FAMILJ 2022-06-19 KL. 17:30

Malin nöjd med resan på Ostindiefararen

Av Christina Nordwall


Förra onsdagen kastade Ostindiefararen Götheborg loss från sin hemmahamn Eriksberg. Under tisdagen angjorde skeppet Helsingborg. Ombord finns Malin Bergand från Kungsbacka.

Malin nöjd med resan på Ostindiefararen
Malin Bergand har tillbringat lite mer än 10 dagar ombord på Ostindiefararen Götheborg. Foto: privat

– Resan har varit en riktigt häftig upplevelse. Vi fick ett otroligt fint mottagande här i Helsingborg idag. Det var mycket folk som stod och väntade på oss, säger hon.
Malin Bergand kom med på skeppet genom att vinna en tävling i morgonprogrammet Mix Megapol. Hon fick reda på att hon vunnit och mönstrade på redan dagen efter.
– Det gick hastigt och lustigt, säger hon.
Trots den knappa tiden för förberedelser verkade Malin inte särskilt nervös när Norra Halland fick en pratstund innan avfärd från Göteborg den 8 juni.
– Jag har ingen seglingsvana sedan tidigare även om jag har varit ute med båt. Däremot har jag klätterkort och har inga problem med höga höjder men det kan förstås vara skillnad ute till havs. Det kan bli en utmaning när det gungar. Jag är jungman vilket innebär att man ingår i ett vaktlag där vi jobbar två pass per dag. Vi har fått hugga i från första dagen med att sätta segel och klättra i riggen till exempel, sade Malin då.

Blåsigt
Den 14 juni anlände Ostindiefararen Götheborg till Helsingborg efter blåsiga dagar till sjöss.
– Jag har klarat mig från sjösjuka trots att det har blåst och gungat ordentligt. Man har verkligen fått göra allt. Klättrat i riggen när det blåste 17 sekundmeter, styrt, suttit utkik, jobbat i köket, hjälpt till på däck och gått brandrond.

Hur har maten varit?
– Maten har varit jättebra. Vi har två kockar ombord och har fått frukost, fika, lunch, fika och middag. Det har också stått knäckebröd framme hela tiden.
Har det varit några incidenter?
– Nej, det har gått bra.
Före avfärd var Malin lite orolig för att bli sjösjuk vilket kan drabba de mesta erfarna sjömän.
– Det var lite blåsigt men jag slapp sjösjukan. Det jobbigaste har nog varit att händerna tagit rejält med stryk av alla tunga rep vi dragit i. Så nu är man rätt mör i hela kroppen.
Vad har ni gjort när ni har varit lediga?
– Det har inte varit några sysselsättningsproblem. Vi har pratat lite, spelar kort och sovit. Det har varit en härlig stämning ombord med god gemenskap. Det har varit folk i alla åldrar, från olika yrken och länder med ombord.

Varmare etapp
Totalt blir det 12 dagar ombord för Malin innan hon mönstrar av i Helsingborg. Sista tjänstgöringsdagen fanns möjlighet för besökare att titta runt på skeppet.
– Idag är det öppet skepp och mitt vaktlag står som guider, slussar runt och svarar på frågor, säger Malin.
Vad ser du fram emot när du kommer hem?
– Det ska bli skönt att sova i min egen säng efter att ha sovit i hängmatta i 12 dagar. Men jag har vant mig vid det nu och saknade nästan att det inte gungade när vi låg vid kaj i Helsingborg.
Skulle du göra om detta om du fick möjlighet?
– Ja, det hade jag gjort. Men jag hade nog valt en varmare etapp, det har varit kallt och underställ på hela tiden. Då hade man också varit mer medveten om det innebär! säger hon.
Efter stoppet i Helsingborg seglar Götheborg till Helsingfors, Stockholm, Köpenhamn, Oslo, London, Bremerhaven och Lissabon. Därefter seglar skeppet in i Medelhavet för ytterligare fyra stopp innan det gör vinteruppehåll till våren 2023. Då sätter det segel mot Asien med slutmålet Shanghai i september.

Läs mer:
Malin från Kungsbacka med på Ostindiefararen

Fakta: Malin Bergand
Ålder: 47 år
Bor: Kungsbacka
Familj: Singel, två barn som är 20 och 23 år
Arbete: Ekonomiansvarig.

Fakta:Götheborg
Ostindiefararen Götheborg är världens största, aktiva, seglande träskepp och en replika av ostindiefararen med samma namn som sjönk i Göteborgs hamninlopp 1745.
År 1984 startade en marinarkeologisk utgrävning av originalskeppet och 1995 påbörjades bygget av det nya skeppet. 2003 sjösattes Götheborg. 2005–2007 seglade skeppet den historiska rutten till Asien och tillbaka. Därefter genomfördes ett antal expeditioner runt om Europa, den senaste 2015. Sommaren 2021
seglade skeppet från Göteborg till Stockholm och tillbaka.


SENASTE TV-NYHETERNA

Hävdade eftersupning – rattfull bilist döms
NYHETER 2023-06-01 KL. 18:00

Hävdade eftersupning – rattfull bilist döms

Borgmästare från Sydafrika på besök i Kungsbacka
NYHETER 2023-06-01 KL. 16:00

Borgmästare från Sydafrika på besök i Kungsbacka

Debatt: Vi är öppna för andra möjligheter
DEBATT 2023-06-01 KL. 14:15

Debatt: Vi är öppna för andra möjligheter

Så blir vädret under studentdagarna
NYHETER 2023-06-01 KL. 11:44

Så blir vädret under studentdagarna

Emil är ett steg närmare OS-drömmen
SPORT 2023-06-01 KL. 09:30
Premium

Emil är ett steg närmare OS-drömmen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:43
Efter tunga perioden klev Jonsson fram
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:02
Lerkils stod för en överkörning
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 21:36
Här avgör skyttedrottningen derbyt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.