger Lagerström.

Nytändning

Men hon tycker att laget är i en intressant position i dagsläget. Det fanns en oro inför säsongen då man stod utan tränare. Men sen dess har SM-guldsmeriterade Mikael Martinsson kommit in. Och han har fått laget att utvecklas.

– Alla har fått en nytändning under honom. Dels i resultat men också hur mycket folk vi har på träningarna. Han är väldigt bra på att få oss att göra det vi är bra på, ännu bättre, säger hon och fortsätter:
– Han försöker inte få oss att förbättra det vi inte är bra på, det är mer fokus på att vi ska använda våra styrkor och utnyttja dem på bästa sätt, och det har fått oss att utvecklas, säger Lagerström.

Säsongen efter första barnet blev hennes målfarligaste i karriären, då gjorde hon över 40 mål. I år siktar hon på att göra minst 35, men det finns andra saker som kommer i vägen.
– Jag tränar ungdomslagen också, flickor 14–16 år. Nu ska vi till Eskilscupen i helgen så jag missar derbyt mot Tölö på lördag, säger 34-åringen.

Men även i en toppstrid utan Lagerström tror hon att Frillesås kan göra bra i från sig. Och det finns flera parametrar till varför man har stannat i division 3.

– Hade vi haft detta laget för några år sen så hade vi nog gått upp. Men det kommer klubbar hela tiden som startar damlag. Förra året hade vi Varberg och Falkenberg. Men nu tror jag inte det finns så många fler nystartade lag som kan komma, säger hon.

För lagets del tror hon inte det räcker hela vägen.

– Jag säger en andraplats men vi slår Norvalla på hemmaplan, säger Lagerström.

Frillesås FF återstartar säsongen redan på lördag borta i derbyt mot Tölö IF på Hamravallen, Lagerström kommer inte vara på plats. Men hon tror de vinner utan henne. Och drömmen om uppflytning lever.

– Det hade varit extremt kul att få spela en division högre med Frillesås och att vinna en serie innan man lägger av, säger 34-åringen.

FAKTA: Matilda Lagerströms målfacit de senaste fem säsongerna
2017 Frillesås FF 13 matcher 14 mål
2018 Frillesås FF 15 matcher 33 mål
2020 Frillesås FF 9 matcher 19 mål
2021 Frillesås FF 10 matcher 24 mål
2022 Frillesås FF 9 matcher 22 mål


SENASTE TV-NYHETERNA

Smygpremiär för nya kaféet vid släktgård
NYHETER 2023-06-01 KL. 19:00
Premium

Smygpremiär för nya kaféet vid släktgård

Efter en lysande tävling kom glädjebeskedet
SPORT 2023-06-01 KL. 17:18
Premium

Efter en lysande tävling kom glädjebeskedet

Eldningsförbud – men det här får du göra
NYHETER 2023-06-01 KL. 15:00

Eldningsförbud – men det här får du göra

Butiken tas bort när mack blir obemannad
NYHETER 2023-06-01 KL. 11:45

Butiken tas bort när mack blir obemannad

Solig festdag när boendet ordnade egen marknad
NYHETER 2023-06-01 KL. 10:30

Solig festdag när boendet ordnade egen marknad

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:43
Efter tunga perioden klev Jonsson fram
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:02
Lerkils stod för en överkörning
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 21:36
Här avgör skyttedrottningen derbyt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.