För de flesta är RS-virus svårt att skilja från en vanlig förkylning, men barn och äldre kan bli så pass sjuka att de måste uppsöka sjukhus. Foto: PxhereRS-viruset härjar igen den här vintern. Dubbelt så många fall av viruset har hittills konstaterats jämfört vid samma tidpunkt i fjol.


– Högsäsongen börjar nu, säger Mia Brytting på Folkhälsomyndigheten.Över 1 800 fall av RS-virus har konstaterats hittills under säsongen i landet, enligt den senaste veckorapporten från Folkhälsomyndigheten – dubbelt så många som vid samma tid förra året.


– Högsäsongen börjar nu, säger Mia Brytting på Folkhälsomyndigheten till Nyhetsbyrån Siren.I Halland har 60 fall av viruset kunnat konstateras i vinter. Bara förra veckan konstaterades tio fall, enligt Folkhälsomyndigheten.För de flesta är RS-virus svårt att skilja från en vanlig förkylning, men barn och äldre kan bli så pass sjuka att de tvingas uppsöka sjukhus. Och små barn kan i sällsynta fall bli så allvarligt sjuka att de dör.


– Det är främst första infektionen, för barn under ett år som kan bli allvarlig. Man ska uppsöka vård om ett förkylt barn har svårt att andas, eller har mycket segt slem och inte vill äta eller dricka, säger Mia Brytting.Flest fall per invånare i vinter har det varit på Gotland och i Värmland. Norrbotten har klarat sig lindrigast undan hittills, med bara ett konstaterat fall under förra veckan, och totalt tio fall under säsongen.
Skaffa Norra Hallands app här