FAMILJ 2022-04-04 KL. 20:45

”Många positiva effekter av taktil massage”

Av Annika Lundby

Nobelpriset i medicin gick förra året till forskning kring beröring. Marie Gustafsson har länge arbetat med taktil massage och har nu utbildat personal på Löftagårdens vård- och omsorgsboende i Frillesås.

”Många positiva effekter av taktil massage”
TAKTIL MASSAGE. Marie Gustafsson får sitta ner i stolen i ljusrummet på Löftagårdens vård- och omsorgsboende omgiven av kursdeltagarna... Foto: Annika Lundby

– Taktil massage har många positiva effekter som avslappning, lindrar smärta och ger ökat välbefinnande, säger Marie.
Det doftar eteriska oljor från lokalen på andra våning på Löftagårdens vård och omsorgsboende där Maria Stenmark, Maria Wennergren, Marie Jönsson, Maida Oldberg och Susanne Karlsson sitter vid konferensbordet och plockar ihop efter kursen. De är precis färdiga med utbildningen och Marie Gustafsson har diplomen klara.
– Jag tycker det är fantastiskt att personalen får den här utbildningen. På ett äldreboende är det underbart att få ge de boende en handmassage eller även fot- eller ryggmassage, säger Marie och förklarar var taktil massage är.
– Taktipro som jag utbildar i är en omsorgsfull medveten beröring som uppkom i Nora i Bergslagen på 1960-talet av Siv Ardeby. Som nyutexaminerad sjuksköterska arbetade hon med för tidigt födda barn där taktil massage blev en viktig del. Hon fick vägledning av en överläkare och de provade att låta föräldrarna sköta barnen, i dag en självklarhet men då unikt.

Läs fler familjereportage här.


Maida Oldberg får en handmassage av Marie Gustafsson.


Används inom många områden
Taktil massage används som en komplementär metod inom många områden, till exempel rehabilitering, omvårdnad och friskvård.
– Metoden är utarbetad efter hudens Langerska linjerna. När man följer dem blir det minska möjliga dragning och påfrestning på huden. Hudens spaltlinjer visar bindvävstrådarnas orientering och rikting. Och den taktila massagen ska vara lik oavsett vem du än får den av.
Marie berättar att vid taktil massage frigörs oxytocin som är kroppens lugn och ro-hormon.
– Du får många positiva effekter som avslappning, bättre sömn, bättre mag- och tarmfunktion, stärkt självkänsla, ökad vakenhet och lindrar smärta när du aktiverar oxcytosinet.

Många års erfarenhet
Marie som är utbildad sjuksköterska som har arbetet många år inom neurorehabilitering på neurologen på Högsbo sjukhus kom i kontakt med taktil massage första gången 2006 då hon gick sin första utbildning. Och hon har sett metodens effekter på nära håll.
– Jag arbetade framförallt med patienter med Parkinson och hade även som projekt att kartlägga om taktil massage hjälpte personer med Parkinsondiagnos att få ett ökat välbefinnande och kunna fungera bättre i vardagen. Och det jag kom fram till var att patienterna mådde bra av taktil massage och att de blev mer avslappnade och fick bättre sömn och kände sig piggare. Tyvärr blev det ingen mer taktil massage efter att jag gick i pension så därför blev jag så glad när jag ser att andra vill utbilda sin personal.


Marie Gustafsson visar hur handmassage med taktil massage går till.


Olika rum
Kollegorna på Löftagården har utbildats i omgångar så man är redan igång med att erbjuda taktil massage till de boende.
– Vi är väldigt stolta över att vi får den här möjligheten att utbilda oss och kunna ge dem som bor här taktil massage, säger Marie Jönsson.
På boendet har man utformat lokalerna för både ro och stimulans.
– Vi har ett bland annat ett skogsrum i grönt, ett ljusrum och ett massagerum, säger Susanne Karlsson och Maria Stenmark fortsätter:
– Vi utbildar oss också för att bli Stjärnmärkta vilket innebär att man arbetar mer personcentrerat så man ser individen mer än diagnosen.
Sara Rutqvist, enhetschef på Löftagårdens vård- och omsorgsboende berättar att utbildningen i taktil massage kom efter önskemål från de som bor på äldreboendet.
– Vår aktiveringssamordnare Susanne Karlsson, skulle ha intervjuer med varje enskild person som bor på Löftagården, för att se vad hyresgäster önskade ha för socialt innehåll i sin vardag. I dessa samtal framkom att man önskade fler enskilda samtal och vara i det lilla sammanhanget. Vilket också har blivit än mer tydligt, under en pågående pandemi.
Mottagandet från de boende har varit positiv.
– Responsen har varit enormt fin. Alla som har deltagit upplever otroligt lugn och ett starkt välbefinnande. Att skapa en oas, att komma till ro i våra vackra rum, skogsrummet och ljusrummet, gör mycket för själen. Dessutom finns det utrymme att samtala om livet och sin egen vardag, för den som vill. Löftagården har fantastisk personal som fångar det lilla, i varje ögonblick. Som chef är det en ynnest att få arbeta med så kompetent personal. Jag är så stolt över det arbete som hela Löftagården har arbetat med hela förra året, och det som vi kommer fortsätta att arbeta med. Fantastiskt!


Fakta om Marie Gustafsson:
Född: 1952
Bor: Kullavik
Familj: Make och två utflugna barn, tre barnbarn samt ett bonus- barnbarn plus en katt
Intressen: Golf, yoga, massage, trädgård, konst med mera


Förarbevis ett krav för vattenskoter
NYHETER 2022-05-28 KL. 13:00

Förarbevis ett krav för vattenskoter

Nya regler inför sommaren – många har ansökt

SENASTE TV-NYHETERNA

Får svårt ta hand om flyktingar
NYHETER 2022-05-28 KL. 09:00

Får svårt ta hand om flyktingar

Bostadsbolagen ser överställen som skulle kunna vara möjliga

FESTLIG samling inför årets studentbal
NYHETER 2022-05-27 KL. 17:25

FESTLIG samling inför årets studentbal

Lanbit i gång igen
NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00

Lanbit i gång igen

Slutspurt för konstrundan
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 15:00

Slutspurt för konstrundan

Saga årets sommartema i rondellerna
NYHETER 2022-05-27 KL. 12:00

Saga årets sommartema i rondellerna

Snart dags för kulturfestival igen
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 10:00

Snart dags för kulturfestival igen

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-05-28 KL. 18:10
Oavgjort i toppmötet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.