FAMILJ 2022-10-04 KL. 16:00

Sara överlevde Estonia - har skrivit bok

Av Christina Nordwall

Sara Hedrenius överlevde Estoniakatastrofen. Nu vill hon berätta om sina upplevelser och har precis släppt boken ”… det ser illa ut”.
– Jag har hela tiden avfärdat alla konspirationsteorier, men det finns många frågetecken och när de upptäckte hål i skrovet kände jag att jag ville veta mer, säger valldabon om bakgrunden till boken.

Sara överlevde Estonia - har skrivit bok
GER UT BOK. Sara Hedrenius ville berätta sin historia om Estoniakatastrofen. Nu har hon skrivit boken ”… det ser illa ut.” som nyligen släpptes på eget förlag. Releasepartyt hölls i Stockholm på årsdagen den 28 september och i närvaro av bland annat andra överlevande och anhöriga till omkomna. Foto: Christina Nordwall

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Den 28 september 1994 förliste M/S Estonia på sin färd mellan Tallin och Stockholm. 852 människor dog, bara 137 personer överlevde. När fartyget sjönk drogs Sara med ner och fastnade med foten men lyckades till slut komma loss. Hon kunde ta sig upp på en räddningsflotte där hon lyckades hålla sig kvar i sex timmar i svår blåst och kyla tills räddningen kom och hon vinschades upp i en helikopter.
– Vi som överlevde hördes av polis samma dag men varken Haverikommissionen eller svenska regeringen har velat höra på oss, säger Sara som är kritisk till hur utredningen av katastrofen hanterades.
Haverikommissionen slog fast att det var bogvisiret som orsakade förlisningen men Sara menar att utredningen inte gett svar på grundläggande frågor.
– Vi överlevande kände inte igen oss i rapporten.

Nya uppgifter
I samband med att dokumentärfilmen ”Estonia – fyndet som ändrade allt” gjordes visade dykningar kring fartygsvraket att det fanns hål i skrovet. Det var nya uppgifter som gjorde att Sara ville veta mer.
– Det är klart att det är viktiga uppgifter. I Haverikommissionens rapport stod det att skrovet var intakt.
Hon började göra efterforskningar vilket ledde till beslutet att skriva en bok och berätta om det som hon upplevt.
– Det var så jobbigt och jag hade lämnat det bakom mig men nu kände jag att jag ville veta mer. Det var lika bra att satsa ordentligt och jag har lagt två år av min fritid på att grotta ner mig i detta, säger Sara Hedrenius som var 20 år när fartygskatastrofen inträffade.

Flera utredningar
Under researcharbetet har Sara gått igenom flera stora utredningar som fått henne att bli förvånad över en del saker.
– Ingen av dem är bra gjord.
Hon har gjort intervjuer med makthavare, pratat med andra överlevande, spenderat mycket tid i Riksarkivet och läst rapporter.
– Jag har också fått reda på att en inspektion som gjordes av fartyget samma dag den lämnade Estland visade att det fanns allvarliga brister, den var inte sjöduglig men fick dispens. Det finns omfattande underlag på att den här katastrofen inte är korrekt utredd, jag förstår inte hur det kan få gå till så här i Sverige. Gör om och gör rätt, säger Sara Hedrenius.

Räddningen
Sara menar att boken är en beskrivning över en historisk händelse men också en betraktelse över hur krishantering såg ut i Sverige 1994.
– Estonia sticker ut, det liknar inget annat, säger Sara som arbetar med kris- och katastrofhantering på Röda Korset.
I boken berättar hon om räddningsinsatsen, något hon tycker att det skrivits för lite om.
– Alla som jobbade den natten riskerade sina liv för oss. Många av dem vara unga värnpliktiga. Jag fick träffa ytbärgaren som räddade mitt liv för ett tag sedan och han berättade att de var tvungna att prioritera. Det var omöjligt för dem att rädda alla.

Kommer man någonsin över en sådan här händelse?
– Nej, man måste hitta ett sätt att förhålla sig till det som hände för att stå ut. Det är olika hur man hanterar det. Jag valde att jobba med kris- och katastrofhantering, säger Sara Hedrenius.
Nu pågår en ny utredning om Estonia efter dokumentärfilmarnas upptäckt. Sara hoppas att den ska ge svar.
– Jag hoppas att de ska rätta till de felaktigheter som finns. Det är svårt att få reda på exakt vad som hände men jag hoppas att vi i alla fall kommer närmare.


Sara arbetar med kris- och katastrofhantering på Röda Korset. En källa till avkoppling är skogspromenader med labradoren Charlie.



Fakta: Sara Hedrenius
Aktuell med: Boken ”…det ser illa ut.”
Arbete: Kris- och katastrofhantering för Röda Korset
Är: 48 år
Bor: Vallda
Familj: Johan och barnen Edvin, 21 år och Alice 18 år. Labradoren Charlie, katten Kasper samt hästen So Prima.
Kopplar av: Går ut med Charlie och till stallet. ”Det är härligt att bo på landet”.

Därför stannar huvudtränaren
ISHOCKEY 2025-04-30 KL. 09:00
Premium

Därför stannar huvudtränaren

Nu har Kungsbackas nya toppchef klivit in i rollen
NYHETER 2025-04-30 KL. 07:00
Premium

Nu har Kungsbackas nya toppchef klivit in i rollen

Befolkningsutveckling och civilt försvar i fokus

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | SPORT 2025-04-30 KL. 20:00
En ny röst på rallycrosshimlen
Premium | NYHETER 2025-04-30 KL. 17:00
Rapsrutan har öppnat igen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

97-årige Lennart hyllas för sina 80 år inom politiken

97-årige Lennart hyllas för sina 80 år inom politiken

Lennart Nellemark var 17 år när han gick med i Högerns ungdomsförbund. Sedan dess har han suttit i kommunfullmäktige i Kungsbacka och haft många viktiga uppdrag inom partiet. I dag har han varit aktiv inom Moderaterna i 80 år och tilldelades nyligen partiets förtjänsttecken för sin insats. – Det är roligt att vara en del av det som bestämmer, säger Lennart Nellemark.