Annons

Får samhällstjänst för våldtäkt

En 19-årig man har dömts till skyddstillsyn och samhällstjänst för våldtäkt på en ung kvinna som var hans kompis.

Blåljus | 28 Maj 2020 08:58

Efter en sen kväll förra sommaren fick de två klasskompisarna sova över hos den unga kvinnan. En av killarna sov på soffan, den andre fick sova i hennes säng. Hon hade inga betänkligheter kring det, då de känt varandra länge.

Men mitt i natten vaknade hon av att kompisen drog ner hennes trosor och trängde in i henne.

Blev som förlamad

I polisförhöret berättar tjejen att hon frös till och blev som förlamad. Hon kände sig helt tom, och kunde inte förstå vad som hände, han var den sista personen hon trodde skulle utnyttja henne på det sättet.

Hon somnade till slut, men vaknade före honom och åkte in till stan för ett möte. På kvällen konfronterade hon honom med vad som hänt. Deras chattkonversation visar att han var mycket ångerfull, men hon bestämde sig ändå för att polisanmäla.

Förnekar brott

Killen medger att de haft sex, men förnekar brott. Han hävdar att han trodde hon var vaken och med på det.

Tingsrätten anser att det är klarlagt att 19-åringen inte på ett så tydligt sätt som det krävs, tagit reda på att kvinnan frivilligt deltog i samlag med honom, och att han i vart fall varit likgiltig inför om hon samtyckt eller inte.

Han var endast 17 år när våldtäkten begicks och straffvärdet hamnar då på åtta månaders fängelse. Han är sedan tidigare ostraffad och enligt yttrande från frivården finns det inget övervakningsbehov.

Tidigare ostraffad

Tingsrätten skriver att med hänsyn till att han är tidigare ostraffad och att det ”saknas anledning att befara att han kommer begå brott på nytt” samt hans låga ålder, finner man skyddstillsyn som lämplig påföljd. Med skyddstillsynen följer 180 timmars samhällstjänst, motsvarande åtta månaders fängelse. Han ska också genomgå ett återfallspreventivt program avseende sexualbrott.

Han döms också att betala den unga kvinnan 115 000 kronor i skadestånd.

Tidigare i NH:

19-åring åtalas för våldtäkt 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Vält fiskbil blockerar E6

Trafik En lastbil som har vält strax norr om Sandsjöbacka blockerar just nu E6 i södergående riktning....

Brexit kan påverka ålens framtid

Nyheter I veckan har tiotusentals ålyngel åter planterats ut i lokala vattendrag, och mer är på gång. Men framtiden fö...

Oskyldig satt häktad i 53 dygn – får 142 000 kronor

Nyheter En Kungsbackabo får drygt 140 000 kronor i ersättning av staten. Detta efter att mannen suttit frihetsberövad misstänkt ...
Annons