FAMILJ 2023-05-26 KL. 19:45

Stephan en pigg, glad och jobbig jubilar

Av Kristian Alm

Moderaten och marknadsföraren Stephan Philipson tycker det är viktigt att stå för sitt varumärke, kallar sig "ett skoskav i politiken" och erkänner att han är jobbig att ha att göra med.
Att fylla 75 är inget som påverkar lusten att arbeta och debattera.

Stephan en pigg, glad och jobbig jubilar
Frispråkig. Stephan Philipson kallar sig "ett skoskav i politiken", och kan tänka sig att bli en förbild för äldre med devisen "pigg, glad och jobbig". Foto: Kristian Alm

Han är visserligen född i Gamlestaden, men familjen flyttade till Sundsvall när han var i tonåren, och trots 35 år i Onsala finns det fortfarande en svag norrländsk ton.
Det var full fart redan från början.
– Jag var mest intresserad av att ordna fester med lokala källarband. Betygen blev därefter, bra i ämnen som historia och samhällskunskap som jag gillade, usla i ämnen som matte och fysik där det krävdes svett och tårar...

Att vara en kul festfixare kan ju vara ett sätt fixa brudar. Så även i det här fallet. Fast i singularis. Brud.
– Jag blev ihop med min blivande fru när jag var 15, och det håller än. Hon har stått ut, trots att jag inte är så lätt att leva med, det ska alla veta.

Nå, när de andra kamraterna antingen gick vidare till läroverk eller jobb, stod Stephan Philipson på skoltrappan och visst inte riktigt vad han skulle göra.
– Då tog jag värvning vid luftvärnet i Sundsvall. Och väl där såg jag att ju fler stjärnor på axlarna man hade, desto fler hälsade på en. Så jag bestämde mig för att bli officer.


Ledarskap
Det blev tio år som formade honom.
– Där lärde jag mig ledarskap, men också att hantera utmaningar. Jag tycker man ett ansvar för vad som sker. Att jag klarade det har gett mig styrka, men nog också medfört att jag har en lite arrogant del.

En så banal sak som en fotbollsskada orsakade en ny inriktning livet.
– Det blev ett uppehåll i utbildningen, och jag insåg att jag inte ville fortsätta.

I stället hoppade Stephan Philipson på jobbet som distriktschef för ett städbolag, och flängde runt mellan arbetsplatser i hela Norrland, från Gävle till Kiruna.
– Jag ansvarade till slut för 300 städuppdrag. Då hade jag nytta av militärutbildningen och förmågan att peka med hela handen.

Det ledde vidare till ett chefsjobb på Tvättman, och därefter säljare för Astra Medtech, ett dotterbolag i medicinkoncernen.
– Jag ringde dem och sa att jobbet passade mig perfekt. Jag kan hela Norrland. Men vad kan du om medicin? Inget, svarade jag, men det kan jag lära mig med er hjälp!

Han fick jobbet. Och lyckades tydligen plugga in tillräckligt mycket om anatomi och medicinprodukter, för några år senare blev han erbjuden jobbet som marknadschef för hela företaget, med arbetsplats i Göteborg.
– Efter jobbintervjun tackade jag ja direkt. Ska du inte fundera, undrade de? Nä, det det behövs inte, den här chansen vill jag ta!
– Så jag åkte hem till familjen i Sundsvall och berättade att jag fått ett nytt välavlönat jobb och att vi skulle flytta. Att tjejerna var sju och 13 var inget jag tänkte på, och det har jag fått äta upp hela livet ...


Till Onsala
Så 1983 flyttade familjen till Onsala, och snart till ett nytt hus i kyrkbyn, där de fortfarande bor. (Ja, inte döttrarna förstås, de har sedan länge egna familjer och karriärer). Han fru fick jobb på Öppna förskolan i Onsala.
Marknadschefsjobbet innebar många spännande utmaningar, inte minst att bygga upp en säljorganisation i Östeuropa samtidigt som det gamla kommunistblocket krackelerade.
– Där lärde jag mig hur viktigt det är att förstå andra kulturer.

Men så kom sammanslagningen till AstraZeneca och Stephan Philipson tyckte det blev för mycket byråkrati.
–Jag hade alltid haft en dröm om att stå på egna ben, så jag sa upp mig och startade ett konsultbolag.

Det har varit 18 spännande år: utbildningar för säljare som jobbar med Kina (där kulturkrockserfarenheterna kom till nytta), mångårigt samarbete med Yrkeshögskolan, och på senare år projekt för att få igång de som står längst från arbetsmarknaden.
Och företaget är i högsta grad levande, trots att Stephan fyller 75.
– Jag försöker hitta en bra balans mellan en skönt liv som pensionär och jobbet.

Sedan 2006 är han dessutom engagerad i lokalpolitiken.
– Jag är moderat och högborgerlig men ville göra skillnad, tyckte att Kungsbackaborna hade fräscha idéer och gick med där.

Det blev ett kanonval och det lilla lokalpartiet chockade många genom att ta hem fyra mandat. Stephan Philipson var partiet troget till efter valet 2014, när det skar sig fullständigt med partiets grundare och tunga namn Roger Larsson.
– Jag hade i uppdrag att förhandla med övriga partier för att få så många nämndsposter som möjligt, och slöt ett avtal med Mp och V. Men när Roger kom tillbaka från älgjakten rev han upp det och gick samman med SD.
– Då hoppade jag av, det stämde inte med mitt "varumärke".

Det ledde till att han så småningom lockades över till Moderaterna, och där har haft förtroendeposter i två val. Men nu ställer han sig frågan om det kanske är dags att hoppa av även här.
Han fick inte den post han hoppats på senast, och tycker dessutom att Moderaterna hamnat i helt galen tunna när den nya arenan på Inlag ska få kommersiella lokaler som kommunen betalar för, i stället för att näringslivet tar det ansvaret.
– Så frågan är vad jag ska göra i fullmäktige? Sitta där som en gnällig gubbe utan inflytande? Jag vet att många tycker jag är jobbig, jag är ett "skoskav" för Moderaterna. Då är det kanske bättre att hoppa av.
– Å andra sidan svajar stödet för arenan lite, så kanske kan jag påverka. Jag har inte mig bestämt än.

Nå, oavsett vilket, att mata duvor är knappast något alternativ. Samhällsengagemang och temperament sätter stopp för det.
– Jag kanske kan bli en förebild för positivt åldrande? Pigg, glad och jobbig?Fakta: Stephan Philipson
Aktuell: Fyller 75 den 27 maj
Bor: Onsala
Familj: Fru, två döttrar och barnbarn
Jobb: Jobbkonsult och marknadsförare
Fritid: Resor och politikKraftigt underskott i regionbudgeten
VÅRD 2023-06-02 KL. 18:00

Kraftigt underskott i regionbudgeten

Men alla överens om satsning på arbetsskor

SENASTE TV-NYHETERNA

SOS Alarm hyllar unga killarnas insats
NYHETER 2023-06-02 KL. 07:30

SOS Alarm hyllar unga killarnas insats

Stannar i Häcken och hyllar Rybrink:
FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:12
Premium

Stannar i Häcken och hyllar Rybrink: "Redo för landslaget"

Avlidna vännens kläder ger stöd till familj från Eritrea
NYHETER 2023-06-01 KL. 21:00
Premium

Avlidna vännens kläder ger stöd till familj från Eritrea

Smygpremiär för nya kaféet vid släktgård
NYHETER 2023-06-01 KL. 19:00
Premium

Smygpremiär för nya kaféet vid släktgård

Efter en lysande tävling kom glädjebeskedet
SPORT 2023-06-01 KL. 17:18
Premium

Efter en lysande tävling kom glädjebeskedet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | TRAFIK 2023-06-02 KL. 11:45
Tågtunnel inget realistiskt alternativ

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.