FAMILJ 2023-05-10 KL. 20:00

Jubilaren Håkan har sinne för livets goda

Av Christina Wagner

Håkan Lager är välkänd i Kungsbacka och har kunnat leva på sin konst hela sitt liv, både som illustratör, konstnär och pedagog i måleri. Nu fyller han 70 och fortsätter utveckla sin andra ådra, musiken.

Jubilaren Håkan har sinne för livets goda
MUSIKINTRESSE. Konstnären Håkan Lager har tagit upp sitt musikintresse på allvar och delar numera sin tid mellan konsten, musiken och familjen. Den 11 maj fyller han 70 år. Foto: Christina Wagner

"Här är jag!" ropar Håkan Lager i dörröppningen till ateljén i Fjärås, dit han och frun Maria flyttade från innerstaden för 13 år sedan. I den ljusa lokalen står akvareller, akrylmålningar och konstmaterial och samsas med ett gäng musikinstrument i ena hörnet.
– Musik är en stor del av mitt liv. Just nu är vi fem stycken som håller på, varav tre är väldigt duktiga. Jag spelar gitarr och sjunger. Vi spelar musik vi tycker om, Neil Young, Tom Waits, John Hiatt, Tom Petty med flera. Jag lägger ett par timmar om dagen lätt, säger Håkan Lager.
I ateljén får han utlopp för allehanda kreativitet. Egna akvareller och akrylmålningar förstås, nu har det blivit lite skulptur också. Och kurser.Ett övergivet kök osar historia och ställer frågor om vilka som levt där, på temat förgänglighet. "Den här borde de ha på väggen i butiker där de säljer nya kök". Foto: Christina Wagner

Återvänder till Korsika
Under pandemin började han klättra på väggarna och satte igång med mer musik. Utställningen Förgänglighet på Fyren frös inne med restriktionerna, och det fanns inte så mycket att göra.
– Den var klar men ingen fick se den. Det var knäckande. Akvarellkurserna till Korsika och Italien fick ju en törn. Italien ställdes in helt. Korsika ställdes in 2020, konstaterar han.
Men i september blir det en ny resa till Korsika igen. Han lär gärna ut, akvarell är svårt att bemästra.
– Jag har åkt till Korsika i 23 år. De är mina hjältar, de som vågar gå på kurs. Det krävs ett mod att åka iväg ensam med en kursledare man inte känner, träffa andra och prestera. Så fort det ordet kommer in i hjärnan brukar det hända saker.


Har illustrerat
Vi pratar konst i allmänhet, konst i förhållandet till det kommersiella, vägar i livet. Håkan Lager kom från Stockholm till Göteborg när det begav sig och valde HDK efter KV Konstskola. Större delen av yrkeslivet har han gjort illustrationer för reklambranschen.
– Det är inte så himla lätt att göra de rätta valen, hamna rätt i allt. En del har mer hemifrån, jag hade en skolkamrat som var ensambarn och hans pappa var högutbildad och målade på fritiden. Han är en väldigt duktig målare, så det är klart att när man får det där med sig är det lättare.Går i arv
Musiken har hittills alltid stått tillbaka för konsten för Håkan Lager, men inte längre. Två av sönerna spelar, konstaterar han stolt.
– En skriver egen musik och den andre är med i band. Men jag har ett barnbarn som är jävligt duktig på att måla, säger han och visar en målning.
– Nu är hon 11 år, när hon gjorde den här var hon väl 7 år eller nåt. Hon är duktig. Det är kul med barn om de får riktiga uppgifter, hon kan sitta här och måla två timmar i streck. Säger inte ett pip. Så koncentrerad.
Själv återvänder han alltid till akvarellmålning, även om han gör annat mellan varven.
– Man kan bli ganska trött när målar akvarell. Man målar inte så mycket, men måste vara vaken och på alerten, se vad som händer, hur det ska bli och vad man tänkt innan. När det är stora målningar är det jobbigt att misslyckas, för man kan inte göra om det. Det här är ju projekt, konstaterar han när vi betraktar en större tavla med ett övergivet kök han målat för utställningen Förgänglighet för några år sedan.


Konstig känsla
På torsdag fyller han 70 år. Födelsedagen kommer inte firas något speciellt, istället reser han bort. Håkan med familj ser nu stor glädje fram emot att ett av barnbarnen gifter sig.
Kanske blir det en resa senare. I augusti ställer han ut på Hjertstedska galleriet.
– Det känns konstigt att fylla 70. Men det gjorde det att fylla 60 också, fast det hör man ju alla säga. Jag har en hjälte, Willie Nelson, han fyllde 90 i förrgår. Jag satt och tittade på konserten i Hollywood borta i Los Angeles, det var ett gäng gamla gubbar. Men spela kan de fortfarande. Så jävla häftigt!En akvarell med musikikonen Tom Waits. Foto: Christina Wagner


Fakta: Håkan Lager
Är: Konstnär, pensionär och numera också musiker.
Bor: I Fjärås.
Familj: Frun Maria, fyra barn och tre barnbarn.
Aktuell: Fyller 70 år den 11 maj.
SENASTE TV-NYHETERNA

Eldningsförbud – men det här får du göra
NYHETER 2023-06-01 KL. 15:00

Eldningsförbud – men det här får du göra

Butiken tas bort när mack blir obemannad
NYHETER 2023-06-01 KL. 11:45

Butiken tas bort när mack blir obemannad

Solig festdag när boendet ordnade egen marknad
NYHETER 2023-06-01 KL. 10:30

Solig festdag när boendet ordnade egen marknad

Tågstopp under större delen av dagen
NYHETER 2023-06-01 KL. 07:08

Tågstopp under större delen av dagen

Två 15-åringar åtalas för misshandel på skola
NYHETER 2023-06-01 KL. 07:00
Premium

Två 15-åringar åtalas för misshandel på skola

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:43
Efter tunga perioden klev Jonsson fram
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:02
Lerkils stod för en överkörning
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 21:36
Här avgör skyttedrottningen derbyt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.