FHM:s vädjan – minimera kontakterna under sportlovet
De muterade virusvarianterna av covid-19 och tecken på att de allmänna kontakterna ökar, gör att det finns ett uttalat hot om en tredje våg. Inför sportlovet gäller det att tänka sig för, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.
Sverige riskerar att drabbas av en tredje våg med coronasmitta om antalet kontakter vi har med andra inte minimeras. Detta gäller inte minst under sportlovet då resandet ökar.
Smittläget i Europa är på fortsatt hög nivå med hårt tryck på sjukvårdssystemen. Sverige har haft en positiv utveckling men nu verkar den ha stannat av, och det på en för hög nivå, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell, under dagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten.
– Vi har tagit fram tre scenarion för smittspridning. Det som varierar är hur mycket kontakter vi har med varandra, det är det grundläggande. Speciellt kontakter med nya personer måste minimeras så mycket som möjligt, säger Anders Tegnell.
Kortfattat: scenarion är inte desamma som prognoser, men ska brytas ner till regionnivå och sedan användas som underlag för regionernas arbete mot covid-19.
Vaccinationen är inte inberäknad i de olika scenarion, eftersom det inte kommer påverka den allmänna smittspridningen särskilt mycket under våren, enligt Tegnell.
Minst antal kontakter ger bäst resultat
Enligt Tegnell vore det optimala att människor minimerar sina kontakter med andra som under jul- och nyår (då många dessutom var lediga från sina arbeten och från skolan).
– Men det är inte så sannolikt att det kommer utvecklas på detta viset, säger Tegnell.
Andra scenariot är beräknat på höstens restriktioner och kontakter och ger ett utfall med ganska hög smittspridning och belastning på vården. Man har då räknat med 30 procent mer smittsamhet av virusmutationer.
Tredje våg om några veckor
Tredje scenariot, om kontaktnivån ökar ytterligare ”på det håll vi verkar vara på väg nu”, ökar riskerna för en ”rätt ordentligt” tredje våg som kan ta fart om bara några veckor, enligt Tegnell.
– Då kommer det förändrade viruset att snabbare slå igenom och den tredje vågen kan bli betydligt högre, säger Anders Tegnell.
Sportlovet – hur ska man tänka
Med anledning av de tre scenarion har Folkhälsomyndigheten enats om hur man ska tänka kring sportlovet.
– Det är stor risk att smittan vänder upp igen om vi har fler kontakter med varandra. Man ska tänka på att bara umgås i en mindre krets, den man redan umgås med och inte beblandar sig med andra, säger Anders Tegnell.
Det gäller alltså att hålla avstånd och inte göra nya kontakter under en eventuell sportlovsresa.
Även resan måste ske smittsäkert och på plats gäller det att hålla avstånd. Får man symptom ska man stanna hemma, eller i boendet där man är. Man måste också kunna ta sig hem utan att smitta andra.
– Vi befinner oss i en kritisk fas. För att vi inte ska svänga upp igen – och det finns uppenbarligen ett uttalat hot, så är det jätteviktigt att vi fortsätter följa de allmänna råden, säger Anders Tegnell.
Tidigare i NH:
Coronaläget i Halland
Regionen förbereder ny vaccinationsplan
Regeringens besked: Prioritetsordningen ändras –