NYHETER 2020-06-11 KL. 18:27

Fortsatt högtryck på Kungsbackas bomarknad

På flera håll i landet har Coronakrisen skapat oro på bostadsmarknaden, med fallande fastighetspriser som följd. Men inte i Kungsbacka. Här fortsätter bopriserna uppåt.

Fortsatt högtryck på Kungsbackas bomarknad

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Priserna på bostadsrätter har visserligen fallit 2,2 procent under det senaste året. Men under de senaste tre månaderna, då det nya coronaviruset härjat som värst, har en försiktig uppgång på 0,2 procent kunnat skönjas.

Priserna på villor har ökat med en procent under mars, april och maj och med hela 3,4 procent det senaste året. Det visar färska siffror från Mäklarstatistik.

Uppgång i hela länet


Prisökningen i Kungsbacka är långtifrån störst i länet. På bostadsrättssidan har priserna ökat betydligt mer i såväl Falkenberg och Halmstad, som i Varberg. När det gäller villor har Laholms kommun haft en extraordinär prisutveckling med hela 13,8 procents ökning under de senaste tre månaderna. Samtidigt kan Varberg och Halmstad stoltsera med en uppgång på 12,7 respektive 10,6 procent under det senaste året.

Högst pris i Kungsbacka


Men prisstegringarna i övriga Hallandskommuner sker från en lägre nivå än prisökningarna i Kungsbacka. I Kungsbacka kommun är nämligen både bostadsrätter och villor flera tusen kronor dyrare per kvadratmeter.

En bostadsrätt i Kungsbacka kostar till exempel nästan 5 100 kronor mer per kvadratmeter (39 496 kronor per kvadrat), än motsvarande bostad i Varberg (34 407 kronor), som är tvåa på listan över de kommuner där det genomsnittliga kvadratmeterpriset är högst.

På villamarknaden är skillnaden ännu större – 38 290 kronor per kvadrat i Kungsbacka, jämfört med 30 710 kronor i Varberg, som har de näst högsta kvadratmeterpriserna i länet.

”Ingen ekonomisk kris”


– Att bostadspriserna i Kungsbacka inte påverkats av Coronakrisen beror på att Coronakrisen, än så länge, egentligen inte är en ekonomisk kris. De som permitterats ses fortfarande som kreditvärdiga och bankerna ställer fortfarande upp med lån, säger Mats Wahlbäck på Svensk Fastighetsförmedling i Kungsbacka.

– Kungsbacka är i grund och botten en attraktiv kommun att bo och leva i. Det har gjort att vi även historiskt stått emot kriser ganska bra jämfört med andra orter. Nu, under Coronapandemin, inser människor att de måste leva i nuet och att förändringar kan komma snabbt. Nu skjuter man inte längre upp beslut rörande privatlivet, som man kanske gått omkring och väntat med ett tag, fortsätter han.

Wahlbäck tror också att den försäljningsnedgång det nya amorteringskravet skapade i fjol lett till att det finns ett uppdämt behov av att göra affärer, hos både säljare och köpare.

– Med fler spekulanter på visningarna finns det inget utrymme för prisfall, helt enkelt, förklarar han.

Stort intresse för fritidshus


Mäklarstatistik har inte brytt sig om att bryta ner den senaste statistiken gällande fritidshus på kommunnivå. Men i länet som helhet är det fritidshusen som ökat mest i pris på senare tid, med 15,5 procent. En uppgång Mats Wahlbäck helt och hållet kopplar till Coronapandemin.

– Man inser att man inte kommer att kunna resa utomlands i år, och kanske inte nästa år heller. Till Spanien och andra stora turistmål kanske vi inte kommer att kunna resa på flera år. När det gäller fritidshus rör det sig ju inte om några stora summor. Då ser man inte i första hand på priset, utan på kostnaden köpet kommer att innebära, säger han.

Du säger att Coronakrisen inte är en ekonomisk kris. Men vad händer, om de permitteringar som lagts blir till varsel, som i sin tur leder till uppsägningar och höjd arbetslöshet?

– Varsel och uppsägningar är aldrig positivt. Men även om vi får en arbetslöshet på 15 procent ska man komma ihåg att 85 procent fortfarande kommer att gå till jobbet som vanligt. Fast vad hösten för med sig är ju fortfarande väldigt oklart. Visst kan det bli en nedgång om många blir uppsagda. Men om det, som det ser ut, istället blir en kick-start förändras inget.

Catarina trivs med jobbet som alla har en åsikt om
NYHETER 2025-07-04 KL. 12:00
Premium

Catarina trivs med jobbet som alla har en åsikt om

"98 procent av alla vi möter är positiva"

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.