FAMILJ 2023-07-13 KL. 20:00

Magnus redo att öppna trädgården i helgen

Av Malin Söderlind

Hönshuset i Lerkil.
Så presenteras Annika och Magnus Jerkfelts härliga naturtomt i gammaldags stil som du är välkommen att besöka den 16 juli. Dagen till ära bakar Magnus napolitansk pizza i den egenbyggda pizzaugnen.

Magnus redo att öppna trädgården  i helgen
Magnus Jerkfelt och hustrun Annika vurmar för trädgård och matlagning. 16 juli välkomnar de likasinnade för inspiration och kunskapsutbyte. Då huserar Magnus i uteköket och har fyr i den egenhändigt byggda pizzaugnen.

TV-klipp och nyheter

Runt det röda tvåvåningshuset i Lerkil samsas blommor och bär i de många murade växtlådorna och odlingsbäddarna. I åtta år har paret förbättrat och påtat runt huset för eget nöjes skull, men de har haft fastigheten längre än så.

– 1999 köpte vi torpet "Violbacken" som var byggt 1934. Då var det en oisolerad sommarstuga med egen brunn, men 2012 drogs kommunalt vatten och avlopp hit ut. För att kunna ha vatten indraget valde vi mellan att isolera stugan eller bygga nytt, berättar Magnus Jerkfelt.

Valet föll på att bygga nytt i gammaldags stil, men paret som tidvis har bott i Vietnam och Singapore var utomlands vid tidpunkten.

– Vi genomförde bygget på distans. När vi flyttade hit 2015 var det klart för permanentboende och vi sålde vårt hus i Skintebo, säger Magnus, som fortfarande reser en del för sitt arbete i telekombranschen.


Blommor och bär

Annika, som tyvärr var förkyld och inte kunde medverka under Norra Hallands besök, odlar och sköter trädgårdens alla växter och har gott om idéer för hela fastigheten. Hon har valt att behålla mycket av det som växte på den 2354 kvadratmeter stora tomten när de köpte den och det passar husets stil med många "mormorsblommor". Därtill har hon lagt ytterligare blommor och bärbuskar. Inspirationen kommer från andra med liknande intresse och vid ett tillfälle har Annika besökt den populära Chelsea flower show i London. Bland annat ståtar blommorna kungsnejlikrot, klockvippa, digitalis, iris, kärleksört och dahlia i trädgården. På bärfronten finns bland annat blåbär, vinbär, hallon, blåhallon, körsbär och jordgubbar. Rabarberna har överlevt flytt från Magnus mormor och till flera av parets bostäder. Plantorna som blir över när Annika driver upp växter från frö eller vid delningar, säljs till självkostnadspris vid grinden.


Återbruk av sten och fönster

Många av murarna och inramningarna är gjorda med natursten som de själva har grävt upp på tomten. Stenarna gått åt och den senaste tiden har de tagit vara på stenar som grannen har bidragit med.


Tomaterna rodnar i det nybyggda växthuset längst in i köksträdgården. Där finns även tagetes, som håller ohyra borta medan chilin växer till sig. I bakgrunden skymtar hönshuset.

– Vi har också använt gammal gatsten från Göteborg och fjäråsgranit som privatpersoner har tröttnat på och sålt. Att anlägga stenytorna är en tung hobby, så vi behöver inte gå på gym när vi håller på med det, konstaterar Magnus.

I köksträdgården finns också återanvänt material. Där har de i år byggt ett växthus med elva tvåglasfönster.


5 höns blev 30

Tuppen John Cleese och hans fyra tuppkompisar bor med 23 hönor och två kycklingar i hönshuset. De har en stor inhängnad utomhus och ett hus att gå in i för att värpa, ruva och tillbringa natten.

– Luckan öppnas och stängs automatiskt med ett snöre som viras upp eller ner enligt en timer, förklarar Magnus och fortsätter:


Här trivs både människor och djur. Humlorna älskar blommorna.

– Vi skulle bara ha några hönor, men det finns så många fina raser och det blev fler. Nu har vi två kycklingar som är en vecka gamla och tre hönor som ligger och ruvar på fler ägg. I framtiden skulle vi gärna vilja ha Maran-hönor, för de lägger så vackra mörkbruna ägg.


Proffsig ritning inspirerar

I samband med flytten 2015 anlitade paret en kompis som är trädgårdsarkitekt.

– Vi ville ha något att gå efter och med ritningen är det lättare att få ihop helheten på ett bra sätt. Till stor del har vi följt den, men det är några träd som vi har valt bort och under åren har nya planer tagit form på några ställen, säger Magnus och visar på den laminerade ritningen.

Han målar upp visionerna om att bygga ett orangeri och ett spabad högre upp på den bergiga delen av tomten.

– Det tar tid när man bygger och odlar vid sidan om arbetet, men det är roligt att bygga, så det är resan som är målet, avslutar Magnus.Öppen trädgård 16 juli kl. 12 - 18
Arrangemanget görs för 27 gången av tidningen Land. Hittills är fem halländska trädgårdar anmälda; i Varberg, Kungsäter, Knäred och Lerkil.
Annika och Magnus Jerkfelt bor på Ängåsvägen 30
2022 fick de, trots ösregn, besök av över 100 personer under "Tusen trädgårdar"


TV-klipp och nyheter

Veckans ros och ris
NYHETER 2024-06-24 KL. 14:00

Veckans ros och ris

Ensamarbete på natten skjuts fram
NYHETER 2024-06-24 KL. 09:00
Premium

Ensamarbete på natten skjuts fram

Två unga döda efter krasch mot träd – flera skadade
NYHETER 2024-06-24 KL. 07:12

Två unga döda efter krasch mot träd – flera skadade

Närboende: "En fruktansvärd smäll"

Långläsning: Tränarikonen har tackat för sig men stannar
HANDBOLL 2024-06-23 KL. 17:00
Premium

Långläsning: Tränarikonen har tackat för sig men stannar

Bildextra från karriären i klubben

NYHETER 2024-06-23 KL. 15:00

"Tror att det är en ond dröm"

Chock och sorg vid vägkanten i Vallda

Hövdingen talar ut
NYHETER 2024-06-23 KL. 13:00
Premium

Hövdingen talar ut

Anders Thornberg om första halvåret som bas för Halland

Tusentals kryp under sommarfilten
NYHETER 2024-06-22 KL. 16:30
Premium

Tusentals kryp under sommarfilten

Det sjuder av liv i skogsbacken på sommaren

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-06-24 KL. 19:30
Kul bland djur och natur i Stättared
NYHETER 2024-06-24 KL. 14:00
Veckans ros och ris
Premium | SPORT 2024-06-24 KL. 11:00
SOK bemöter kritiken: "Stämmer inte"
Premium | NYHETER 2024-06-24 KL. 09:00
Ensamarbete på natten skjuts fram

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hövdingen talar ut

Hövdingen talar ut

I snart sju månader har förre rikspolischefen Anders Thornberg varit landshövding i Halland. För NH berättar han om sitt nya jobb, vad som upprör honom mest, vilken påverkan Nato har på länet och vem Onsalamannen är. Han berättar också hur det är att vara misstänkt för ett allvarligt brott.