Fler riskerar att hamna i digitalt utanförskap
Statistik visar att tio procent i Halland lever i ett digitalt utanförskap. Men mörkertalet är större.
Det menar Anna Björnör och Anette Sternéus, ekonomiska rådgivare i Kungsbacka kommun.
– Ja, och det gäller alla åldrar, inte bara äldre. Vi har absolut fått fler samtal om det här under pandemin, säger Anna Björnör.
De har märkt att alltfler vänder sig till dem för att få hjälp. Det handlar om personer i 30-årsåldern och uppåt, det kan handla om människor som lider av psykisk ohälsa, eller har problem som gör att de inte klarar av att betala sina räkningar.
– Vi pratar om att vi ska ha ett inkluderande samhälle men mycket man ska göra sker digitalt. Det kan vara att ladda ner appar, köpa biljetter, eller få tillgång till myndigheter som till exempel 1177, säger Anette Sternéus.
Många företag vill att kontakter sker via en chatt eller mejl och ska du till exempel gå in på pensionsmyndigheten för att se över din pension krävs bank-id om du inte vill vänta orimligt länge i telefonkö.
– Mycket är väldigt krångligt om man inte har mobilt bank-id, säger Anette.
Behöver hjälp
Innan pandemin kunde de som inte var så uppdaterade på den digitala tekniken ta hjälp av sina anhöriga. Nu är det många som sitter ensamma utan tillgång till den hjälpen eftersom det inte går att träffas på samma sätt.
– De kommer inte in på sin bank för de vet inte hur de ska göra och många betalar fortfarande sina räkningar med kuvertgiro, säger Anna Björnör.
Andra skaffar digital brevlåda, glömmer av det eller tänker att när de inte använder den får de ingen digital post.
– Vi har sett flera exempel nu när skattebeskeden kommer.
Det finns också en viss bedrägeririsk med bank-id när personer som inte är bekväma med tekniken tvingas använda den.
– Det gäller att vara försiktig och inte lämna ut koder men det är svårt att inte göra det när man behöver ha hjälp. Det kanske inte alltid är så lämpligt att skaffa bank-id när man är 80 plus, säger Anna Björnör.
Två världar
Vissa riskerar att hamna i digitalt utanförskap nu när alla ska arbeta hemifrån under pandemin. Arbetstagaren förväntas lösa eventuella tekniska problem och ordna en arbetsplats hemma oavsett hur man bor.
– Alla har ju inte ett arbetsrum! Man kanske bor i en tvåa med småbarn.
De ekonomiska rådgivarna är oroade över utvecklingen även om de själva inte är teknikfientliga. Tvärtom.
– Fördelarna är jättestora och det fungerar väldigt bra för oss som klarar av den digitala tekniken, men vi måste hjälpa dem som inte klarar av det. Vi kommer alla att komma dit om vi blir tillräckligt gamla. Vi måste ha två världar, säger Anna Björnör.
– Ja, alla måste kunna delta i samhället utifrån sina villkor, säger Anette Sternéus.
LÄS ÄVEN
Satsning på unga och gamla