Även om Håkan Strandhs pappa var präst var det långt ifrån självklart att han skulle gå samma väg. Snarare tvärtom. Men längs en lite krokig livsväg fann Håkan sitt kall och i juli börjar han som präst i Onsala församling.
Håkan välkomnar in och vi går genom hallen och köket ut till altanen.
– Det här är en favoritplats. Vi har funderat på att när vi gör om altanen även bygga ett uterum så man kan nyttja det ännu mer än med bara en markis, säger Håkan som är en person som gillar att vara ute och vara aktiv.
– Tidigt i morse var jag på Forsgården. Jag gick på mitt handikapp så det var bra, ler Håkan.
Då måste man ju fråga, vad har du i handikapp?
– 12,7, så jag är en medelgod golfare.
Annars är simning ett stort intresse och en av anledningarna till att Håkan hamnade i Kungsbacka. Men det kommer vi till senare.
Affärsvärlden
Håkan föddes en sommardag för snart 55 år sedan i Norrland.
– Men jag är uppvuxen i Småland, i Värnamo, Ryssby och Tranås. Så smålänning säger jag att jag är.
Då Håkans far var präst flyttade familjen till några olika församlingar. Och världen kan vara ganska liten för kyrkoherden i Onsala, Andreas Bexells farfar Bertil Bexell var kyrkoherde i Ryssby församling innan Håkans far efterträdde honom.
Men att själv bli präst var det sista Håkan kunde tänka sig när han växte upp.
– Jag ville bli som min farbror och min morbror som arbetade inom affärsvärlden. Så jag gick ekonomisk på gymnasiet och mitt första jobb var ett säljjobb. Sedan hade jag tänkt börja på Handels.
Men när Håkan var i tjugoårsåldern hände något som ledde honom in på en ny väg.
– Då fick jag en personlig tro och det blev en vändning. Jag har gått i kyrkan hela min uppväxt men då gick jag i kyrkan i Stockholm och där fick jag en personlig tro som förändrade mitt liv. Men det var inte självklart att jag skulle bli präst. Det har varit en process.
– Jag bad till Gud och frågade vad jag ska göra med mitt liv? Och jag kom fram till att jag skulle börja läsa teologi till hösten. Det har jag aldrig ångrat.
Tanken var att läsa fem år och bli präst i svenska kyrkan.
– Men av familjeskäl så bytte jag och läste klart den treåriga linjen och blev prästvigd i EFS, Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, 1998.
– Sedan blev det inte att jag jobbade så mycket som anställd präst. Jag var skolpräst och pionjär men jag arbetade mer inom sälj, franchise och som egenföretagare.
Kungsbackabo
2003 drabbades familjen av en stor sorg när Håkans första fru gick bort.
– Jag var 34 år och blev ensam med fem barn. Jag levde själv i sju år och det var en process – ska livet vara så här?
Efter sex år sa Håkans bror något som fastnade.
– Han sa att efter sju år har alla kroppens celler bytts ut. Och efter sju år och två veckor träffade jag min fru Rebecca. Vi förlovade oss efter sex veckor och gifte oss efter ett år och året därpå fick vi vår gemensamma son Lukas.
2011 gick flyttlasset från Göteborg till Kungsbacka. Och en viktig faktor att de blev Kungsbacka var simhallen.
– Rebecca är Kungsbackatjej, men det som avgjorde var simhallen, ler Håkan.
– När jag växte upp i Tranås kunde jag cykla till simhallen och det tyckte jag om. Och det gillade jag även här och då får du tänka att detta var den gamla simhallen. Nu har vi ju en ny och fräsch simhall där vi är stammisar!
Ny väg
När Håkan flyttade till Kungsbacka arbetade han inom sälj men längtan till prästkallet blev mer och mer påtagligt.
– Jag kände att jag ville göra något mer med mitt liv.
En dag kom ett samtal som ledde Håkan in på ännu en ny väg.
– Organisten i Kungsbacka församling, Ulrika Hjertén Åberg, berättade att de behövde en präst och att deras kyrkoherde hade frågat om de hade någon präst i garderoben.
Håkan fick frågan om han kunde hoppa in och så blev det.
– Jag tyckte det var fantastiskt kul. Och då undrade kyrkoherden om jag inte skulle ta och läsa in mina två år för att kunna få en ordinarie tjänst i Svenska kyrkan, för det kan man inte om man är EFS-präst.
När tjänsten i Kungsbacka tog slut kände Håkan att det här var vad han ville göra och en tjänst blev ledig i Löftadalens församling.
– Jag pratade med kyrkoherden som tyckte att det var klart att jag skulle söka. Men stiftet sa nej på grund av att jag var EFS-präst. Då kom kyrkoherden Olle Hjortsberg med förslaget att de ville anställa mig på halvtid och att jag pluggade klart på halvtid. Och det är jag så tacksam till Olle för.
Så den 12 juni 2022 blev Håkan avskild som präst i svenska kyrkan och blev placerad i Värö-Stråvalla församling. I mitten av juli börjar han tjänsten som präst i Onsala församling.
– Jag brinner för ledarskap och när jag fick veta att man sökte en arbetsledande komminister till Onsala var det självklart att söka.
I sitt arbete som präst menar Håkan att kyrkans viktigaste uppgift är att vara bärare av hopp.
– Både hopp här och livsglädje, framtidshopp och ett evighetshopp genom Jesus Kristus. Men även att vi måste ha perspektiv. Det är inte bara att tro på Gud och andas ut, vi måste skapa livet här och nu.
Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé
Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.