Annons

Färre varsel och arbetslösa i Kungsbacka

Varselvågen som svepte över Sverige i mars och april ser ut att ha avtagit i styrka. Men samtidigt ökar antalet arbetslösa stort. Kungsbacka ser dock ut att klara sig förhållandevis bra, med arbetslöshetstal bara knappt hälften så höga som riksgenomsnittet.

Jobb & Pengar | 11 Maj 2020 20:26

Kungsbacka har hittills klarat sig bra i krisen. Antalet arbetslösa är förhållandevis lågt och nu ser antalet varsel ut att vara på väg att minska stort.

FOTO: Pixabay

Varseltakten har mattats av. Den senaste veckan varslades 1 849 svenskar om uppsägning från sina jobb. Det är det lägsta antalet sedan coronakrisen inleddes.

Industrin börjar varsla

Till en början var det främst anställda i den privata tjänstesektorn som drabbades. Men nu börjar krisens globala konsekvenser även bli kännbara för industrin. Hittills i maj har fyra av tio varslade varit anställda i industrin.

Listan över de branscher där flest varslats toppas dock fortfarande av hotell- och restaurangbranschen, den privata tjänstesektorn och företag i transportnäringen.

”Arbetslösheten stiger”

– Arbetslösheten fortsätter att stiga brett och de flesta kommer från arbeten inom hotell- och restaurang, försäljning och transport. Den globala utvecklingen har stor påverkan på industrin där vi nu ser fler varsel. Det finns fortfarande efterfrågan på personal inom utbildning, vård och omsorg men den är lägre än samma vecka förra året. Antalet nyanmälda platser minskar i de flesta branscher, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Vid den här tiden i fjol, och ända fram till i februari i år, kunde antalet varslade hallänningar räknas i tiotal. Men i mars och april har antalet varslade mer än tiodubblats, från 55 respektive 45 i mars och april 2019, till skyhöga 567 och 748 i år.

Ljusning är på väg

Nu ser dock en ljusning ut att vara på väg även i vårt län. I Halland har hittills i maj bara 26 personer varslats om uppsägning. Det antyder att utvecklingen har nått en vändpunkt även på våra breddgrader.

Strömmen av människor som köar på Arbetsförmedlingen för att anmäla sig som arbetssökande är dock alltjämt mycket strid.

Första veckan i maj skrev 13 591 svenskar in sig som arbetssökande och totalt är nu 427 298 personer utan jobb och egen försörjning i Sverige. Arbetslösheten i landet som helhet har stigit till 8,3 procent.

Kungsbacka står sig bra

Kungsbacka har dock hittills klarat sig betydligt bättre. Här har arbetslösheten ökat med i sammanhanget blygsamma 0,9 procentenheter från 3,0 procent i april förra året, till 3,9 procent i år. I Kungsbacka är arbetslösheten alltså inte ens hälften så hög som i landet som helhet.

Halland som helhet har än så länge också klarat sig bättre än riksgenomsnittet, med en arbetslöshet på 6,6 procent. Det motsvarar en ökning med en procentenhet, från fjolårets nivå på 5,6 procent.

Mer läsning:

Coronaläget i Halland

Sommarföretagare ska lösa coronaproblem

Corona får bibblan att ställa om

Då ska matchplanerna vara färdiga

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Bilhall kan flytta till Frillesås

Jobb & Pengar Planerna på en bensinmack öster om Frillesåsmotet har dragit ut på tiden. Nu lanserar markägarna en ny idé – ...

Polislarm om unga i container

Blåljus När grannen såg hur ungdomar tog sig in i en container med möbler larmades polisen. En 18-å...

Vita Sand kan få handikappbad

Nyheter För fem år sedan började bygget av Kustpromenaden i Åsa. Nu vill föreningen komplettera med ett handikappbad ...
Annons