Annons

Fortsatt högtryck på Kungsbackas bomarknad

På flera håll i landet har Coronakrisen skapat oro på bostadsmarknaden, med fallande fastighetspriser som följd. Men inte i Kungsbacka. Här fortsätter bopriserna uppåt.

Jobb & Pengar | 11 Juni 2020 18:27

På många håll får Coronakrisen fastighetspriserna att sjunka. Men inte i Kungsbacka.

FOTO: Pixabay

Priserna på bostadsrätter har visserligen fallit 2,2 procent under det senaste året. Men under de senaste tre månaderna, då det nya coronaviruset härjat som värst, har en försiktig uppgång på 0,2 procent kunnat skönjas.

Priserna på villor har ökat med en procent under mars, april och maj och med hela 3,4 procent det senaste året. Det visar färska siffror från Mäklarstatistik.

Uppgång i hela länet

Prisökningen i Kungsbacka är långtifrån störst i länet. På bostadsrättssidan har priserna ökat betydligt mer i såväl Falkenberg och Halmstad, som i Varberg. När det gäller villor har Laholms kommun haft en extraordinär prisutveckling med hela 13,8 procents ökning under de senaste tre månaderna. Samtidigt kan Varberg och Halmstad stoltsera med en uppgång på 12,7 respektive 10,6 procent under det senaste året.

Högst pris i Kungsbacka

Men prisstegringarna i övriga Hallandskommuner sker från en lägre nivå än prisökningarna i Kungsbacka. I Kungsbacka kommun är nämligen både bostadsrätter och villor flera tusen kronor dyrare per kvadratmeter.

En bostadsrätt i Kungsbacka kostar till exempel nästan 5 100 kronor mer per kvadratmeter (39 496 kronor per kvadrat), än motsvarande bostad i Varberg (34 407 kronor), som är tvåa på listan över de kommuner där det genomsnittliga kvadratmeterpriset är högst.

På villamarknaden är skillnaden ännu större – 38 290 kronor per kvadrat i Kungsbacka, jämfört med 30 710 kronor i Varberg, som har de näst högsta kvadratmeterpriserna i länet.

”Ingen ekonomisk kris”

– Att bostadspriserna i Kungsbacka inte påverkats av Coronakrisen beror på att Coronakrisen, än så länge, egentligen inte är en ekonomisk kris. De som permitterats ses fortfarande som kreditvärdiga och bankerna ställer fortfarande upp med lån, säger Mats Wahlbäck på Svensk Fastighetsförmedling i Kungsbacka.

– Kungsbacka är i grund och botten en attraktiv kommun att bo och leva i. Det har gjort att vi även historiskt stått emot kriser ganska bra jämfört med andra orter. Nu, under Coronapandemin, inser människor att de måste leva i nuet och att förändringar kan komma snabbt. Nu skjuter man inte längre upp beslut rörande privatlivet, som man kanske gått omkring och väntat med ett tag, fortsätter han.

Wahlbäck tror också att den försäljningsnedgång det nya amorteringskravet skapade i fjol lett till att det finns ett uppdämt behov av att göra affärer, hos både säljare och köpare.

– Med fler spekulanter på visningarna finns det inget utrymme för prisfall, helt enkelt, förklarar han.

Stort intresse för fritidshus

Mäklarstatistik har inte brytt sig om att bryta ner den senaste statistiken gällande fritidshus på kommunnivå. Men i länet som helhet är det fritidshusen som ökat mest i pris på senare tid, med 15,5 procent. En uppgång Mats Wahlbäck helt och hållet kopplar till Coronapandemin.

– Man inser att man inte kommer att kunna resa utomlands i år, och kanske inte nästa år heller. Till Spanien och andra stora turistmål kanske vi inte kommer att kunna resa på flera år. När det gäller fritidshus rör det sig ju inte om några stora summor. Då ser man inte i första hand på priset, utan på kostnaden köpet kommer att innebära, säger han.

Du säger att Coronakrisen inte är en ekonomisk kris. Men vad händer, om de permitteringar som lagts blir till varsel, som i sin tur leder till uppsägningar och höjd arbetslöshet?

– Varsel och uppsägningar är aldrig positivt. Men även om vi får en arbetslöshet på 15 procent ska man komma ihåg att 85 procent fortfarande kommer att gå till jobbet som vanligt. Fast vad hösten för med sig är ju fortfarande väldigt oklart. Visst kan det bli en nedgång om många blir uppsagda. Men om det, som det ser ut, istället blir en kick-start förändras inget.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Huspriserna fortsätter skena

Bostad – Det här fanns inte på kartan för ett år sedan! Mäklaren Mattias Carlsson har svårt att ...

Fortsatt uppåt på bostadsmarknaden

Politik De halländska bopriserna fortsätter att öka. Det senaste året har priserna på bostadsrätter formligen rusat. Men även ...

Man med digert register misstänks för ny mordbrand

Kungsbacka Den 35-årige Kungsbackabon har flera gånger dömts för våldsbrott mot kvinnor han haft en relation ...
Annons