FAMILJ 2021-10-07 KL. 20:00

Övervinner rädslan – med rätt driv

Pandemins isolering fick henne att våga sträcka ut en hand till närboende konstnärskändisen Marika Lang. Det blev starten på en serie framgångar som Malin Ask aldrig ens vågat drömma om.

Övervinner rädslan – med rätt driv

För de flesta är tvåbarnsmamman Malin Ask från Vallda Sandö mest känd som en driven projektledare som jobbar på kommunikationsbyrå i Göteborg.

Konstnär i vardande


Men Malin har länge haft en liten hemlighet.

På fredagarna brukar hon vara ledig från jobbet – för att skapa färgrik konst i storformat.

Traktens konstintresserade känner henne som en konstnär i vardande, som på senare år allt oftare synts representerad i utställningssammanhang.

Uttrycksfulla ansikten i starka färger och format på 120 gånger 150 centimeter har blivit hennes signum.

Höjdpunkt i Göteborg


Våren 2020 nådde hon något som vid tiden kändes som en riktig höjdpunkt – en egen utställning i celebra Gothia Tower i Göteborg.

Sedan lade sig pandemin som en död hand över Kultursverige.

Malin Ask jobbade visserligen vidare med sin konst, som hon med oväntad framgång lyckades lansera via två digitala gallerier.

Tog spontan kontakt


Men pandemi-isoleringens ensamhet tärde.

– En dag bestämde jag mig för att ringa upp Marika Lang, en känd konstnärsprofil som jag sett kämpa för att dra folk till sitt galleri i Kullavik, bara en liten bit från Vallda Sandö där jag själv bor. Jag tänkte att vi kanske kunde stötta varandra i pandemin, berättar Malin Ask.

Det var i början av augusti 2021. De två konstnärssjälarna fann snabbt varandra och inom kort var Malin Ask inbjuden till Marika Langs kända event Kullaweek – ett konstarrangemang vid vilket Lang årligen brukar samla konstälskare från hela landet i sin spännande trädgård.

”Bara att hänga på”


Kullaweek är känt för att vara ett event fyllt av inspirerande konstupplevelser och oväntade händelser. Den årliga tilldragelsens pandemiupplaga var inget undantag.

– Det var bara att hänga på. Efter att ha suttit ensam var jag plötsligt omgiven av andra konstnärer och vi njöt verkligen av att få träffa varandra, berättar Malin Ask.

Trevligt umgänge och intressanta happenings var dock inte det enda Kullaweek visade sig bjuda på. Med huvudet fullt av tips och råd från andra konstnärer med erfarenhet, lämnade Malin Ask evenemanget bakom sig med en plan för att lyckas.

På väg ut i Europa


Nu har hon fullt upp, med att etablera sig som konstnär i Europa

– Efter Kullaweek satte jag igång och nätverkade, tog kontakt med olika gallerier och ökade flödet i mina sociala medier. Men det började egentligen med att ett galleri i Madrid kontaktade mig via sociala medier. Nu har vi inlett ett 1-årigt samarbete och jag står precis i begrepp att skicka ett antal målningar till en utställning i Madrid av vilken jag kan använda delar för att representera det spanska galleriet vid Brussels art fair, berättar Malin Ask.

Allt verkar möjligt


Möjligheten att lansera sin konst i Europa är dock ingalunda det enda som hänt i Malin Asks konstnärsliv efter hennes första trevande kontakt med Marika Lang.

Ett besök i franska konstnärsbyn St Paul de Vence har gett henne kontakt med en gallerist som kan tänka sig att visa hennes målningar för världens konstälskarelit på franska Rivieran. Och på svenska Österlen förbereder sig det uppskattade Kabusa Art Gallery för att visa ett tiotal av hennes verk i sina uppmärksammade lokaler.

– Och som om det inte vore nog, så har jag fått en förfrågan från två av Marika Langs Stockholmsgallerister, om att delta i Affordable Stockholm Art Faire också, jublar Malin.

”En härlig känsla”


Man kan alltså lugnt säga att det går bra nu, för Malin Ask. Så bra att hon börjat umgås med tanken på att i framtiden gå ned i arbetstid, för att få ökade möjligheter att jobba professionellt med sin konst.

– Som projektledare har jag ett väldigt starkt driv och vid 46 år känner jag att jag har överkommit rädslan för att våga. Det är en härlig känsla, att man löser det och jag hoppar på det som känns bra i magen, säger Malin Ask.

Hur får du ihop allt?

– Istället för att bara måla på fredagarna målar jag fredag, lördag och söndag. Jag har sålt en del på mina tidigare utställningar som jag nu kan investera och använda till att satsa. Det behöver man kunna göra. Att sälja är viktigt. En del konstnärer tycker inte man ska vara så kommersiell. Men att vara kommersiell är ju en förutsättning för att man ska kunna leva på sin konst.


Malin Ask har utökat sitt målande, för att hinna säga ja till alla förfrågningar. Det går bra nu. FOTO: PrivatLångdragen strid på väg mot en lösning
NYHETER 2021-12-01 KL. 06:40

Långdragen strid på väg mot en lösning

Nytt steg mot utbyggnad i Särö klart

SENASTE TV-NYHETERNA

Full fart i backen!
NYHETER 2021-11-30 KL. 16:00

Full fart i backen!

Bajenduon behöver stoppas
HANDBOLL 2021-11-30 KL. 15:00

Bajenduon behöver stoppas

Aranäs möter Hammarby i Stockholm

Vädervarning dämpas - men mycket snö väntas
NYHETER 2021-11-30 KL. 12:56

Vädervarning dämpas - men mycket snö väntas

Rybrink flyttar hem till västkusten
FOTBOLL 2021-11-30 KL. 11:32

Rybrink flyttar hem till västkusten

Klar för BK Häcken

Skolbuss körde i diket
NYHETER 2021-11-30 KL. 10:01

Skolbuss körde i diket

Inget trafikkaos i snöovädret
NYHETER 2021-11-30 KL. 08:03

Inget trafikkaos i snöovädret

Se vacker vattenmiljö i närbild
NYHETER 2021-11-29 KL. 21:00

Se vacker vattenmiljö i närbild

”Kommunen ser inte vår potential”
NYHETER 2021-11-29 KL. 20:00

”Kommunen ser inte vår potential”

Besvikelse när bidrag till projekt för psykisk hälsa dras in

Glasspengar delas ut som stipendier
NYHETER 2021-11-29 KL. 19:00

Glasspengar delas ut som stipendier

Kullavik startar upp herrlag
FOTBOLL 2021-11-29 KL. 13:30

Kullavik startar upp herrlag

22-åring blir huvudtränare

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2021-11-30 KL. 16:02
Två bilar i krock
NYHETER 2021-11-30 KL. 16:00
Full fart i backen!

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Har du den bästa Lussekatten?

Har du den bästa Lussekatten?

Kattbilderna strömmar in till redaktionen. Men även du har fortfarande möjlighet att vara med och tävla i Lussekatten.