FAMILJ 2022-11-07 KL. 08:00

"Politiken är som att göra lumpen för samhället"

Av Annika Lundby

Axel Storckenfeldt visste tidigt att det var för moderaterna hans hjärta bultade och när han blev ordförande första gången svarvade han sin egen ordförandeklubba. På måndag fyller han 30 år.


JUBILAR. "Det kom ganska naturligt att det blev moderaterna då ideologin att arbete ska löna sig och individens frihet är något jag står för", säger Axel Storckenfeldt som varit engagerad politiker i många år och som i dag sitter som ordförande för närsjukvården i regionen. På måndag fyller han 30 år. Foto: Annika Lundby

TV-klipp och nyheter

Axel Storckenfeldt sätter ner koppen med rykande hett, svart kaffe på bordet. Trots att han inte fyllt 30 än har han lång erfarenhet inom politiken.
– Jag har alltid haft ett stort samhällsengagemang. Jag brukar berätta om när jag var liten och ville ha en hund men min pappa sa nej så tvingade jag familjen att ha en demokratisk omröstning. Jag och mamma fick majoritet och jag fick köpa en hund, en dvärgschnauzer.
Insikten att det är genom demokrati och politiska beslut man kan påverka i samhället gick Axel som 15-åring med i moderata ungdomsförbundet, MUF.
– Det kom ganska naturligt att det blev moderaterna då ideologin att arbete ska löna sig och individens frihet är något jag står för, säger Axel och fortsätter:
– Jag började tidigt tänka i de banorna och åkte runt till grannarna i Kullavik för att fråga om jag fick hjälpa till att klippa deras gräs och sköta om deras trädgårdar. Det gjorde jag från att jag var 13, 14, 15 år.

Samhällsfrågor
Men att bli politiker på heltid var inte något Axel funderade på utan när det var dags för gymnasiet valde han mekatronisk utbildning. Men under gymnasiet blev intresset för samhällsfrågor allt större och Axel sökte in på lingvistik och kognitionssvetenskap.
– Min tanke var från början teknik men sedan tog samhällsfrågorna över.
Axel startade snabbt eget företag.
– Mitt första företag var en copywriter-byrå där jag anställde högskolestudenter som skrev texter till företag och webbshoppar.
Efter att Axel sålt företaget jobbade han som marknadsföringskonsult innan han var med och startade företaget Zalster som är ett företag som optimerar Facebook-annonser med hjälp av AI.
– Men så kom jag till en punkt där jag hade så många politiska uppdrag att jag blev tvungen att välja vad jag ville göra och då valde jag politiken. Det var ett av de svåraste beslut som jag har tagit. Men jag ser politiken lite som samhällstjänst, lite som att göra lumpen för samhället. För att systemet ska fungera behöver man ställa upp, säger Axel och berättar att han inte ser politik som ett yrke utan som ett samhällsuppdrag.
– Jag räknar med att gå tillbaka till något annat jobb förr eller senare. Jag tror det är farligt om man fastnar för länge.
Axel har haft politiska uppdrag sedan 2013 och idag sitter han som ordförande för närsjukvården i regionen vilket innebär ett ansvar för alla regionala vårdcentraler och folktandvården.
– Jag har alltid brunnit lite extra för de mjukare frågorna som påverkar folks liv. Cykelvägar och bygglov i alla ära men utbildning och sjukvård är otroligt viktiga för invånarna.

Kreativ fritid
Efter valet 2018 har Axel varit politiker på heltid. Men när han inte jobbar fixar han gärna på gården hemma i Kullavik som han tog över efter sin farfar när han var 18 år.
– Det är en hobbygård. Vi är med i en genbank för gamla svenska lantraser. Vi har Bohuslän-Dals svarthöns och lite ankor.
Axels farfar var möbelsnickare så på gården finns många maskiner och verktyg kvar som Axel idag använder.
– När jag blev ordförande svarvade jag min egen ordförandeklubba, säger Axel och fortsätter:
– Gemensamt för mina intressen kan man nog säga att jag gillar att skapa, som med snickeri till exempel. Men jag håller även på med silversmide, säger Axel och visar fram en silvrig manschettknapp med blå sten som sitter på skjortärmen.
– De här har jag gjort. Det kreativa skapandet blir en kontrast till politiken.
Naturfotografering är ett annat stort intresse.
– Där är det skönt att komma ut och göra något fysiskt och sedan gillar jag det tekniska med fotografering. Jag har lätt för att nörda ner mig i saker, ler Axel.

Kärlek och politik
Politiken är en stor del av Axels liv och det var inom politiken han hittade sin fru Helena, som är riksdagsledamot för moderaterna.
– Vi träffades 2014 och förra året gifte vi oss. Vi skulle gift oss när pandemin kom, men i augusti förra året blev det bröllop.
På måndag är det 30-årsdag för Axel och födelsedagen firas med de allra närmaste vännerna.
– Vi har hyrt en stuga så vi ska bara umgås och ha trevligt.

Axel Storckenfeldt
Aktuell: Fyller 30 år den 7 november
Född: Kullavik
Bor: Kullavik
Familj: Hustrun Helena
Intressen: Samhällsfrågor, snickeri, fotografering, silversmide


TV-klipp och nyheter

Sune en man med tusen intressen och historier
FAMILJ 2023-11-28 KL. 21:10
Premium

Sune en man med tusen intressen och historier

Hembygdskännaren fyller 70 år

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | BANDY 2023-11-28 KL. 22:07
20 timmar i buss – dessutom utan chans

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.